Hem » Nyheter

Lär skolelever om privatekonomi!

I vårt samhälle handlas mer och mer på kredit och fakturor. Att besitta kunskaper om hur olika betalningssätt, räntor och skuldsättning fungerar är en nödvändighet för att klara vuxenlivet idag. Idag är många unga osäkra på grunderna inom dessa områden vilket behövs ändras för att de ska kunna ha en sund privatekonomi.

Stor kunskapsbrist

I en undersökning som Finansinspektionen gjorde under 2018 kunde man exempelvis se att runt var tredje person som var mellan 18 och 24 år saknar tillräckliga kunskaper om privatekonomi för att kunna flytta hemifrån. I en undersökning som Swedbank gjorde under början av 2018 såg man att nära hälften av ungdomar som var mellan 18 och 25 år saknade kunskap om hur deras ekonomi påverkas av de krediter och snabblån de tar.

Möjligheter och fällor

Krediter är en viktig del inom en fungerande samhällsekonomi. Det skapar arbetstillfällen, frigör kapital för företag och bidrar även till den gemensamma välfärden. Men att ha krediter ställer krav på att de som utnyttjar detta har grundläggande privatekonomiska kunskaper. Detta för att ha möjlighet att undvika att hamna i en skuldsituation som denne inte kan ta sig ur. Idag har vi en väldigt lånefinansierad konsumtion som är tillgänglig i princip överallt hela tiden.

Att få lära sig om privatekonomi och konsumenträtt ingår i den nya läroplanen för gymnasieelever som kom 2011. Men Intrums årliga rapport “European Consumer Payment Report” visar på att fler än varannan svensk ung vuxen mellan 18 och 24 år vill lära sig mer om privatekonomi på skoltid. Om vi ser till de undersökningar som gjordes 2018 av Finansinspektionen och Swedbank så ser man tydligt att behöver göras. Genom bättre undervisning kan att hindra unga från att hindra i svåra skuldsituationer och göra dom redo för att flytta tillen egen bostad. Vi har tidigare skrivit en artikel om appar som kan hjälpa dig att få koll på ekonomin. Den har du läsa här!

Hem » Nyheter

Så här påverkas ekonomin av nya lagar 2019!

Nytt år innebär också att det finns nya regler som gäller! Den 1 januari infördes en hel del nya lagar och vi ska förklara hur dessa kan påverka din privatekonomi. Årsskiftet brukar vara ett bra tillfälle när det kommer till att se över sin ekonomi. Efter en dyr jul och nyår så brukar folk se över sina inkomster och utgifter. Vi skrev förra veckan en artikel om hur du kan tänka om du vill spara, Läs den här! Denna artikel handlar om de nya lagar som under 2019 har införts och hur dessa kan komma att påverka din ekonomi.

Jobbskatteavdraget har blivit utökat

Vid årsskiftet så höjdes de nuvarande jobbskatteavdraget för dem som inte har fyllt 65 och för de som har en arbetsinkomst som överstiger 0,91 prisbasbelopp enligt Skatteverket, alltså 42 315 kronor. Prisbasbeloppet för 2019 är 46 500 kronor. Detta innebär att för alla som tjänar mer än 42 315 kronor under detta året kommer få ett utökat jobbskatteavdrag.

Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt

För dem som inte har fyllt 65 år så kommer brytpunkten höjas för statlig inkomstskatt till 504 400 kronor, detta innebär en inkomst på 42 000 kronor i månaden. Tidigare låg gränsen på 487 600 kronor.

Pensionärer får sänkt skatt

Från årsskiftet sänks pensionärsskatten med fem miljarder. Ju högre pension man har desto högre kommer skattesänkningen bli. Pensionärer men en pension över 30 000 kronor i månaden kommer få en skattesänkning på cirka 600 kronor. De med lägre pensioner får ungefär en hundralapp i lägre skatt.

Tv-licensen försvinner

Den gamla tv-licensen har nu ersätts av en ny public service-avgift. Istället för att endast folk med TV ska betala så måste den nya avgiften betalas av de personer som fyllt 18 år som har en inkomst som är beskattningsbar. Avgiften betalas per person och inte per hushåll som i den tidigare tv-licensen. Vilken inkomst du styr vilket belopp du ska betala – men avgiften kommer bli max 1 300 kronor per år/108 kr i månaden.

Hem » Nyheter

Haft en dyr jul och nyår? Här kommer våra bästa spartips!

Du kan spara in på maten

Vi har tidigare skrivit en hel artikel om hur du kan spara pengar genom att tänka en extra gång när det gäller mat (läs den här). Nu har det nya året börjat och det är dags för nya rutiner och nya mål. Vi tycker att du ska strunta i den dyra lunchen på stan och istället satsa på att göra storkok och matlådor istället. Det bästa tipset är att göra små portioner som du sedan fryser in så att du alltid har matlådor hemma. Genom att frysa in olika storkok kan du även variera dig mer eftersom du har olika rätter att välja på i frysen istället för att ha samma matlåda i en vecka. Försök även att hoppa vin och övrig alkohol så gott du kan, där försvinner mycket pengar. Det sista tipset när det kommer till mat är att inte handla när du är hungrig! Då åker oftast mycket onödigt ner i korgen.

Fundera och budgetera

Både i mellandagarna och efter jul så är det massor av rea skyltar som lockar. Erbjudanden finns både på gatan och i din mail. Detta gör att man ofta köper saker bara för att de är på rea som man egentligen inte behöver. Istället för att falla för alla erbjudanden borde du istället utnyttja denna månad till att fundera och budgetera. Fundera på vad du lägger pengar på och vilka utgifter som är onödiga. Man lägger ofta pengar på småsaker som tillslut blir stora summor. Vi har tidigare skrivit en artikel om appar som kan hjälpa dig på traven när det kommer till sparande. Kolla in den här!

Sälj prylar

Nytt år innebär oftast förändring. Vad passar inte bättre då än att sälja de saker du inte använder? Många saker du har i ditt hem finns där av nostalgiska skäl eller så är de undan tryckta där du inte ser dem. Så till att rensa hemma så kan du säkert hitta några guldkorn att göra dig av med! Här kan du tjäna både små och stora slantar. Läs vår artikel där vi tipsar om sidor för detta!

Hem » Nyheter

Vanliga (ekonomiska) misstag folk gör under julen

Julen är en högtid då de konsumeras som mest. Utöver julklappar och mat så har butikerna även olika erbjudanden ända fram till jul vilket gör att konsumtionen ökar. I och med att erbjudanden återfinns på sociala medier och i butiker så är det lätt att gå över styr när det kommer till shopping. Det är svårt att hålla i slantarna under jul, men vi ska försöka hjälpa er på vägen genom att visa de vanligaste misstagen folk gör.

Luras inte av erbjudanden

Bara för att något är på rea betyder det inte att du behöver köpa det. Den här högtiden är fylld med olika erbjudanden och det är lätt att falla i köpfällan. Genom att köpa massa saker på rea så kommer du antagligen spendera mer än du normalt skulle ha gjort. Du kommer antagligen mest onödiga saker som de egentligen inte behöver. För att inte hamna i denna fälla tycker vi att du ska skapa en budget och även en lista på saker du verkligen behöver innan du går ut på stan.

Budgetera lite extra

Under julen har vi många utgifter. Förutom presenter, mat osv så har vi även en hel del dold utgifter som vi glömmer av. Exempelvis så brukar elräkningen sticka iväg lite extra i januari för den extra belysningen. Även många andra event som sker innan jul kommer kosta dig pengar, så glöm inte att räkna in detta när du gör din budget.

Kredit-fällan

Enligt statistik så spenderar de med kreditkort 30% mer än om de hade handlar med kontanter. Detta är för att de med kontanter är mer medvetna om hur mycket de spenderar och har kvar eftersom de ser pengarna. När pengarna sedan är spenderade finns de ingen kredit att handla på. Så skaffa dig ett betalkort eller handla med kontanter för att vara säker på att du inte handlar över dina tillgångar.

Spendera för att hävda sig

Det finns många idag som vill bevisa sin framgång genom att spendera pengar. Låt inte pengar vara det som spelar roll när du köper presenter. Innan du köper en present ska du tänka på om paketet är något som personen verkligen vill ha och om du har råd. Julen ska inte handla om vem som köper dyrast presenter!

Hem » Nyheter

Fler unga hamnar hos Kronofogden

En stor ökning

I år, 2018, visar statistik att det har skett en stor ökning när det kommer unga som hamnar hos Kronofogden. I perioden januari-oktober 2016 var det totalt 8 134 ungdomar mellan 18-20 år som hamnade hos Kronofogden. Detta var på grund av obetalda räkningar. I år under samma månader så är siffran betydligt högre, i år var det 9 845 personer som hamnade där.

Idag lever vi i ett konsumtionssamhälle där allt är mycket mer tillgängligt än innan. Det är mycket lättare att handla på nätet och ta saker på faktura – men även dom måste ju betalas.

Kronofogden har i en undersökning tittat på vilka typer av betalningar som står för de obetalda räkningarna bland ungdomar som är mellan 18 till 20 år. Undersökningen visar att körkort, shopping på nätet, olika skadestånd och mobilräkningar är det som sticker ut för de som är 18 år. För 19-åringar var det betalningar från trafikförsäkringsföreningen och kommunen som visades i undersökningen. Även gym-avgifter och studentmössor förekommer i undersökningen. För 20-åringar adderades el- och kreditkortsskulder till skuldlistan.

Idag går många ungdomar ut i vuxenlivet med mycket dåliga kunskaper om privatekonomi och därför med högre risk att bli skuldsatta. Det är viktigt att arbeta med att förebygga skuldsättning bland unga. Det kan exempelvis bli svårt för unga flytta hemifrån då det blir svårt att få ett hyreskontrakt men även ett banklån om man är skuldbelagd hos Kronofogden.

Få koll

Om du, precis som många andra, känner att du vill få koll på din ekonomi så kan du läs vår artikel här. Vi ger tips på appar som hjälper dig att spara och få koll på dina utgifter. För visst är det svårt för dem flesta att hålla koll på alla utgifter? Och om möjligen ännu svårare att lägga undan en slant månad? Idag finns det många appar som kan få dig på rätt väg när det kommer till din ekonomi!

Hem » Nyheter

Undvik att bli fattigpensionär med dessa knep!

maxa-pension

Är du en av alla där ute som har ångest över din framtida pension? Om du börjar planera i tid och ser till att göra bra medvetna val i tid så kan du höja din pension rejält! Vi har samlat en hel del tips på hur du kan maxa dina pension och slippa onödig ångest.

Arbeta efter 65

Visst kan det kännas skönt att sluta arbeta? Men om du visste att pensionen höjs 7-8%  varje år du arbetar extra kanske du tänker om. Effekten blir större när det extra åren sker efter du fyllt 65.

Tjänstepension är viktigt

Vi har tidigare diskuterat i en artikel om vikten av tjänstepension. Men sammanfattningsvis så har tjänstepensionen, som du får från din arbetsgivare, en väldigt stor effekt på storleken på våra pensioner. Normalt brukar det göras en avsättning varje månad från din lön på ca. 4-5% av bruttolönen. Detta blir mycket pengar under ett helt arbetsliv! Läs mer i vår artikel om tjänstepension här.

Spara privat i tid

Även fast du får både inkomstpension och tjänstepension så kan du behöva komplettera denna med att spara privat. Det krävs inte stora summor varje månad för att komma upp i ett högre belopp.

Ta inte ut din pension för snabbt

Något som många gör fel är att ta ut tjänstepensionen under en alldeles för kort tidsperiod. Den som tar ut din tjänstepension under exempelvis fem år kommer antagligen kunna leva härligt under denna tid. Men genom att ta ut all pension under en kort tid så riskerar man att pengarna sedan tar slut. Det är bättre att ta ut pensionen under en längre tid så att man vet säkert att pengarna räcker.

Återbetalningsskyddet är en onödig kostnad

En försäkring som många har är återbetalningsskydd. Den innebär kort och gott att din familj får ta över din inbetalda pension om du skulle gå bort  innan dugår i pension. Som förälder eller för någon som är gift kan det tryggt att veta att dina penionspengar går till dina närstående. Men skyddet kostar pengar. Du får nämligen lägre pension varje månad för att betala denna försäkring. Närmar du dig pension och vet att dina närstående har det bra och skulle klara sig så behöver du inte detta skyddet.

Löneväxla – om du tjänar bra

Istället för att ta ut pengarna i lön kan löneväxling vara ett alternativ. Detta innebär att du sätter in lite extra pengar till tjänstepensionen och på såsätt sänker skatten.

Detta kan vara ett bra sparalternativ för den med lite högre inkomst som klarar sig bra på sin inkomst och inte vill betala hög statlig skatt. Tänk på att inte sänka din lön så mycket att inkomstpensionen blir lägre. Därför är det bara lönsamt att löneväxla om du tjänar mer än mer än ungefär 40 000 kronor.

De tuffa småbarnsåren

Åren med småbarn påverkar, utan att vi alltid tänker på det,  pensionen. Eftersom den ena föräldern kanske är föräldraledig längre eller vabbar mer kan denna personen få en mycket lägre pension. Detta ska då möjligtvis kompenserad genom privat sparande till denna förälder.

Hem » Nyheter

Ikväll är det premiär för Dina Pengar


Klockan 19.00 ikväll är det premiär för Expressens nya storsatsning: Tv-magasinet Dina Pengar. Dina Pengar har funnits som koncept i tidningen länge och journalistik som handlar om ekonomi har varit ett viktigt inslag i Expressen sedan 1981. Då var Anders Andersson redaktör och var en av de personer som bidrog till att skapa begreppet ”privatekonomi”. Nu i våras nylanserades Dina Pengar i nyhetstidningen. Den moderniserades i form av mobilpushar med ekonominyheter, nyhetsbrev och en generell uppfräschning av sajten både gällande utformning och innehåll.

Nu vill Expressen ta Dina Pengar steget längre – nämligen genom ett TV-magasin. Dina penga kommer sändas varje torsdag klockan 19.00 i Expressen TV. Programledaren för denna nya storsatsning kommer vara Dina Pengars nuvarande krönikör och reporter Frida Bratt.

I en intervju berättar Frida:

“Det händer mycket i omvärlden nu; lägre tillväxt i den globala ekonomin, handelskrig och räntehöjningar. Det här vill vi försöka göra begripligt, och ta reda på vad det egentligen innebär för våra plånböcker. Vi vill göra det på ett seriöst men samtidigt aptitligt sätt, med intressanta gäster och ämnen som ligger nära våra tittares privatekonomi” 

Det programmet kommer fokusera på är sparande, pension och bolån. Områden där konsumenter kan behöva hjälp när det kommer till att göra  smartare och mer medvetna val.

“Där vill vi med tv-magasinet Dina Pengar framför allt inspirera tittarna till att ta makten över sin ekonomi, men också bjuda på konkreta tips. Ambitionen är att den som tittar på ett avsnitt av tv-magasinet Dina Pengar får verktygen hen behöver för den egna ekonomin” Berättar Frida Bratt.

Expressens TV:s nya privatekonomi-satsning Dina Pengar är ett program med fokus på  frågor som gäller din plånbok. De kommer med hjälp av olika gäster analysera och diskutera hur din ekonomi påverkas av olika händelser i vår omvärld. I varje program kommer man få ta del av  konkreta tips som rör sparande, pension och bolån.

 

Första avsnittet som går av stapeln ikväll klockan 19:00 kommer innehålla:

  • De viktigaste nyheterna för din privatekonomi under veckan som gått.
  • Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt kommer gästa programmet och berätta om varför han tycker att vi borde jobba längre.
  • Programmet gästas även av Familjeekonomen Sharon Lavie från Ikano Bank som tipsar om hur man maxar sin pension
  • Programledaren Frida Bratt tipsar om vilka viktiga val du måste göra gällande tjänstepensionen
  • Nicklas Storåkers som är VD för Pricerunner, kommer och berätta om “bluffreor” och hur du ska tänka inför Black Friday

Hem » Nyheter

Så lyckas du med dina sparmål – med hjälp av telefonen

Tycker du det är svårt att hålla koll på dina utgifter? Eller kanske ännu svårare att lägga undan pengar varje månad? Kanske vill du spara till något fint till dig själv eller lägga undan pengar till dina barn men lyckas aldrig få pengar över. Idag finns det många appar som hjälper dig med just detta och vi har samlat våra favoriter för att få koll på ekonomin!

Tink

Vårt första tips när det kommer till att få koll på din ekonomi är Tink. Här kan du lättare få koll på vad exakt det är du lägger pengar på varje månad. Genom att logga in via mobilt Bank ID så kopplar du appen till ditt kort eller bank konto. I appen finns det en del kategorier där du både kan sätta upp mål över hur mycket du ska spendera och där du även ser i ett diagram vad du lägger mest pengar på. Här kan du även skapa egna kategorier vilket gör att du kan se vart de onödiga köpen sker. Appen finns både i App Store och Google Play.

Splitwise

Är du den som ofta slänger fram kortet under  resan med kompisgänget? Blir det svårt att dela upp kostnaderna genom att spara kvitton och göra krångliga beräkningar? Och visst är det lite stelt att ta upp vad alla är skyldiga?  I en app med namnet Splitwise kan du och dina vänner lägga in era utgifter för att sedan kunna fördela dem på gruppen utan något tjafs. Appen räknar ut vilka som är skyldig vilka pengar så slipper man ens tänka på hur man ska göra med betalningen.

Fundler

Vill du ha ett riktigt bra och prisvärt sparande men önskar att någon annan kunde göra de åt dig? Låt oss presentera Fundler. Fundler är en app som just nu ligger högt upp på topplistan i App Store. Fundler är den mest nedladdade robotrådgivaren i Sverige. De räknar genom en avancerad algoritm ut rätt risknivå hos varje enskild användare och därefter så anpassar appen ett sparande som passar ditt mål. Allting i appen sker automatiskt och med ett par snabba knapptryck kan du få hjälp med att spara mer pengar i de lämpligaste fonderna för dig. Du kan sedan  enkelt följa hur det går direkt i appen. Fundler sköter allt från överföringen av pengar till handeln av fonder och även redovisningen till skatteverket.

Mina tjänster

Är du en sån person som har massvis av tjänster på autogiro som dras varje månad? Kanske använder du inte ens alla tjänster och har inte jättebra koll på vilka tjänster du egentligen betalar för? Mina Tjänster är en app som samlar alla dina olika tjänster, prenumerationer och abonnemang. De hittar dina abonnemang automatiskt och samlar dessa så du får en översikt. Här kan du dessutom få hjälp med att enkelt avsluta dina avtal. De kan också hjälpa dig att byta till bättre lämpade förslag som den tar fram åt dig.

 

 

 

Hem » Nyheter

Varning: Julen kan bli dyrare i år

Nu börjar årets bästa högtid närma sig – julafton. Det kan redan nu vara en klokt att börja spara till årets julafton. Höjda priser på både mat, el och bensin tillsammans med en svag krona kan göra julen dyrare för svenskarna i år. Adderat till detta så väntas dessutom Riksbanken höja räntan i december vilket gör kalaset dyrare.

I år har priserna på flera olika nödvändiga varor stigit rejält. Matkostnaderna har stigit med i snitt tre procent. Råvarukostnaderna har ökat medan den svenska kronan är svag. Detta har resulterat i dyrare importer från utlandet, som självklart påverkar priserna i butikerna. På grund av den värmebölja som drabbat Sverige så blev de foderbrist . Detta gjorde att djur behövde tvångsslaktas. Det betyder i sin tur att kött blev billigare medan spannmål blev dyrare.

Den svaga kronan

Att kronan är svag idag innebär inte bara högre livsmedelspriser. Varor såsom julklappar kommer också att vara dyrare. Det finns även fler dåliga nyheter som väntar… I år har även elpriset stigit med 13 % på och bensinpriset har stigit med 15%. Detta innebär att det kommer svida lite extra i plånboken för villaägare och de som kör mycket bil. Om elpriserna stiger ännu mer kommer det snart synas i räkningarna om det blir en kall vinter.

Högre ränta

Riksbanken bjuder också på en överraskning denna jul, men inte en sådan julklapp som snälla barn får… För i december eller februari så väntas Riksbanken höja reporäntan. Detta innebär att de rörliga bolåneräntorna förmodligen kommer att höjas perfekt i tid till dopparedagen. Det man kan vänta sig är att bolåneräntorna kommer höjas ungefär hälften av den som Riksbankens höjer.

 

Hem » Nyheter

Spartips – Bank och Ekonomi

1. Samla lån och krediter

Idag är det ett stort antal personer som har alldeles för höga räntekostnader varje månad. Detta är på grund av att man har lån som är utspridda på flera banker. För att få en lägre ränta (och på så sätt spara pengar) kan du samla dina lån. Genom att ha färre lån får du även automatiskt en bättre kreditvärdighet vilket gör att du kan få en ännu lägre ränta när du förhandlar om nya lån.

2. Tänk på hur länge du lånar

Om du behöver ta ett privatlån för att konsumera något bra som kan en utdelning senare? Då ska du tänka på att lånet inte ska löpa över för lång tid. Ditt lån blir alltid dyrare desto längre återbetalningstiden är. Å andra sidan ska du alltid välja en återbetalningstakt som du klarar av. Påminnelseavgifter och straffräntor kan bli väldigt dyrt i längden.

3. Tänk dig för när du väljer bankkort

Beroende på hur du använder ditt kort så finns det olika avancerade varianter av bankkort. Om du är en person som bara använder sitt kort till att betala i butiker så behöver du absolut inte något avancerat kort. Välj då ett vanligt bankkort som är kostnadsfritt att använda i utlandet. Ett bra sätt att hålla koll på sina utgifter är att spärra kortet från kredit. Då kan du lättare ha koll på vad du kan spendera!

4. Du ska även samla försäkringarna

Samla = spara som vi lärde oss ovan. Precis som med lån så får du en bättre ränta om du slår ihop dina försäkringar i samma bolag.

5. Var inte lat när du ska låna pengar!

Jämför, jämför, jämför! Genom att jämföra olika långivare  och dem ge dig sina bästa erbjudanden så kan du hitta det lånet som passar dig bäst och kostar dig mist. Det finns idag sajter som hjälper dig att jämföra lån som endast behöver ta ut en kreditupplysning. Detta innebär att du kan behålla en hög kreditvärdighet. Så glöm inte att jämföra och ta inte första bästa.

6. Spara dina kvitton

Under en månad gör du hur många olika köp som helst. Tillslut blir det svårt att hålla koll. Genom att spara på alla kvitton du lyckats samla på dig och gå igenom dem i slutet av månaden så märker då vart onödiga pengar hamnar. Gör ett dokument där du dokumenterar varje utgift så kommer du snart veta hur så ska spendera dina pengar!

7. Budgetera Mera

När du blivit medveten om vad du lägger pengar på så är det dags att göra en budget. På så sätt kan du skapa ett sparmål och reglera din konsumtion på ett annat sätt. Idag finns det även appar som kan underlätta för dig i en budgetering.