Hem » Nyheter

Så lyckas du med dina sparmål – med hjälp av telefonen

Tycker du det är svårt att hålla koll på dina utgifter? Eller kanske ännu svårare att lägga undan pengar varje månad? Kanske vill du spara till något fint till dig själv eller lägga undan pengar till dina barn men lyckas aldrig få pengar över. Idag finns det många appar som hjälper dig med just detta och vi har samlat våra favoriter för att få koll på ekonomin!

Tink

Vårt första tips när det kommer till att få koll på din ekonomi är Tink. Här kan du lättare få koll på vad exakt det är du lägger pengar på varje månad. Genom att logga in via mobilt Bank ID så kopplar du appen till ditt kort eller bank konto. I appen finns det en del kategorier där du både kan sätta upp mål över hur mycket du ska spendera och där du även ser i ett diagram vad du lägger mest pengar på. Här kan du även skapa egna kategorier vilket gör att du kan se vart de onödiga köpen sker. Appen finns både i App Store och Google Play.

Splitwise

Är du den som ofta slänger fram kortet under  resan med kompisgänget? Blir det svårt att dela upp kostnaderna genom att spara kvitton och göra krångliga beräkningar? Och visst är det lite stelt att ta upp vad alla är skyldiga?  I en app med namnet Splitwise kan du och dina vänner lägga in era utgifter för att sedan kunna fördela dem på gruppen utan något tjafs. Appen räknar ut vilka som är skyldig vilka pengar så slipper man ens tänka på hur man ska göra med betalningen.

Fundler

Vill du ha ett riktigt bra och prisvärt sparande men önskar att någon annan kunde göra de åt dig? Låt oss presentera Fundler. Fundler är en app som just nu ligger högt upp på topplistan i App Store. Fundler är den mest nedladdade robotrådgivaren i Sverige. De räknar genom en avancerad algoritm ut rätt risknivå hos varje enskild användare och därefter så anpassar appen ett sparande som passar ditt mål. Allting i appen sker automatiskt och med ett par snabba knapptryck kan du få hjälp med att spara mer pengar i de lämpligaste fonderna för dig. Du kan sedan  enkelt följa hur det går direkt i appen. Fundler sköter allt från överföringen av pengar till handeln av fonder och även redovisningen till skatteverket.

Mina tjänster

Är du en sån person som har massvis av tjänster på autogiro som dras varje månad? Kanske använder du inte ens alla tjänster och har inte jättebra koll på vilka tjänster du egentligen betalar för? Mina Tjänster är en app som samlar alla dina olika tjänster, prenumerationer och abonnemang. De hittar dina abonnemang automatiskt och samlar dessa så du får en översikt. Här kan du dessutom få hjälp med att enkelt avsluta dina avtal. De kan också hjälpa dig att byta till bättre lämpade förslag som den tar fram åt dig.

 

 

 

Hem » Nyheter

Varning: Julen kan bli dyrare i år

Nu börjar årets bästa högtid närma sig – julafton. Det kan redan nu vara en klokt att börja spara till årets julafton. Höjda priser på både mat, el och bensin tillsammans med en svag krona kan göra julen dyrare för svenskarna i år. Adderat till detta så väntas dessutom Riksbanken höja räntan i december vilket gör kalaset dyrare.

I år har priserna på flera olika nödvändiga varor stigit rejält. Matkostnaderna har stigit med i snitt tre procent. Råvarukostnaderna har ökat medan den svenska kronan är svag. Detta har resulterat i dyrare importer från utlandet, som självklart påverkar priserna i butikerna. På grund av den värmebölja som drabbat Sverige så blev de foderbrist . Detta gjorde att djur behövde tvångsslaktas. Det betyder i sin tur att kött blev billigare medan spannmål blev dyrare.

Den svaga kronan

Att kronan är svag idag innebär inte bara högre livsmedelspriser. Varor såsom julklappar kommer också att vara dyrare. Det finns även fler dåliga nyheter som väntar… I år har även elpriset stigit med 13 % på och bensinpriset har stigit med 15%. Detta innebär att det kommer svida lite extra i plånboken för villaägare och de som kör mycket bil. Om elpriserna stiger ännu mer kommer det snart synas i räkningarna om det blir en kall vinter.

Högre ränta

Riksbanken bjuder också på en överraskning denna jul, men inte en sådan julklapp som snälla barn får… För i december eller februari så väntas Riksbanken höja reporäntan. Detta innebär att de rörliga bolåneräntorna förmodligen kommer att höjas perfekt i tid till dopparedagen. Det man kan vänta sig är att bolåneräntorna kommer höjas ungefär hälften av den som Riksbankens höjer.

 

Hem » Nyheter

Spartips – Bank och Ekonomi

1. Samla lån och krediter

Idag är det ett stort antal personer som har alldeles för höga räntekostnader varje månad. Detta är på grund av att man har lån som är utspridda på flera banker. För att få en lägre ränta (och på så sätt spara pengar) kan du samla dina lån. Genom att ha färre lån får du även automatiskt en bättre kreditvärdighet vilket gör att du kan få en ännu lägre ränta när du förhandlar om nya lån.

2. Tänk på hur länge du lånar

Om du behöver ta ett privatlån för att konsumera något bra som kan en utdelning senare? Då ska du tänka på att lånet inte ska löpa över för lång tid. Ditt lån blir alltid dyrare desto längre återbetalningstiden är. Å andra sidan ska du alltid välja en återbetalningstakt som du klarar av. Påminnelseavgifter och straffräntor kan bli väldigt dyrt i längden.

3. Tänk dig för när du väljer bankkort

Beroende på hur du använder ditt kort så finns det olika avancerade varianter av bankkort. Om du är en person som bara använder sitt kort till att betala i butiker så behöver du absolut inte något avancerat kort. Välj då ett vanligt bankkort som är kostnadsfritt att använda i utlandet. Ett bra sätt att hålla koll på sina utgifter är att spärra kortet från kredit. Då kan du lättare ha koll på vad du kan spendera!

4. Du ska även samla försäkringarna

Samla = spara som vi lärde oss ovan. Precis som med lån så får du en bättre ränta om du slår ihop dina försäkringar i samma bolag.

5. Var inte lat när du ska låna pengar!

Jämför, jämför, jämför! Genom att jämföra olika långivare  och dem ge dig sina bästa erbjudanden så kan du hitta det lånet som passar dig bäst och kostar dig mist. Det finns idag sajter som hjälper dig att jämföra lån som endast behöver ta ut en kreditupplysning. Detta innebär att du kan behålla en hög kreditvärdighet. Så glöm inte att jämföra och ta inte första bästa.

6. Spara dina kvitton

Under en månad gör du hur många olika köp som helst. Tillslut blir det svårt att hålla koll. Genom att spara på alla kvitton du lyckats samla på dig och gå igenom dem i slutet av månaden så märker då vart onödiga pengar hamnar. Gör ett dokument där du dokumenterar varje utgift så kommer du snart veta hur så ska spendera dina pengar!

7. Budgetera Mera

När du blivit medveten om vad du lägger pengar på så är det dags att göra en budget. På så sätt kan du skapa ett sparmål och reglera din konsumtion på ett annat sätt. Idag finns det även appar som kan underlätta för dig i en budgetering.

Hem » Nyheter

Saknar du tjänstepension? Här kommer 3 bra tips!

tips tjänstepension

Saknar du, som 1 av 10 arbetande svenskar, tjänstepension i din anställning? Isåfall kan du i värsta fall förlora miljontals kronor när det är dags för pension! Tjänstepensionen får de som jobbar med kollektivavtal eller arbetar på ett företag där de erbjuder en fristående tjänstepensionslösning. Normalt brukar avsättningen göras varje månad från din lön och ligga på ungefär 4-5% av bruttolönen.

*Ett exempel är Malin. Hon är 30 år och kommer arbeta tills hon är 65. Hon har en månadslsön på 35000 kronor vilket innebär att det varje månad sätts in 1575 kronor till hennes tjänstepension. När det gått 35 år – när Malin tänkt sluta arbeta kan hon ha samlat ihop ett tjänstepensionskapital på 2 000 000 att leva på.

tips tjänstepensionIdag finns det flera personer med specifika yrken som riskerar att förlora om flera miljoner kronor i brist på tjänstepension. Det handlar oftast om yrken i form av egenföretagare och konsulter. De har ofta jobb i kortare perioder på olika ställen.

Till dig som saknar tjänstepension har vi skrivit ihop några tips för hur du ska tänka.

1. Skaffa en tjänstepension

Eftersom tjänstepensionen är så viktigt för din framtida ekonomi är det viktigt att prata om alla möjligheter hos din arbetsgivare för att få en sådan. Om du inte arbetar under ett kollektivavtal är det upp till dig och din arbetsgivare att förhandla om hur mycket som ska sättas in i pension varje månad. I kollektivavtalen ligger procenten på 4,5, det är en bra utgångspunkt för dig om du är osäker.

2. Om din arbetsgivaren inte vill

Om din arbetsgivare säger nej så kan du föreslå att du kompenseras genom en högre lön. Många arbetsgivare kan tycka att det är krångligt att administrera olika anställdas individuella tjänstepensioner och om du då istället får kompensation i form av lön kan du spara detta själv. Om du fortfarande får ett nej om detta från arbetsgivaren kan det vara läge att fundera över om du kanske ska byta arbetsplats. Det kan kännas svårt att byta från en trygg arbetsplats, men om du istället tänker på att ditt jobb innebär miljoner mindre i fickan vid pensionen kan det nog kännas rimligt att ta det i åtanke.

3. Spara själv

Även om du har tjänstepension eller om du inte har det är det även viktigt att spara privat till pensionen. Det blir ännu viktigare för dig som saknar tjänstepension.

 

 

Hem » Nyheter

Apparna som ger dig sjuka rabatter (så du kan spara mer)

Rabble

Rabble är en App med många olika erbjudanden i form av rabattkoder. Det finns både erbjudan online men även i fysiska butiker. Rabble använder din gps funktion i mobilen, att du kan aktivera ett erbjudande om du är i närheten av. Om det är en fysisk butik måste den vara öppen för att det ska fungera. Det finns även i appen en karta så du kan se vilka erbjudanden som finns nära dig.

Deelo

Deelo är en rabatt-app (lik Rabble) som fokuserat mycket på Göteborg och Uppsala, har även börjat ge erbjudanden i  Stockholm och Malmö sedan oktober. På samma sätt som Rabble så utgår du från gps:s funktion eller webb. Glöm inte att kolla in fliken med topperbjudanden när du väl inloggad!

Webfinder

Webfinder är också en app med med kuponger och erbjudanden från företag i Sverige. Appen är fokuserad på Norrköping och Linköping, de har även erbjudanden på Göteborg och på västkustområdet. Fokuset är lågt på Stockholm. Du kan aktivera kupongerna vart som helst. Appen finns för både iPhone/iPod och Android App.

Let’s deal

Let’s deal är precis som det låter en App med olika “deals” som gör det billigare för dig som konsument att handla. På Let’s deal har de erbjudanden från hundratals restauranger, restauranger och även skönhetsbehandlingar. Dessutom rabatter på olika produkter och tjänster. De har även personliga erbjudanden som skräddarsys efter dina behov, det underlättar i din rabattjakt!

Studentkortet/Mecenat

För dig som pluggar är det kanske extra viktigt att spara in en extra slant när du handlar. Studentkortet och Mecenat är apparna för dig som är student som vill ta del av förmånliga rabatter från många av Sveriges populäraste företag. 

 

Hem » Nyheter

Områdena som du inte visste slukar pengar!

spara pengarDet finns en hel del områden du kan spara in på onödiga utgifter, några exempel är;

Matutgifter: Vi skrev ett längre mer detaljerat inlägg om hur du sparar in på mat förra veckan. Det kan du läsa här. Men kortfattat så är det bästa spartipset när det kommer till mat att ha med matlåda. Om du skippar de dyra ute luncherna på jobbet kan du spara in flera tusenlappar per år. Även att planera maten veckovis är ett bra sätt att spara pengar på – då gör du mindre onödiga inköp!

Försäkringar: Genom att göra en sammanställning av alla dina nuvarande försäkringar och göra en bedömning av vilka du kan avvara och ändå ha fullt skydd gör att du kan spara in massor. Undersök även om du kan få bättre villkor på de försäkringarna du behöver genom att samla alla bolag.

Lån: För att få ner dina månadskostnader kan du bland annat samla dina smålån till ett. Du kan även i de flesta fallen förhandla med din bank om att sänka din ränta på dessa. Läs mer om lån här.

Elavtal: För att få ner kostnaden på el ska du titta omkring och se om det finns andra bolag som erbjuder ett billigare pris. Du kan även se om du kan dra ner på din förbrukning på något sätt, bara ett par grader temperatur i huset och att släcka lamporna kan göra skillnad!

Olika abonnemang: Har du egentligen koll på vilka olika abonnemang du har som ligger på autogiro varje månad? Netflix, telefon, gym, någon prenumeration – sen kan du vara uppe i ett par tusen! Kolla också om det finns företag som erbjuder samma tjänster för ett bättre pris.

Transporter: Behöver du verkligen bil där du bor? I en storstad går det betydligt fortare att ta sig runt kollektivt och här kan du spara in en hel del. Bara bilen i sig kostar väldigt mycket, sen ska du addera försäkringar, parkering, bensin och en buffert för oförutsedda skador. Ett busskort får du under tusenlappen!

Småutgifter: Här försvinner många kronor i månaden som du inte tänkerpå. Kaffe, snacks och spontanköp är bara tre exempel på saker som blir dyra i slutändan. Visst finns det bättre alternativ! Ta med kaffe hemifrån, köp hem lådor med bars istället för att köpa mellanmål på vägen osv. Småköp blir stora i slutändan!

Hem » Nyheter

Veckans Spartips – Laga billigare mat!

Skär ner på matutgifterna:

Matkonsumtion är en en nödvändighet som ingen kommer undan. Utgifterna kan variera mycket beroende på hur man tänker när man handlar. Pengar springer lätt iväg på saker du inte ens lägger märke till och helt plötsligt är kostnaderna för mat mycket högre än de borde vara.

Planera maten

Innan du går till affären borde du planera. Skriv inköpslista och planera en vecka framåt vad du vill äta kommande veckan. På så sätt så köper du inte mer mat än du behöver utan vet att du kan använda de varor du köper till fler olika rätter. Genom att planera veckan så undviker du att småhandla i affären varje dag. Det leder ofta till att kostnaderna ökar.

Det finns vissa tidpunkter när det är både bra och mindre bra att handla för den som tänker på plånboken. Enligt en studie i Expressen är det ultimata för den som vill spara att handla efter jobbet. Då har du så mycket i huvet och tankarna från jobbet distraherar dig från det onödiga suget. Studien visar att du gör av med 15 procent mindre. Det sämsta tillfället att handla är när du är hungrig. Då slinker det gärna ner en extra godisbit i korgen och ögonen dras gärna mot chipshyllan – snacks är dyrt!

Frys in och gör matlådor

Med planering menas alla dagens mål, även lunch. Det blir alltid billigare att göra storkok. Det går alltid bra att frysa in portioner för den som söker mer variation och inte vill äta samma lunch som middagen dagen innan. Genom att ha med matlådor istället för att äta dyra restaurangluncher kan du spara många hundralappar per månad. Genom att ha med sig matlåda till jobbet sparar du minst 50 kronor per måltid. Per år blir  det blir 17 000 kr.

Förmånliga kundklubbar

Gå med i din affärs kortklubb! Där får du varje vecka erbjudanden på veckans billigaste varor och bonuscheckar. De hjälper dig även att handla efter säsong vilket drar ner priserna ordentligt. Testa även affärens “basic” sortiment istället för att köpa märkesvaror – oftas är innehållet de samma i budgetvarorna!

 

Hem » Nyheter

Event för unga med influencers i spetsen!

UC

UC lanserar nu sitt första event med målgruppen 19-26 år. Målet med eventet är att unga vuxna ska lära sig om privatekonomi genom influencers. Eventet kallas “The BILL Meetup” och går av stapeln den 27 september i Stockholm.

I samarbete med entreprenören och bloggaren Hugo Rosas tillsammans med ekonomiexperten och bloggaren Anna Svahn går The BILL Meetup går av stapeln den 27 september på Downtown Camper i Stockholm. Eventet är gratis och är till för att inspirera unga och ge tips kring hur man kan bättra sin privatekonomi.

Eventet kommer vara i form av en afterwork där mer än 100 unga vuxna mellan 19-26 kommer få lyssna på flertalet breakout sessions om privatekonomi. På eventet kommer UCs populära privatekonomiska tjänst Kreditkollen presenteras med hjälp av Kreditkollens ambassadör Hugo Rosas.

Hem » Nyheter

Spartips När Det Gäller Linser och Glasögon

För många svenskar är det essentiellt med glasögon och/eller linser i vardagen. Enligt SCB så är det 7 av 10 personer över 16 år som använder synhjälp i Sverige. Så att kunna spara pengar på just linser och glasögon är något som väldigt många kan ha hjälp av! Här kommer vi gå över några tips!

Håll koll på erbjudanden om synundersökningar!

Ja, inte helt komplicerat men det kan vara väldigt gynnsamt att hålla utkik efter bra erbjudanden när det gäller synundersökning. Vi har sett optiker som ibland erbjudit synundersökning för endast 100kr och andra liknande kampanjer så att försöka utnyttja riktigt bra erbjudanden kan vara väldigt lönsamt!

Leta upp bra erbjudanden för glasögon

Det är inte bara synundersökningar som optiker har erbjudanden på utan glasögon är också något som ofta används i deras marknadsföring för att locka kunder. Här brukar man köra erbjudanden i stil med 2 för 1 på bågar eller att de inkluderar solglasögon etc. Så är man ute efter nya glasögon och kanske också vill ha fler än ett par så går det utmärkt att att utnyttja just dessa deals och spara en slant.

Linser – jämför, jämför, jämför!

När det kommer till linser på nätet så finns det många sätt att köpa dessa. Optiker är ofta väldigt angelägna att få en att köpa linser från dem men det blir ofta dyrare, även fast det är exakt samma linser som finns på nätet! Därför föredrar vi och rekommenderar, att handla linser på nätet. Dels för att det är billigare men också väldigt smidigt. Här gäller det dock att kunna hitta rätt linser och till bästa pris, då behöver man jämföra då det finns riktigt många lins-leverantörer på nätet. Vår favorittjänst och hemsidan som vi rekommenderar är alltomlinser.se. På den här sidan så går det lätt att jämföra och snabbt få en överblick över vart just dina linser är som billigast på nätet. Som om det inte vore nog så finns det en mängd med annan information när det gäller ögonhälsa, optiker och glasögon. Se till att inte betala för mycket när du handlar linser på nätet!

Hem » Nyheter

Topp 5 Sidor och Appar För Begagnat (Spara eller Tjäna 1000kr+)

Ett smart tips för att sänka månadskostnaderna, samt rädda miljön, är att köpa begagnat. Här har du verkligen chansen att tjäna och spara tusentals kronor! Att handla begagnat och second-hand har verkligen tagit fart på senare år, kanske framförallt tack vare möjligheterna som nya elektroniska tjänster erbjudit. Allt från köp och sälj-grupper på Facebook till start-ups som lanserat appar som försöker göra processen att sälja saker till så enkelt som möjligt har gjort att marknaden för begagnat omsätter många miljarder kronor per år.

Så vilka sidor är egentligen bäst? I den här artikeln listar vi våra 5 favoriter just nu när det kommer till begagnat!

5. Tradera

En av de mer klassiska tjänsterna och webbsidorna när det gäller begagnat i Sverige är Tradera. Från bolagets början 1999 så var det en ren auktionssajt men har på senare tid börjat erbjuda saker till ett fast pris.
På Tradera sker kontakten med email mellan säljare och köpare och trovärdighet fastställs genom betygsättning av varandra.

När man lägger upp en vara på Tradera så kostar det ingenting utan det dras istället en avgift på 10% av vad varan säljs för vid säljtillfället (min. 3kr max 150kr).

Är du osäker på vad du ska ta för ett föremål så tycker vi att Tradera kan vara bra då det blir en auktion på varan och du behöver inte riktigt oroa dig för om du satt för högt eller lågt pris.

4. Sellpy

Sellpy är en relativt ny tjänst och start-up som kom år 2014. De hade en lite mer avancerad vy på begagnat-marknaden och tog en annan approach en många andra. Via deras tjänst så får man beställa upphämtning av de grejerna man vill bli av med så kommer de och hämtar upp det, fotar och lägger ut på antingen sin sida eller Tradera. Du får sedan 40% av värdet på det som sålts, säljs det för mer än 500kr så får du 90% av värdet det säljs för (minus 10kr per vara).

Sellpy tycker vi fungerar extremt bra för den som inte riktigt har energi för att lägga ut varje enskild sak och handskas med själva försäljningen och transporten.

3. Shpock

Shpock är en rätt ny app som låter dig ha loppis genom telefonen! Här är det snabbhet och simplicitet som gäller och istället för text har man valt att fokusera mer på bild. Det kostar heller inget att annonsera via Shpock så är man riktigt sparsam så är detta ett bra alternativ. Appen växer fort och har många unga användare, som innan kanske inte köpt så mycket i andra hand vilket är intressant och pekar än mer på att trenden är påväg uppåt.

2. Blocket

Den största spelaren på den svenska marknaden är, och har varit länge, Blocket. En väldigt populär marknadsplats för svenskar och omsätter väldigt stora summor. Denna stora omsättning kommer nog från det faktumet att det är rätt så dyrt att lägga upp annons på blocket, ofta mellan 30-150kr. Vill du ha fler bilder kostar även det extra. Denna stora kostnad är förmodligen en del av varför så många nya spelare har valt att konkurrera med Blocket. En av de stora fördelarna är ju då Blocket storlek och det faktumet att de har så många annonser, så det är lättare att nå en större mängd ögon.

1. Marketplace

Som sagt så är en av de största trend-drivande faktorerna inom second hand just Facebook-grupperna. Dessa har blivit väldigt populära på senare år och Facebook har därför valt att lansera tjänsten Marketplace som är inbyggt i Facebook o blir en avdelning för köp och sälj. Detta fungerar på ett liknande sätt som Blocket men är helt kostnadsfritt. Vi tror att en kombination av facebooks gigantiska användarantal samt det faktumet att det är helt gratis kommer göra att Marketplace kan komma och ta topp-platsen på den svenska marknaden!