Hem » Nyheter

Kan Du Leva Kontantfritt I Dagens Samhälle?

Sverige, och större delen av västvärlden har gått mer och mer mot ett kontantfritt samhälle. Vårt land är till och med väldigt unikt just i den grad som just vårt samhälle fungerar utan att ha så mycket kontanter i cirkulation.

Majoriteten av Sveriges konsumenter uppger att de klarar sig utan kontanter helt. I handeln så används ju nästan alltid antingen kontokort eller kreditkort. Trots detta så finns det i dagsläget grupper som står utanför det digitaliserade systemet för betalningar. Enligt undersökningar så är det 1milj svenskar som antingen inte har tillgång till digitala betalningslösningar eller helt enkelt föredrar användandet av kontanter. Det är dock inte många banker som faktiskt erbjuder kontanthantering. Därför har Riksbankskommittén motionerat för att större banker ska vara skyldiga att erbjuda kontanthantering till sina kunder.

Regeringen lade även nyligen fram ett förslag om krav på elektronisk betalning för att kunna få rut- och rotavdrag. De menar att en digital betalning (t.ex. Swish, bankid, kontokort etc.) är mycket lättare att kontrollera och därmed försvårar för skattefusk och annan ekonomisk brottslighet. Givetvis så pekar detta även ännu en gång på trenden bort från kontanter.

Riksbanken är väl medveten om den minskade tillgången och användningen till kontanter i Sverige och har därför börjat en utredning gällande möjligheten av en e-krona. Detta skulle alltså vara en elektronisk form av kronor som ska agera som ett komplement till kontanter. Skillnaden här är att dessa då skulle ges utav riksbanken precis som kontanter och inte vara bundet till ett bankkonto som bankkort är. Denna utredning tros vara färdig någon gång år 2019. Skulle man då förverkliga e-kronan så skulle Sverige bli först i världen med en nationell digital valuta, då även om digitala valutor såsom bitcoin och ethereum bl.a. varit väldigt populärt det senaste året så har ingen nation ännu implementerat något liknande.

Hem » Nyheter

Vilken robot-investerare är bäst?

Avanza Auto, Nordnet Robosave eller Lysa?

Det har under senare år talats mycket om så kallade robotrådgivare, eller robot-investerare. Det är ett fenomen som först blivit populärt i USA med företag och tjänster såsom Betterment och Wealthfront, men som nu också kommit till Sverige. Både populära banker såsom Avanza och Nordnet, men även nykomlingar som Lysa, har släppt liknande tjänster på den svenska marknaden.

Tanken med dessa robot-investerare är att man ska slippa att ombalansera sitt innehav konstant, detta görs alltså automatiskt av tjänsten. Så t.ex. om man ämnar att investera 70% i aktiefonder och 30% i räntefonder så kommer ”roboten” att automatiskt hålla detta förhållande.

Som sagt så är de stora aktörerna just nu Avanza Auto, Nordnet Robosave och Lysa. Jag har testat samtliga och funnit att Lysa, i mitt tycke är den bästa tjänsten.

Avanza erbjuder en fantastisk mobilapp men själva tjänsten känns mest som ett sätt att försöka sälja 6 olika blandfonder. Inte så mycket ”robot” alltså.

Nordnet har väldigt bra förslag på sin portfölj men är också den dyraste i just denna jämförelse och faller därmed bort.

Lysa, som i mitt tycke är den klara vinnaren, erbjuder en bra och smart tjänst där man får svara på frågor för att komma fram till sin optimala portfölj. Deras avgifter är också lägst och ger därmed mest värde. Man får också tillgång till ett antal fonder som man annars, som privatinvesterare, inte skulle haft möjlighet att investera i. Enda minustecknet skulle vara bristen på mobilapp, men om detta inte är något större problem så rekommenderar jag verkligen Lysa om man söker ett väldigt passivt och smidigt sparande!