Söka lån

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Med internet har det kommit större möjligheter att jämföra och söka lån. Det kan handla om allt från större summor, så som bolån, till minde summor vid till exempel privatlån. Oavsett vilket är det alltid viktigt att du som konsument tänker på hur ett sådant lån skulle påverka din nuvarande ekonomiska situation, och om det finns en risk att du inte har möjlighet att betala tillbaks det. Först när dessa två kriterier inte utgör några problem kan du som konsument gå vidare med din låneansökan.

Hur söker jag lån?

När du vet vilken typ av lån du är intresserad av, hur stor den lånade summan ska vara och vilket ekonomiskt utrymme du har att betala tillbaks lånet, är det dags att söka efter en lämplig långivare. En långivare kan vara allt från en traditionell bank så som SEB eller Nordea till en mindre kreditgivare så som till exempel Frogtail.

Det enklaste sättet är att använda sig av en låneförmedlare som kan jämföra flera olika kreditgivare åt dig. En sådan låneförmedlare hjälper dig att ta in offerter och jämföra dessa med varandra innan resultatet presenteras för dig. Det är därefter upp till dig att bestämma vilken låneoffert du vill ha, om någon. Detta ökar dina chanser att få det bästa lånet med lägst ränta.

Även om det alltid är välkommet att få ett så fördelaktigt lån som möjligt finns det fler fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. En av dessa är att det endast krävs en kreditupplysning för att kunna jämföra flera långivare med varandra, istället för en upplysning per långivare som det annars hade krävts. Vad en kreditupplysning är går vi närmre in på i nästa stycke.

Vad är UC?

I lånesammanhang är det vanligt att stöta på ordet UC och många konsumenter letar efter långivare som specifikt anger att de inte använder sig av detta. I detta stycke ska vi reda ut vad UC faktiskt betyder och varför vissa konsumenter vill undvika det.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen, ett företag som är specialiserade på kreditupplysningar och förser banker och kreditgivare med information om den sökandes ekonomiska förutsättningar. I en sådan kreditupplysning kan det generellt sägas framgå:

  • Dina personuppgifter
  • Din taxerade inkomst sedan tre år tillbaka
  • Dina samlade lån och krediter
  • Betalningsanmärkningar
  • Skulder hos kronofogden

För att en långivare ska kunna bevilja lån till en sökande är den enligt lag tvingad att genomföra en kreditupplysning. Detta för att kunna konstatera att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet och att inte långivaren försätter låntagaren i en ekonomiskt omöjlig situation. Det vanligaste och största kreditupplysningsföretaget i Sverige är UC och används framförallt av storbankerna.

Att göra en kreditupplysning medför inga konsekvenser, däremot kan en rad upplysningar i följd innebära att kreditgivare blir tveksamma till dig som sökande. När en långivare använder sig av UC innebär detta automatiskt för dig som konsument att din kreditupplysning kommer lagras i UC:s databas och blir därmed synlig i framtiden. Eftersom att detta kan påverka kreditvärdigheten negativt, önskar allt fler konsumenter söka lån utan UC, något som långivare tagit fasta på. Idag finns det många kreditgivare som använder sig av andra upplysningsföretag som inte registrerar själva upplysningen, sådana företag är bland annat Bisnode och Creditsafe.

Det är viktigt att du som konsument är införstådd med att även om kreditgivaren inte använder sig av UC genomförs en kreditupplysning ändå, dock av ett annat företag.

Kan jag söka lån trots betalningsanmärkning?

Många låntagare är oroliga när de ska ansöka om lån, det är nämligen inte ovanligt att det har registrerats en betalningsanmärkning på den sökande någon gång under de senaste tre åren. En betalningsanmärkning uppstår när du som kund inte har betalt en räkning eller skuld, och utfärdas av kreditupplysningsföretaget, inte av Kronofogden. Med en betalningsanmärkning kan det vara svårare att få lån då många traditionella kreditgivare inte accepterar detta vid låneansökan, något som kan ställa till det för den konsument som är i behov av ett lån.

Den som vill låna mindre summor pengar men har betalningsanmärkningar, har andra möjligheter till detta då det finns långivare som accepterar upp till fyra anmärkningar per sökande. Det finns även de långivare som gör en så kallad ”samlad bedömning” av den sökandes återbetalningsförmåga, istället för att direkt ge avslag på grund av en eventuell anmärkning. Däremot kan du som låntagare räkna med att räntorna generellt sett är högre hos dessa långivare och i vissa fall rent ofördelaktiga sett till den effektiva räntan. Vid en sådan ansökan kan det vara av ännu större vikt att göra en lånejämförelse för att se skillnaderna i priserna. Kom ihåg, det är alltid upp till dig som låntagare att bestämma huruvida ett lån är fördelaktigt eller inte.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan sägas att det är relativt enkelt att ansöka om och jämföra lån idag. Du som funderar på att ta ett lån kan välja att gå via en låneförmedlare som kan jämföra lånen åt dig. Detta ger dig möjlighet att hitta ett så fördelaktigt lån som möjligt, samt att endast en kreditupplysning behöver genomföras. En kreditupplysning är i många fall detsamma som en UC och en upplysning måste enligt lag tas från kreditgivarens sida. Den som önskar undvika UC kan söka efter långivare som använder sig av andra upplysningsföretag, detta är också möjligt att ange som sökkriterium hos en låneförmedlare.

FAQ

Kan jag som låntagare teckna ett lån trots att jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som godkänner sökande med anmärkningar men du som konsument behöver vara beredd på att dessa lån kan bli något dyrare än vanligt, eftersom du kan anses vara en större risk som låntagare. Läs även mer på den här sidan om lån med betalningsanmärkning.

När finns det risk att min låneansökan inte accepteras?

Om kreditupplysningen visar på en ofördelaktig ekonomisk situation för dig som söker kan långivaren välja att inte acceptera din ansökan. Detta gäller framförallt om du har skulder som förfallit till Kronofogden.

Vad gör jag om min låneansökan inte accepteras?

Antingen kan du välja att ansöka om en lägre summa alternativt söka via en annan långivare för att se om de är villiga att acceptera dig som låntagare.

Vanliga frågor och svar

➡️ Var kan jag söka lån?

Välj någon av de kontrollerade långivarna hos oss, och läs sedan mer för att ta reda på vilken som är den bästa långivaren för dig.

➡️ Kan jag ansöka om lån utan kreditupplysning?

Det går inte att låna utan kreditupplysning, då det är krav på alla långivare att göra en kreditupplysning på dig innan de kan bevilja dig ett lån. Skulle någon långivare påstå att de inte gör en upplysning bör du undvika dem.

➡️ Vilka uppgifter framgår oftast i en kreditupplysning?

Bland annat kontrolleras dina personuppgifter, dina samlade lån och krediter, och dina eventuella betalningsanmärkningar. Mer om detta kan du läsa här.