SMS Lån

Bästa nya Smslån 2024

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
Högkostnadskredit

Smslån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

SMS Lån från 18 år, också känt som mobillån eller telefonlån, är en form av snabbt mikrolån. Namnet SMSlån kommer ursprungligen från möjligheten att enkelt ansöka om ett lån direkt via sms utan personlig kontakt med t ex banker eller bolåneinstitut. Numera är det dock vanligast att ansöka om SMSlån direkt via Internet istället.

Låneformen är avsedd för de som behöver låna en mindre summa pengar (normalt mellan 500 kr och 50 000 kr) under en kortare period som t.ex. ett par veckor eller månader.

För de som vanligtvis kan ha svårt att få lån, på grund av t ex en eller flera betalningsanmärkningar, så finns det numera ett flertal långivare som accepterar “prickar”. Vissa långivare gör inte heller en kreditprövning eller kreditupplysning via UC vid ansökan, vanligtvis beroende på beloppets storlek.

Beroende på vilken bank du har så kan möjligheten att få pengarna pengarna på kontot redan samma dag finnas.


Kriterier för att få SMSlån

För att kunna ansöka om SMSlån behöver du alltid uppfylla vissa villkor och krav hos respektive långivare, generellt sett behöver du vara över 18 år, ha någon form av fast inkomst och i de flesta fall ett svenskt mobiltelefonnummer. Du ska helst inte ha några betalningsanmärkningar men i vissa fall kan kreditbolag bevilja SMSlån även med en liggande betalningsanmärkning, och de tittar då istället främst på din nuvarande ekonomiska situation.

Hur funkar SMSlån?

Ett SMSlån är ett relativt snabbt sätt att få pengar när den vanliga inkomsten inte räcker till. Du behöver sällan redogöra för vad du ska köpa för pengarna, men alla bolag erbjuder olika höga belopp. Vanligtvis kan du låna från 500 kronor och som mest upp till 50 000 kronor, men lägre summor är vanligare och lånens löptid varierar.

Vanligtvis sker återbetalning av lånet med faktura eller autogiro. I regel när du tar ett lån tillkommer ränta, som är en procentuell avgift för att du fått låna pengar. Räntan skiljer sig mellan olika kreditbolag och är i många fall rörlig, vilket innebär att den kan komma att ändras. Allt detta står i villkoren innan du skriver under ditt lån och i de flesta fall kan du räkna på vad din månadskostnad skulle bli, beroende på vilket belopp du väljer att låna samt villkoren för lånet.

Att ansöka om SMSlån

Även fast det ofta kallas SMSlån sköter de flesta kreditbolagens sin verksamhet online och du kan i de flesta fall både ansöka och signera alla papper med hjälp av ditt BankID eller din e-legitimation. SMSlån ger dig ofta SMS lån pengar direkt och du får SMS lån direkt utbetalning, så länge du blir beviljad lånet.

Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditprövning på dig, då långivaren kan kolla hur din ekonomi ser ut nu, hur den sett ut tidigare, vad du har för inkomst, vad du har för besparingar i form av fonder eller fastigheter, hur din arbetssituation ser ut samt i vissa fall din civilstatus.

Många bolag använder sig av UC (Upplysningscentralen) som är Sveriges största kreditupplysningsbolag. UC ägs av de stora bankerna i Sverige och förmedlar alla uppgifter de samlar in om potentiella kunder vidare till andra användare av UC. De kan se hur många olika lån och förfrågningar som tagits hos vilka bolag och hur betalningarna har skötts, denna information använder de sedan när de ska avgöra om en potentiell kund ska beviljas ett lån eller inte. Om en person har många förfrågningar hos UC och har tagit flera lån tidigare kan denne anses som en risk och en mindre attraktiv låntagare. Om du dessutom har misskött dina betalningar kan det bli ännu svårare att bli beviljad ett lån.

Det finns dock kreditgivare som erbjuder SMSlån utan UC och istället använder oberoende kreditupplysningsbolag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe. Din förfrågan hos dessa kreditbolag registreras inte och påverkar därmed inte din kreditvärdighet.

Jämför SMSlån innan du ansöker

Det finns många olika kreditgivare på marknaden som erbjuder SMSlån men alla har olika villkor och kostnader och innan du bestämmer dig för att ansöka kan det vara bra att jämföra olika bolag. SMSlån kan ha olika för- och nackdelar som är viktiga att ta ställning till om du ska hitta bästa SMSlånet för dig och din ekonomi. Tänk igenom exakt hur mycket du behöver låna och låna sedan aldrig ett högre belopp än du anser vara nödvändigt, alla SMSlån ska alltid betalas tillbaka.

Det är sällan en god idé att ta ett SMSlån för att betala av en annan skuld, vilket ofta kommer leda till fler skulder och dyra avgifter i längden. Om du har flera andra befintliga lån, till exempel studielån, privatlån eller huslån kan det vara bra att du sätter dig ner och tittar igenom alla månatliga belopp du har, för att inte summan du betalar varje månad ska bli för hög i samband med det nya SMSlånet du planerar att ansöka om. Som student finns ibland speciella alternativ där ränta och övriga avgifter är anpassade för en students inkomst, men även här är det viktigt att läsa igenom alla villkor och vilka avgifter som tillkommer. Nedan följer några rubriker som kan vara bra ha koll på och jämföra innan du väljer ett SMSlån.

SMS lån ränta

Det är inte alltid så att det bolag som erbjuder SMSlån med lägst ränta är bästa SMS lån för dig som kund. Ibland kan lån med lite högre ränta, men i övrigt inga avgifter alls, bli billigare – särskilt om löptiden är kort.

Räntan för SMSlån är generellt sett ofördelaktig, jämfört med traditionella privatlån, kolla därför noga vilka olika räntealternativ du har. Det är inte många bolag som erbjuder SMSlån utan ränta, men det kan förekomma vissa undantag. Då gäller det dock generellt sett relativt små belopp och ofta i form av ett slags välkomsterbjudande för nya kunder.

Utöver räntan, kolla också vilka övriga avgifter som tillkommer, som till exempel uppstartsavgift, administrationsavgift eller fakturaavgift. Ta även reda på vad som händer om du någon månad skulle vara sen med betalningen. Det kan tillkomma dyra förseningsavgifter och ytterligare räntebelopp som plussas på din totala skuld.

Löptid

Löptiden reglerar hur lång tid du har på ditt att betala tillbaka lånet. Undersök vilka bolag som erbjuder dig möjlighet att själv välja din avbetalningstid och hur kostnaderna för lånet förändras över tid. Kolla på lånets effektiva ränta för att jämföra den totala kostnaden. I den effektiva räntan är den nominella räntan samt övriga kostnader för lånet inkluderat. Det viktigaste är att du väljer en löptid som du vet att du kan möta.

Utbetalning

Utbetalningen kan vara ytterligare en aspekt att hänsyn till, särskilt om du vill ha ett SMS lån direkt. I regel får du ett SMSlån snabbt men beroende på kreditgivare och vilken bank du själv använder kan tiden för utbetalningen skilja sig.

Önskar du ett SMSlån helg? Hos de flesta kreditgivare online kan du ansöka om lånet under helgen men utbetalningen sker oftast nästkommande vardag. Det kan dock finnas undantag, och använder du samma bank som kreditgivaren ökar chanserna att få ett SMS lån snabbt.

SMS lån utan UC

Inga seriösa kreditgivare ger SMSlån utan kreditprövning, däremot kan du finna ett flertal som erbjuder SMSlån utan UC. Förfrågningar hos UC registeraras och kan därmed påverka din kreditvärdighet. Planerar du att i framtiden ta ett större lån hos en bank som använder UC kan det vara ett alternativ att använda kreditgivare som använder exempelvis Bisnode eller Creditsafe för kreditupplysningar, för att öka dina chanser till framtida lån. Det kan i många fall också vara lättare att bli beviljad SMSlån utan UC med betalningsanmärkning eftersom kraven generellt sett är lägre ställda.

Om en aktör marknadsför sig genom att erbjuda SMS lån utan kreditprövning bör du vara vaksam.

SMSlån med betalningsanmärkning och skulder hos kronofogden

Vill du ta ett SMSlån med betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden? Att få ett SMS lån med betalningsanmärkning är möjligt, då det finns ett flertal kreditgivare som accepterar detta. Dessa bolag tittar istället på din nuvarande möjlighet att betala tillbaka lånet och om du inte skulle bli godkänd för det belopp du ansökt om kan de ibland bevilja ett lägre belopp.

Det går alltså ta SMSlån betalningsanmärkning men blir det svårare att hitta en kreditgivare som är villig att låna ut till dig med pågående ärenden hos Kronofogden, och det är sällan en god idé att ta ytterligare lån om du redan har ett skuldsaldo.

Det finns ingen seriös kreditgivare som ger SMSlån helt utan kreditprövning, och det är ovanligt att det ges SMSlån utan inkomst. Du behöver på något sätt kunna bevisa att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka pengarna du fått låna så att kreditgivarna anser att risken är värd att ta. Om du själv inte blir beviljad ett SMSlån kan du hos vissa bolag ansöka om lånet tillsammans med en partner eller förälder. Tillsammans har ni då större möjligheter att betala tillbaka lånet och ni blir på så vis en mindre risk för kreditgivaren.

Blir du inte beviljad ditt SMSlån på grund av tidigare misskötta betalningar och en befintlig betalningsanmärkning eller skuld? En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år och om du blir nekad på grund av en liggande sådan kan du vänta med att ansöka för att höja dina chanser. Var alltid försiktig med att ansöka om SMS lån med anmärkning.

Kom ihåg att alltid betala i tid

SMSlån har, vanligtvis, relativt hög ränta och övriga avgifter och om du skulle glömma att betala en faktura kan det bli ännu dyrare. Ofta tillkommer både påminnelseavgift och dröjsmålsränta, och om du fortfarande inte betalar går ärendet vidare till inkasso, för att sedan hamna hos Kronofogden. Om du inte betalar där kan det leda till en betalningsanmärkning, som i sin tur kan försvåra för framtiden, även om din ekonomi skulle ordna upp sig med tiden. Du kan få svårt att låna pengar till en bostad, köpa en bil och i vissa fall bli nekad ett jobb på grund av en anmärkning. Ta aldrig ett SMSlån om du är osäker på om du kommer kunna betala tillbaka pengarna och se till att hålla koll på dina betalningar och fakturor.

Populära långivare

Exempel på långivare som hanterar smslån är: GoodCash, Mobillån, Lånbutiken, Kredit365, Kortlån, Euroloan, CreditStar, EasyCredit, Säker Finans, FlexLimit, Strandia Finans, ViaConto, Leasy, Meddelandelån, SMSPengar, Risicum, Kundfinans, Nätlån, Everyday+, Credigo, Onea, DayPay, ViaKredit, Cash2You, LoanStep, Nanokredit, CashBuddy, Nano Flex, ExtraKredit, Vivus, Kreditkontot, Monetti, Ferratum, Expresskredit, Credway, Snabbfinans och Frogtail

Fördelar med SMSlån:

  • Du får oftast pengarna redan samma dag, alternativt dagen efter. Snabbt och enkelt.
  • Du kan ibland få låna pengar trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar.
  • Du behöver inte ha personlig kontakt med t.ex. banker eller låneinstitut.
  • Du behöver inte motivera varför du behöver låna eller vad pengarna skall användas till.
  • Du behöver inte fylla i papper och redogöra för hela Din ekonomiska situation.
  • Du behöver inte ha någon säkerhet i form av t.ex. ett hus eller en bostadsrätt.

Nackdelar med SMSlån:

  • Du betalar generellt en högre ränta och får en högre totalkostnad i förhållande till ett traditionellt privatlån.
  • Du har generellt kortare tid på dig att betala tillbaka i förhållande till ett traditionellt privatlån.

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan jag ansöka om sms lån om jag är 18 år?

Många långivare vill att du är minst 20 år innan du försöker ansöka om ett snabblån. Men, det finns en del företag som erbjuder dig som är 18 år att låna snabbt och få pengarna redan samma dag. Tänk på att du behöver ha fast inkomst och god ekonomi oftast.

➡️ Vad ska jag tänka på innan jag tar sms lån?

Var noga med att din nuvarande ekonomiska situation tillåter ett lån, att du vet med dig att du kan betala tillbaka i tid. Tänk även på att du har 15 dagar på dig att ångra dig när du tecknar ett lån på nätet. Jämför de olika långivarna för att se vem som kan ge dig lägst ränta.

➡️ Hur jämför jag sms lån 2024?

Vi har listat de flesta kända långivarna för snabblån, och gjort det enkelt för dig att jämföra mellan olika räntor, med/utan UC, ålderskrav m.m.

En föregångare till SMS-lånen var 90-talets Finax Telefonlån där kunderna genom ett enkelt telefonsamtal snabbt kunde låna pengar från Finax.

Notera att du måste vara 18 år för att kunna ansöka om SMSlån.

Lycka till med ditt smslån – hoppas att du hittar en långivare som passar dina behov!