Kreditkort

Kreditkort är betalkort kopplade till ett betalningssystem (t ex MasterCard eller VISA). Olika banker utfärdar olika kort beroende på dina behov, önskemål och övriga förutsättningar. Ibland kan du få ett kort även om du har en betalningsanmärkning, eller till och med flera betalningsanmärkningar.

Nedan har vi listat de bästa kreditkorten 2024 och deras respektive villkor och egenskaper.

Bästa kreditkortet 2024

Kortnamn Kreditkortet Betyg Villkor Fördelar Nästa steg
Re:member Flex 120 000 kr max
9.74% - 28.24% ränta
0kr/år
Handla tryggt
Egen ränta
Inga avgifter
Ansök
Bank Norwegian 150 000 kr max
21,99% ränta
0kr/år
Tjäna cashpoints
Avgiftsfritt kontantuttag
Räntefritt 45 dagar
Ansök
Marginalen Gold Kreditkort 200.000 kr max
16,9% ränta
0kr/år 1
Tryggförsäkring
Prisgaranti
Delbetala
Ansök
Marginalen Traveller Kreditkort 150.000 kr max
16,9% ränta
0kr/år 1
Bonus
Reseförsäkring
Delbetala
Ansök

Om du har och använder ett kreditkort så innebär det i princip att du lånar pengar, som du betalar ränta och eventuella avgifter för, och som du senare betalar tillbaka efter att du har fått en faktura. du kan dock ofta välja om du vill ha ett kort där du måste betala tillbaka pengarna direkt, eller ett kort där du kan betala tillbaka över en längre tid. Om du inte använder kortet så betalar du ingen ränta.

Kreditkort trots betalningsanmärkning

Är det ens möjligt att få kreditkort med betalningsanmärkning? Det kan normalt vara svårt men olika kortutgivare har olika villkor och bestämmelser och gör olika bedömningar. När du ansöker om ett kort så görs en samlad bedömning av din ekonomi och återbetalningsförmåga. Om kortutgivaren anser att du har rimliga förutsättningar att betala tillbaka eventuellt utnyttjad kredit så kan de godkänna din ansökan. Det kan dock vara så att du eventuellt får ett lägre kreditbelopp än vad du önskade.

Ansöka om kreditkort

Klicka vidare till någon av korten ovan och ansök direkt på kortutgivarens webbplats, snabbt och enkelt.

Vad är kreditkort?

kreditkort

Ett kreditkort i Sverige är ett betalsätt som fungerar ungefär på samma sätt som ett privatlån. Du kan ansöka om ett kreditkort för att ha en extra buffert att handla för när pengarna inte räcker till. Olika kreditkortsförmedlare har olika kreditgränser och summan kan även variera beroende på hur din ekonomi och återbetalningsförmåga ser ut.

Du får sedan en faktura på beloppet du handlat för, plus ränta. Ränta är betalningen som sker till kreditgivaren för att du fått låna pengarna du kan spendera med hjälp av kreditkortet och den summan varierar hos olika bolag och för olika kreditkort. Du kan betala med kreditkort utomlands, hemma i Sverige, betala räkning med kreditkort, betala faktura med kreditkort eller koppla kreditkort till företag, och vissa kreditgivare erbjuder också kreditkort för studenter.

Grundläggande krav

För att kunna skaffa ett kreditkort Sverige behöver du alltid uppfylla vissa krav. Varje kreditbolag har olika bestämmelser men vanligtvis behöver du vara över 18 år och ha någon typ av fast inkomst för att kunna bli beviljad ett kreditkort. Innan du väljer var du vill ansöka om kreditkort är det bra att du jämför kreditkort för att hitta bäst kreditkort för dig. När du gjort detta kan du skaffa kreditkort och om du gör din ansökan om kreditkort online får du ofta kreditkort svar direkt om du blir godkänd eller inte.

Du behöver generellt sett skriva under papper men eftersom de flesta bolag har all sin verksamhet på nätet kan du ofta signera villkor och din ansökan digitalt med hjälp av ditt bankID eller din e-legitimation. Varje gång görs en kreditupplysning för att kreditgivaren ska kunna bedöma hur stor risk det är att bevilja dig ett kort. De tittar ofta på din nuvarande ekonomi, dina besparingar, om du äger fastigheter eller andra dyra föremål, hur din arbetssituation ser ut, din inkomst och ibland till och med din civilstatus. Om du till exempel är gift är det i vissa fall lättare att bli beviljad ett kreditkort då ni båda kan stå som betalningsskyldiga och det ökar möjligheten att kunna betala tillbaka pengarna.

Kreditupplysning

Många kreditgivare använder UC (Upplysningscentralen), som är Sveriges största kreditbolag för att samla den information som kreditgivaren behöver. UC ägs idag av de stora svenska bankerna och delar med sig av alla upplysningar till samtliga, för att ge en översikt över potentiella kunders betalningsförmåga.

Det finns bolag som beviljar kreditkort utan UC och får då sina upplysningar från andra svenska kreditupplysningsbolag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe, och dessa förfrågningar registreras inte på samma sätt som vid UC.

Att tänka på med UC

Du som redan har många förfrågningar hos UC och vill undvika att ytterligare försämra din kreditvärdighet kan välja ett bolag som inte använder sig av dem. Att försöka hålla nere antalet upplysningar hos UC kan också vara en idé om du i framtiden planerar att ta ett större lån hos någon av de långivare som använder sig av UC. Om banken ser att du lånat pengar från andra håll, eller tidigare blivit nekad, kan du anses vara en riskfaktor och du får inte det privatlån du önskar. Att söka kreditkort utan UC ska dock aldrig vara ett sätt att få lån och krediter beviljade när du redan har en instabil ekonomi.

Att bli beviljad ett kreditkort trots många förfrågningar är inte omöjligt, jämför många olika kreditgivare innan du ansöker då alla har olika villkor och bestämmelser. Vissa kreditbolag kan bevilja kreditkort trots betalningsanmärkning eftersom de tittar mer på din nuvarande ekonomiska situation än hur du haft det tidigare. Det kan dock bli svårt att få kreditkort med betalningsanmärkning utan fast inkomst som uppfyller kraven, om du har för många betalningsanmärkningar eller befintliga ärenden hos Kronofogden. Vissa kreditgivare kan erbjuda kreditkort utan fast inkomst till dig, men kan då kräva kompletterande uppgifter om din ekonomi och sannolikt ge en högre ränta.

Du som student bör titta på kreditkort utan ränta, eller kreditkort med låg ränta. Eftersom du som student vanligtvis har andra lån bör du även undersöka hur lång avbetalningsperiod du har möjlighet att välja mellan för olika kreditkort student, så att du är säker på att du kan återbetala alla dina lån och krediter. Med ett student kreditkort kan du i många fall få bättre villkor.

Vilket kreditkort är bäst?

kreditkort

Att jämföra kreditkort är nödvändigt för att du ska hitta bästa kreditkortet för dig. Det finns många aktörer på marknaden som erbjuder bra kreditkort men nästan alla har olika villkor, räntor och bonusar. Fundera på vad som är viktigt för dig när du handlar och gör en grundlig kreditkort jämförelse bland olika leverantörer. Ett kreditkorts storlek kan variera mellan olika kort och bolag. I vissa fall kan du välja din maxgräns själv, och ibland bestämmer företaget hur mycket pengar de kan låna ut till dig.

Tänk alltid igenom hur mycket pengar du kommer att handla för varje månad och var noga med att inte lägga din gräns högre än nödvändigt. Läs bolagens villkor och se till att du har koll på extrakostnader eller månadsavgifter så att du inte får en oväntat dyr faktura du inte kan betala. Här följer några tips på vad du kan tänka på:

Handlar du ofta?

Välj ett kreditkort med lite lägre och mer förmånlig ränta. Ett kreditkorts ränta är i de flesta fall rörlig och kan komma att ändras beroende på olika faktorer. Du som kund får generellt sett all information om detta i ditt avtal. Du kan även välja ett kreditkort med bonus på varje köp.

Handlar du mycket hos vissa specifika företag?

Kolla då efter kreditkort som erbjuder rabatter, förmåner och poäng hos dessa så att du kan få en kreditkort bonus varje gång du använder ditt kort.

Behöver du flera olika kreditkort?

Välj kreditkort utan årsavgift, eller med lägsta möjliga, så att du slipper flera extra kostnader. Är ni flera stycken där alla handlar mycket och ni behöver varsitt kort? Kolla upp kreditbolag som erbjuder möjlighet att koppla flera kort till samma kredit. I många fall har du möjlighet att då få en samlingsfaktura för alla kreditköp under hela månaden, men med en specifikation över vilket kort som handlat vad. På så sätt får du en överblick över familjens totala utgifter.

Brukar du nätshoppa?

Se till att kreditkortet du väljer fungerar lika bra för internethandel som i vanliga butiker. En del kort kräver en säker upplåsning för att hantera pengaöverföringar på nätet, vilket kan vara bra att ha koll på innan du väljer ditt kreditkort.

Vill du kunna höja din kreditgräns?

Kika på bolag som erbjuder någon form av ”Mina Sidor” där kunden själv kan gå in och hantera fakturor, höja kreditgränsen och ändra personuppgifter.

Här på Privatekonomin.se kan du göra en jämförelse kreditkort, och när du hittat det alternativ du anser mest lämpligt kan du klicka dig vidare till kreditgivarens hemsida och ansök kreditkort.

Handlar du mycket utomlands?

Undersök vilka bolag som erbjuder kreditkort utan valutapåslag. Det innebär att du inte betalar några extraavgifter när du gör inköp i en annan valuta. Du som även reser mycket utomlands kan ha stor nytta av ett bra kreditkort. Många hyrbilsfirmor i andra länder tar ofta ut en deposition när du hyr en bil, en summa som du får tillbaka när du återlämnar bilen, men det går bara att handlägga om du som kund har ett kreditkort som är kompatibelt utomlands och i vissa fall går det inte att få hyrbil utan kreditkort. En del kreditkort behöver även låsas upp för utlandsköp innan du kan använda dem på resan. Kolla upp vilka möjligheter olika kreditgivare har när det gäller utlandsaffärer innan du väljer var du skaffar ditt kreditkort.

Hur funkar kreditkort?

När banken gjort en kreditupplysning på dig och du blivit beviljad ditt kort kan du börja använda det så fort alla papper är underskrivna och du har det faktiska kortet i handen. Många kort har ingen ränta när du inte använder kortet, utan du betalar bara kreditkort ränta på summan du faktiskt nyttjat. Med ett kreditkort utan avgift betalar du heller inget extra när du aktiverar ditt kort, utan bara varje gång du köpt något.

Du kan handla i princip vad som helst med kreditkortet, så länge du alltid betalar dina månatliga fakturor. Om du maxar ditt kreditkort, det vill säga att du nått din övre gräns för hur mycket du får handla för, spärras ofta kortet och du kan inte köpa mer. Vissa bolag erbjuder dig möjligheten att då höja kreditgränsen, men det beror på din ekonomiska situation och om de anser att det inte är en för stor risk att låna ut mer pengar till dig. Andra kreditbolag kan ha en maxgräns som aldrig får överskridas och du får då vänta till fakturan är betald innan du kan handla med kortet igen.

Betala alltid dina räkningar

Det är viktigt att du bara skaffar ett kreditkort om du är säker på att du kommer ha möjlighet att betala dina räkningar, att du aldrig kommer handla för mer än du har råd med och att du heller inte ansöker om en kreditgräns som är högre än du behöver. Var försiktig med att ansöka om kreditkort utan inkomst. Det är viktigt att du alltid betalar dina kreditkortsräkningar i tid för att inte få påminnelseavgifter och i värsta fall en betalningsanmärkning hos Kronofogden. En kreditkort betalningsanmärkning ligger kvar i tre år och kan hindra dig från att köpa hus, bli beviljad ett privatlån eller till och med få det jobb du ansökt om.

Den här texten har besvarat frågor som ”hur fungerar kreditkort?” och ”vad är ett kreditkort?”, tänk dock på att svaren är generella och att olika villkor kan gälla hos olika kreditgivare. Var därför alltid noggrann med att läsa igenom all information innan du bestämmer dig.

Om bankkort

Ett bankkort är kopplat direkt till ditt bankkonto och innebär att alla köp och eventuella kontantuttag dras direkt. Du får ingen speciell faktura och kan bara använda de pengar som du faktiskt har på kontot. Det är alltså inte möjligt att övertrassera ett bankkort och riskera att betala ränta på skulden.

Källor

Information om egenskaper och villkor är hämtade från:

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan jag få kreditkort även med betalningsanmärkning?

Det är möjligt, men svårt. Det beror på den individuella bedömningen som görs av långivaren, och skiljer sig mellan de olika företagen. Skulle du få kreditkort trots anmärkning så kan det hända att beloppet du blir beviljad är lägre än du kanske väntat dig.

➡️ Vilket är det bästa kreditkortet 2024?

I den här jämförelselistan kan du väga fördelarna med de olika kreditkorten, och se vad de har för avgifter och räntor innan du går vidare till deras ansökningssida. På så vis kan du hitta det bästa kreditkortet för just dig.

➡️ Vad ska jag tänka på innan jag skaffar ett kreditkort?

Innan du väljer kreditkort bör du ställa dig själv frågor som hur mycket du handlar, om du behöver flera än ett kreditkort, hur hög kreditgräns du vill ha eller om du nätshoppar mycket. Se även till att möter de grundläggande kraven för att få kreditkort, och tänk på din ekonomiska situation innan du tar nästa steg. Läs på mer om ämnet här.