Ta lån – viktigt att veta

Ta lån direkt

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Det är inte ovanligt att någon gång i livet ta ett lån. De allra flesta behöver ibland någon form av ekonomisk hjälp när de står inför ett större köp, såsom bostad eller bil. Ibland kan du även behöva täcka oväntade utgifter av olika slag. Dock finns det många tillfällen och livssituationer som kan försvåra dina möjligheter att bli beviljad ett lån, trots att du kanske har fullständiga möjligheter att återbetala. Banker och långivare kan neka en låneansökan med anledning av att inkomsten inte ses som tillräckligt stabil. Detta kan ske exempelvis om du går på a-kassa eller studiemedel, eller har en tjänst som inte är fast, såsom ett säsongsjobb, vikariat eller timanställning.

Här går vi igenom hur möjligheterna ser ut för ett lån, även om du saknar fast inkomst eller har betalningsanmärkningar.

Att lån med betalningsanmärkning eller skuld

Om du har betalningsanmärkningar kan du stöta på hinder när det kommer till att söka lån hos banken. De flesta banker är vanligtvis stränga när det kommer till anmärkningar och kräver ofta att den sökande har en god kreditvärdighet. Däremot kan du vända dig till någon av de många kreditinstitut som faktiskt beviljar lån, trots att din kreditvärdighet kanske inte är fullgod. Dessa lån är oftast utan säkerhet. Därför får du räkna med att ränta och lånevillkor försämras, vilket i sin tur innebär en högre kostnad för lånet.

Att bli beviljad lån med skuld hos Kronofogden är mycket svårt;i de flesta fall omöjligt. Dock kan vissa långivare ibland bevilja lån med en borgensman. Borgensmannen åtar sig att betala skulden om låntagaren inte skulle ha möjlighet att göra detta. På så vis får långivaren en större trygghet. Du kan även beviljas mindre sms-lån samt ”peer-to-peer”-lån (P2P), som är lån av andra privatpersoner.

Att ansöka om ett nytt lån trots aktuell skuld hos Kronofogden bör du i regel undvika. Däremot kan du istället vända dig till hemkommunens budget- och skuldrådgivning som erbjuder vägledning och praktiska råd om hur du hanterar ett skuldsaldo.

Att ta lån utan fast inkomst

Att ta lån utan fast jobb är något som de flesta banker inte beviljar, men det betyder inte att det inte är möjligt. Många kreditinstitut är inriktade på lånelösningar som accepterar olika anställningsformer, såsom vikariat, projektanställningar eller egenföretagande. Du behöver inte ha en traditionell, fast anställning för att kunna ta ett lån.

Studenter på studiemedel nekas i de flesta fall lån. Att ta lån som student är dock inte omöjligt. Det finns några banker som erbjuder lån till studenter, dock är detta oftast erbjudanden som endast gäller existerande kunder. Studentlånen kan ligga på mellan 10 000 kronor och 25 000 kronor och betalas antingen ut kontant eller ligger som kreditbelopp. Precis som vid alla lån genomgår du en kreditbedömning, dock är du undantagen från vanliga kreditkrav. Däremot får det inte finnas betalningsanmärkningar.

Att öka dina chanser till ett beviljat lån

Om du saknar fast inkomst enligt ovanstående, kan följande sätt öka dina chanser att få ett lån beviljat. Dessa punkter innebär vanligtvis också att du kan förbättra själva lånevillkoren med fördelaktigare ränta och en lägre månatlig kostnad.

  • En medsökande innebär att du ansöker tillsammans med ytterligare en person. Ansvaret för lånet blir med andra ord delat på två. Detta tillför en säkerhet för långivaren i form av ännu en inkomst. Dessutom minskar risken att lånet inte betalas tillbaka. En medsökande kan i flera fall vara en lösning som även genererar bättre villkor i form av lägre ränta.
  • Att ta ett lån tillsammans med en borgensman liknar i många fall en medsökandes ansvar. Skillnaden är dock att betalningsansvaret för en borgensman först blir aktuellt om den aktuella låntagaren inte betalat enligt lånevillkoren. Borgensmannen skriver alltså under på att betala de skulder låntagaren inte klarar av. Precis som vid lån med medsökande, ökar chanserna till ett beviljat lån om du delar ansvaret med en borgensman.

Att tänka på vid lån utan fast inkomst

  • Låna inte pengar om det inte är direkt nödvändigt.
  • Om du ändå behöver ta ett lån, bör du inte ta ett större lån än vad som egentligen behövs.
  • Ett lån av en bekant kan vara ett alternativ som ofta genererar betydligt bättre villkor. Det påverkar inte heller din kreditvärdighet. Här får du själv avväga om det är möjligt eller ens värt att blanda in bekantskapskretsen i din ekonomi.
  • Om det finns någon form av säkerhet, till exempel en bostad, ger det ofta bättre villkor att låna på den.

FAQ – vanliga frågor om att ta ett lån

Hur mycket lån får jag ta?

Hur stort lån du får ta beror på flera faktorer, framförallt om lånet tas med eller utan säkerhet. Har du någon form av säkerhet genererar detta vanligtvis ett högre lånebelopp. Ju högre belopp du ansöker om, desto viktigare blir det också att du uppfyller grundkraven för att få det beviljat. Dessa grundkrav handlar i regel om gott kreditbetyg, stabil ekonomi och en högre inkomst.

Kan jag ta lån med betalningsanmärkningar och/eller skulder?

Att ta lån trots Kronofogden, alltså att du har en skuld hos dem, är i princip omöjligt. Men det finns naturligtvis alternativ. Har du en borgensman delar ni gemensamt ansvaret för lånet, vilket också fungerar som en garanti för långivaren.

Kan jag ta lån utan fast inkomst?

Ett lån genom en storbank är i de flesta fall omöjligt. Däremot finns det kreditinstitut som kan godkänna en ansökan.

Hur kan jag öka chanserna till ett beviljat lån?

En medsökande eller borgenär ökar chanserna att få igenom ett lån, trots att du själv saknar fast inkomst. Detta innebär också ofta att du erbjuds bättre lånevillkor. Var noga med att båda parter är fullständigt informerade om vad ansvaret innebär.

Vad är ett låneskydd?

Ett låneskydd fungerar som en frivillig försäkring av lånet och innebär att en ersättning utbetalas till långivaren om någonting skulle drabba låntagaren – exempelvis om denne blir arbetslös eller drabbas av arbetsoförmåga. Detta innebär, precis som vid en vanlig försäkring, en extra avgift.