Lån

Bästa lån 2024

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Ett lån är ett avtal som innebär att du kan låna pengar av t ex en långivare, ett låneinstitut eller en bank. Anledningarna till att behöva låna kan vara många, t ex inköp av en bostad, bil eller båt, en semesterresa eller helt enkelt oförutsedda utgifter. Ibland kan du ha behov av att låna en mindre summa pengar snabbt – och ibland kan du behöva en större summa pengar som du vill betala av över en längre tid. Anledningarna och förutsättningarna för ett lån är helt individuella, och det finns många olika lånetyper för alla behov och situationer. Ett traditionellt utbud av privatlån och banklån har numera sällskap av t ex SMSlån, snabblån och mikrolån.

Villkoren för ett lån varierar beroende på t ex hur mycket pengar du vill låna och under hur lång tid. Till förmån för dig som konsument är dock konkurrensen bland långivarna hård, vilket innebär att du nödvändigtvis inte behöver gå till din vanliga bank. Tack vare möjligheten att jämföra olika långivare, deras tjänster, produkter och respektive avtal, så får du förutsättningar att låna pengar på det sätt som passar just dig bäst. Att låna snabbt, enkelt och billigt är nu ofta en möjlighet, även om du har en eller flera betalningsanmärkningar.

Ett lån återbetalas sedan på ett antal år, också kallat amortering och amorteringstid. För att du som konsument ska kunna ta ett lån krävs det att banken eller kreditgivaren ser att du har en god återbetalningsförmåga. Detta gör att de kan vara säkra på att du har möjlighet att betala tillbaks det du lånat av dem, inklusive ränta.

Jämför lån 2024

Snabblån

Högkostnadskredit

Snabblån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

De bästa mindre, snabba lånen för 2024.

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök

Privatlån

De bästa större lånen för 2024.

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Krav och säkerhet

Ett lån kan medföra en rad olika krav, förutom att du som låntagare måste uppfylla det som kallas kreditvärdighet kan banken efterfråga en säkerhet på de pengar du lånat. En säkerhet kan vara något som säkrar upp det lånade värdet – säkerheten i exempelvis ett bolån utgörs av den bostad som köpts för pengarna. På liknande sätt kan bilköp kräva en kontantinsats och lånet på bilen är sedan bundet till bilen. Vanliga privatlån, som vi här förmedlar, är oftast befriade från dessa typer av säkerheter och inte heller frågar kreditgivaren vad pengarna ska gå till. Privatlånet kallas därför för konsumtionslån då lånet allt som oftast tas av konsumenter för någon typ av konsumtion.

Ränta och ytterligare kostnader

Det är viktigt att veta att det tillkommer avgifter med lån. Det är alltså inte enbart de lånade pengarna som ska betalas tillbaks utan även kostnaden för denna utlåning, närmare bestämt ränta. Det är brukligt att räntan är rörlig när det gäller privatlån, många gånger sätts den individuellt utifrån hur pass stor risk låntagaren uppfattas vara. Generellt kan sägas att en låntagare med stabil och god ekonomi har chans till lägre räntor medan någon med sämre förutsättningar kan räkna med ett något dyrare lån. När lån ska tecknas bör långivaren redovisa den effektiva räntan för att ge en så trovärdig bild av kostnaden som möjligt. Denna visar nämligen kostnaden för lånet inkluderat alla övriga avgifter som tillkommer. Därför ger den effektiva räntan en mer rättvis bild av lånets kostnader än exempelvis den nominella, som endast visar räntan för de lånade pengarna.

Förutom räntan kan det tillkomma uppläggningsavgifter och aviavgifter som ökar kostnaden varje månad. Om lånet dessutom inte återbetalas i tid tillkommer påminnelseavgifter. Dessa kostnader kan snart göra att totalkostnaden på lånet ökar och den ursprungliga lånekalkylen blir dyrare.

Jämför lån

Om du har bestämt dig för att ta ett lån är det viktigt att du jämför dina olika alternativ. Börja med att klargöra hur stort eller litet belopp du behöver låna, och låna sedan inte mer än du behöver. Har du tänkt att konsumera något särskilt för de lånade pengarna, exempelvis en bil, kan du ansöka om ett billån men i de allra flest fall finns även möjligheten till ett privatlån. När du har bestämt dig för vilken typ av lån som passar dig bäst kan du börja kolla på faktorer som amorteringstid och räntor. I regel kan mindre belopp sägas ha högre räntor och kortare löptid. Räntan är kostnaden du betalar för lånet, plus eventuella övriga avgifter, och löptiden är den tid du har på dig att återbetala beloppet. Tänk på att du måste kunna betala tillbaka lånet innan löptiden har gått ut, annars kan extra räntor, straffavgifter eller i värsta fall betalningsanmärkningar bli aktuella.

Försäkra dig också om att långivaren är seriös och står under Finansinspektionens tillsyn samt att du har läst igenom alla villkor. Nedan hittar du flera olika långivare för såväl mindre som större privatlån och du kan enkelt få en överblick för lånebelopp, övriga relevanta faktorer samt ett betyg för respektive kreditgivare.

Alternativ när du vill låna pengar

Dessa är några av de vanligaste lånetyperna. Läs mer och jämför innan du ansöker om ett lån.

SMSlån, Snabblån och Mikrolån

Om du vill låna ett mindre belopp pengar (200 kr upp till 40 000 kr) väldigt snabbt och enkelt och kan tänka dig att betala högre ränta för lånet. Dessa lån ställer generellt lägre krav på låntagaren än t.ex. ett privatlån. SMSlån, snabblån och mikrolån är egentligen olika begrepp för samma lånetyp.

Dessa lån syftar i grund och botten på privatlån men med en viss skillnad gentemot andra lån, de är nämligen väldigt små till sin natur. Ett mikrolån sträcker sig från ett par hundralappar upp till 40 000 kronor, till skillnad från ett privatlån som kan omfatta flera hundra tusen. Mikrolån, SMSlån och snabblån går fort att söka och villkoren för att bli beviljad ett sådant lån är generellt sett lägre än för exempelvis ett vanligt lån via traditionell bank. Du som låntagare bör dock observera att räntorna för dessa lånen är generellt höga med mycket kort löptid. Allra bäst fungerar dessa mikrolån om de betalas tillbaks så snabbt som möjligt.

Banklån, Blancolån och Privatlån

Om du vill låna ett större belopp pengar (upp till 500 000 kr), under en längre tidsperiod (upp till 15 år), vill ha den bästa möjliga räntan och kan vänta lite längre tid på pengarna. Dessa krav ställer generellt högre krav på låntagaren än ett snabblån. Banklån, blancolån och privatlån är samma sak och innebär ett lån utan säkerhet (som t.e.x en bostad).

Bolån

Om du vill låna pengar till att köpa en bostad som t.ex. ett hus eller en lägenhet så ska du ansöka om ett bostadslån (bolån).

Om ett husköp är aktuellt är det mer regel än undantag att ett bolån tecknas. Till skillnad från ett privatlån är bolånet större och löper över en längre tid. Räntorna är, i jämförelse med snabblån och blancolån, lägre och kan både vara rörliga eller bindas. Vid så stora summor är det vanligt att lånen tas via traditionella banker men kravet på kontantinsats kan kräva ytterligare lån. Då kan ett privatlån vara till hjälp då dessa kan beviljas upp till flera hundra tusen beroende på kreditgivare.

Billån, Båtlån, MC-lån

Du som vill köpa något av ovanstående fordon bör känna till att det finns speciella lån för detta men att det går lika bra att finansiera köpen via vanliga privatlån. Många långivare erbjuder dessa lån specifikt för varje fordon där ett krav på kontantinsats nästan alltid följer. Hur mycket insatsen ligger på varierar men kan generellt sett sägas hamna runt 20 %. Med ett privatlån står inte bilen, båten eller din motorcykel som en säkerhet för lånet, vilket det oftast gör om du ansöker om till exempel ett billån.

Att tänka på vid lån

För dig som ska ta lån är det viktigt att se över din nuvarande ekonomi. Finns det utrymme för att betala av ett lån, så som det ser ut idag? Var ärlig mot dig själv. Kreditgivare överlag uppmuntrar sina kunder till att tänka till ibland och i vissa fall också avstå om omständigheterna inte är de rätta. Det är generellt sett alltid bättre att avstå ett lån om du riskerar en onödig skuldsättning.

Om utsikterna för lån däremot är goda bör du lägga ner tid på att jämföra olika kreditgivare med varandra. Detta för att hitta det bästa möjliga upplägget för dig som konsument. Använd dig av låneförmedlare som endast behöver ta en kreditupplysning för att ansöka hos flera olika kreditgivare samtidigt. Detta ger dig flera aktörer att välja mellan och du kan studera räntorna i lugn och ro innan du tecknar avtalet. Och slutligen, låna inte mer pengar än du faktiskt behöver, lånet ska alltid betalas tillbaka.

Vanliga frågor och svar

➡️ Var kan jag låna 50 000 med låg ränta?

Vi listar flertalet låneförmedlare på vår sida, där du kan jämföra och förhandla dig till den lägsta räntan. Du kommer med största sannolikhet behöva ansöka om ett privatlån, då snabblån har hög ränta. Hur låg eller hög räntan blir beror även delvis på vad du ska låna till.

➡️ Hur jämför jag bäst lån?

Använd dig av vår jämförelsetabell. Vi har jämfört och rankat de främsta långivarna för att göra det enklare för dig som ska ansöka om lån. Det finns flertalet faktorer som skiljer sig mellan långivare, som t.ex om de erbjuder lån utan UC, med betalningsanmärkning och ålderskrav.

➡️ Var hittar jag det bästa lånet 2024?

Det bästa lånet för just dig beror på din ekonomiska situation, och vad du ska låna till. Det finns många olika långivare och bland det viktigaste du kan göra är att jämföra så många som möjligt innan du ansöker om lån. Hitta det bästa lånet för dig hos oss.

➡️ Vilka är de främsta låneförmedlarna just nu?

Advisa, Lendo och Consector är alla bra låneförmedlare som jämför många olika långivare. Ansök hos dem för att se hur förmånliga villkor du kan få.

Källor

Information bl.a. hämtad från:

Lycka till med ditt lån – hoppas att du hittar en bra långivare som kan erbjuda en bra ränta och förmånliga villkor!