Låna 10000 utan UC kreditupplysning med betalningsanmärkning direkt

Låna 10 000 kr snabbt (2024)

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök

Att låna 10 000 kronor är relativt vanligt idag. Ett lån på detta belopp räknas till de mindre privatlånen som ofta kallas mikrolån. Eftersom det finns många kreditgivare på marknaden idag så kan konsumenten relativt snabbt låna 10000 kronor. Eftersom att summan är relativt liten finns det många aktörer som erbjuder lån på detta belopp i form av snabblån med varierande ränta och amorteringsalternativ. I denna text ger vi exempel på några kreditgivare och deras erbjudanden av lån på 10000 kronor för att illustrera hur ett sådant erbjudande kan se ut. Det finns dock betydligt fler aktörer på marknaden och det är viktigt att göra research och jämföra olika typer av krediter och effektiva räntor innan du bestämmer dig, för att hitta det bästa alternativet.

Privatlån på 10000 kr

Ett privatlån är detsamma som ett blancolån och innefattar alla typer av lån som tecknas utan en säkerhet. Med säkerhet menas en typ av pant för värdet på de utlånade pengarna, ett bostadslån har säkerhet i bostaden som köps exempelvis. Den som avser låna pengar till privata inköp tecknar ett blancolån, eller konsumtionslån som det också kallas. Ett konsumtionslån innefattar inte enbart privatlån och blancolån utan även SMS-lån, avbetalningar och köp gjorda via kreditkort. Även räntefria avbetalningar klassas som lån.

Överlag har denna typ av lån utan säkerhet högre ränta än exempelvis bostadslån. Lånet är för långivaren mer riskfyllt då det inte finns någon garanti för att pengarna återbetalas. Långivaren kan till exempel inte sälja panten för att få in pengarna om lånet behöver lösas. Därför tar långivaren ut en högre ränta för att kompensera detta.

Trots att konsumtionslånen överlag har en högre ränta ökar denna typ av lån i Sverige. En förklaring är att lånen är relativt lättillgängliga och att det finns många kreditgivare som bedriver finansverksamhet online och som gör det möjligt att exempelvis låna 10000 direkt. Det kan också sägas ha blivit enklare för gemene man att låna pengar när ett flertal aktörer erbjuder mindre lån och har sänkt sina krav. Exempelvis accepterar vissa av dessa långivare betalningsanmärkningar och har en relativt låg tröskel vad gäller deklarerad inkomst. Däremot uppmuntrar majoriteten av dessa långivare aktivt låntagaren till att inte låna mer pengar än vad som verkligen behövs och inte dra på sig i skulder som inte kan betalas av.

Snabblån eller onlinekredit på 10000 kr

Högkostnadskredit

Snabblån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Vid ansökan om ett lån bör konsumenten överväga vilken typ av lån som är av störst intresse om denne redan bestämt sig för att låna. Det finns nämligen två typer av lån som kan nyttjas och som båda har sina för- och nackdelar. Det ena är snabblånet och det andra är en så kallad onlinekredit.

Snabblån

Snabblån, eller SMS-lån, är ett mindre privatlån med en återbetalningstid på allt från 30 dagar till några månader beroende på storleken och kreditgivaren. Snabblånen kallas just snabblån därför att de är relativt enkla och snabba att ansöka om på kreditgivarnas hemsidor. Det händer att kreditgivare som erbjuder snabblån har individuell räntesättning och återbetalning vilket kan vara såväl positivt som negativt för konsumenten beroende på ekonomisk situation. Ansökningen kan ofta ske via SMS, dator eller surfplatta och svaret kommer vanligtvis omgående. Den vanligaste storleken på lånet är ett par tusenlappar men det finns de som ansöker om upp till 10 000 kronor och ibland ännu mer. Med ett snabblån får konsumenten pengarna relativt snabbt men löptiden är generellt sett kort.

Några fördelar med ett snabblån kan anses vara:

  • Med snabblån har du möjlighet att låna 10000 snabbt och kan i många fall få en direktutbetalning till bankkontot samma dag.
  • Om du vet att du kan betala tillbaka lånet så snart som möjligt för att undvika alltför höga räntekostnader.

Betalas lånet däremot inte i tid kan det istället räknas som en nackdel då det snabbt kan leda till förhållandevis höga kostnader för lånet.

Onlinekredit

Att skaffa en onlinekredit kan vara ett alternativ om konsumenten inte behöver nyttja de 10 000 kronorna direkt. En onlinekredit är också en kontokredit som konsumenten kommer åt digitalt. Krediten uppgår till en viss summa, ett så kallat tak, och låntagaren bestämmer sedan själv hur mycket han eller hon vill nyttja. En låntagare kan ansöka och bli beviljad en kontokredit på 10 000 kronor men välja att utnyttja endast 5 000 av dessa och spara resten till ett senare tillfälle. Som konsument betalar du endast för den nyttjade krediten och amorterar ett minimibelopp inklusive ränta månatligen. Det är också möjligt att ha krediten vilande, då kostar den oftast ingenting. Det finns också möjlighet att hos de allra flesta företag lösa krediten direkt.

Det som kan anses vara fördelarna med en onlinekredit är:

  • De har generellt sett en lägre ränta än vanliga SMS-lån förutsatt att konsumenten betalar tillbaka summan som nyttjats snarast. På så sätt kan detta alternativ vara billigare än korta SMS-lån.
  • Några erbjuder en räntefri månad. Vid återbetalning av hela krediten inom den månaden har den inte kostat någonting utöver det lånade beloppet.
  • Kan i vissa fall ses som en extra buffert om det skulle behövas, vilket kan vara ett alternativ till rent lån som, oavsett om pengarna nyttjats eller ej, betalats ut och kostar i form av ränta och avgifter.

Med en onlinekredit, undvik att enbart betala av det lägsta månatliga beloppet varje månad, annars kan krediten bli onödigt dyr. Betala istället av hela krediten så snabbt som möjligt då den effektiva räntan oftast är hög och kan leda till totalkostnader som inte räknats med.

Kreditgivare

Snabblån

Nedan ges ett antal exempel på kreditgivare inom kategorin snabblån som erbjuder lån på 10 000 kronor. Detta illustrerar hur olika erbjudanden kan se ut. För fler och aktuella erbjudanden, se vår jämförelsetabell.

GoodCash
För den som önskar låna 10000 kronor och slippa kreditupplysning via UC kan detta vara ett alternativ. GoodCash är ett snabblånsföretag med trippel A kreditvärdighet som beviljar lån upp till 50 000 kronor. På deras hemsida har konsumenten möjlighet att önska lånesumman och få en kalkyl över dess kostnader. Enligt GoodCash representativa prisexempel skulle ett lån på 10 000 kronor med amorteringstid på förslagsvis 3 år kosta 402 kronor per månad samt ha en effektiv ränta på 29 %.

Cashbuddy
Cashbuddy erbjuder sina kunder lån upp till 25 000 kronor utan säkerhet med relativt snabb utbetalning och minsta amorteringstid på 1 år. Företaget är ett av dem som enbart låter låntagaren betala ränta och som inte har några extra avgifter för lånet. Enligt Cashbuddys räknekalkyl skulle ett lån på 10 000 kronor på 1 års amortering kosta 971 kronor per månad och inneha en effektiv ränta på 33,4 %. Med amortering på 3 år skulle det kosta konsumenten 420 kronor per månad.

Frogtail
Frogtail är ett Stockholmsbaserat företag som beviljar lån mellan 1 000 kronor upp till 40 000 kronor. Konsumenten väljer själv lånesumma samt önskad amorteringstid på deras sökverktyg på hemsidan. Frogtail är ett av företagen som tillämpar individuell räntesättning baserad på konsumentens kreditvärdighet. Den effektiva räntan uppmäts till 33,6 % och lånets månatliga kostnad vid ett års amortering uppgår till 927 kronor.

Risicum
Risicum är ett kreditföretag och medlemmar i SKEF. Företaget erbjuder både SMS-lån och kreditlån, och skillnaden dem emellan utgörs av olika räntor. Förutom det är företaget en av dem som ger låntagaren en räntefri första månad. Om konsumenten vill ta ett lån på 10 000 kronor hos Risicum ligger effektiv ränta på 117,04 % med en nominell ränta på 79 %.

Observera att räntesatserna kan komma att förändras hos samtliga kreditgivare som erbjuder snabblån.

Onlinekrediter

Nedan ges exempel på hur onlinekrediter kan se ut hos olika långivare.

Everyday Plus
Everyday Plus erbjuder kontokrediter och beviljar upp till 20 000 kronor. Konsumenten betalar alltid minst en femtedel av det totala nyttjandet av krediten inklusive en uttagsränta på 15 % från det att pengarna förts över från onlinekrediten till personkontot. Väljer konsumenten att delbetala sin kredit tillkommer en månadsränta på 5 %.

Flexkonto
Flexkonto är precis som Everyday Plus ett företag som utvecklat sitt utbud av kontokrediter och beviljar upp till hela 20 000 kronor. Konsumenten fyller i den digitala ansökan på företagets hemsida där alla kostnader för krediten redovisas. En onlinekredit på 10 000 kronor beräknas initialt ha en månadsränta på 4,95 % och ha en lägsta månadskostnad på minst 500 kronor. Då återbetalningen är flexibel väljer konsumenten själv hur den vill lägga upp återbetalningen.

Tryggkredit
Tryggkredit är ett trippel A-certifierat kreditföretag. Tryggkredit erbjuder både snabblån och onlinekrediter till sina kunder där det sistnämnda beviljas upp till 25 000 kronor. Återbetalningen är flexibel och bestäms av låntagaren själv. En kredit på 10 000 kronor beräknas ha en effektiv ränta på 28 % och förutsätts avbetalas inom 12 månader. Den totala kostnaden för krediten har då uppgått till 11 405 kronor.

Credway
Credway är en del av det svenska bolaget Northmill och riktar in sig på privatpersoner. Credway erbjuder en kostnadsfri kreditgräns på upp till 30 000 där endast ränta betalas för det nyttjade beloppet. Företaget samarbetar inte med UC.

Observera att belopp och räntesatser kan komma att förändras hos samtliga kreditgivare som erbjuder onlinekrediter.

Låna ansvarsfullt

Även om 10 000 kronor är ett förhållandevis litet belopp ska det betalas tillbaka. Utöver de lånade pengarna tillkommer även ränta och i vissa fall ytterligare avgifter. För ett lån som inte betalas tillbaka i tid tillkommer ofta straffavgifter och du riskerar att få en betalningsanmärkning som kan försätta dig i en svårare ekonomisk situation än innan. Har du ändå bestämt dig för att ta ett lån, var noggrann med att jämföra olika kreditgivare och dess villkor, och försäkra dig om att du kan betala tillbaka lånet.

Övriga frågor

Kan en potentiell låntagare låna 10000 utan kreditupplysning?

Det enkla svaret är nej. Alla låntagare behöver gå igenom en kreditupplysning vid ansökan om lån. Om det är möjligt att låna 10000 utan UC eller inte avgörs av om kreditgivaren valt att använda sig av UC som upplysningstjänst. Om den potentiella låntagaren vill undvika UC, välj ett företag som använder sig av ett alternativt upplysningsföretag så som till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan jag få ett smslån med betalningsanmärkning på 10 000 kr?

Det är inte alltid den mest optimala lösningen, men det finns en del långivare som erbjuder snabblån på 10 000 trots anmärkning, och vi rankar dem i den här listan.

➡️ Kan jag ansöka om privatlån på 10 000 med låg ränta?

Hos oss hittar du flera långivare med låg ränta (beroende på din situation) och du kan enkelt jämföra för att se vad de har för olika räntor.

➡️ Finns det räntefri onlinekredit?

Vissa långivare kan faktiskt erbjuda dig räntefri onlinekredit i en månad. Detta innebär alltså att du inte betalar tillbaka mer än det du lånade, första månaden. Dubbelkolla alla villkor innan.