Lån med betalningsanmärkning

Privatlån med betalningsanmärkning 2024

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Snabblån med betalningsanmärkning

Högkostnadskredit

Snabblån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök

Många privatpersoner och företag nyttjar de möjligheter till lån som finns från banker och kreditinstitut, där allt från snabblån till större privatlån förekommer. Däremot kan det vara mer komplicerat att ta ett lån om som privatperson om du har en betalningsanmärkning. Att ta lån trots betalningsanmärkning gör låneprocessen lite svårare men att låna trots anmärkning är per definition inte en omöjlighet, då det finns en rad olika kreditgivare som inte utesluter att bevilja lån trots anmärkningar. Denna text syftar till att ge en generell bild av de möjligheterna som finns för konsumenter att låna pengar trots anmärkningar samt ge exempel på aktuella kreditgivare som kan vara behjälpliga vid en låneförfrågan.

Betalningsanmärkning – vad är det?

En betalningsanmärkning är en registrering som visar att konsumenten vid en viss tidpunkt har misslyckats med att betala en faktura. Företaget bakom fakturan har därför tvingats lämna in skulden till ett inkassobolag eller direkt ansökt om ett betalningsföreläggande från Kronofogden.

I Sverige klassas en betalningsanmärkning som ett bevis på att konsumenten inte kan sköta sina betalningar. Konsumenten kan i detta fall vara en privatperson, ett företag eller en organisation. En anmärkning kan försvåra för konsumenten att teckna exempelvis telefonabonnemang, hyreskontrakt eller lån. Följande uppgifter kan enligt Kronofogden ge en anmärkning:

  • När ett så kallat betalningsföreläggande fastställts eller en sådan ansökan gjorts mot en juridisk person.
  • För privatpersoner – obetalda räkningar, och för företag – moms och skatter.
  • Att ett beslut om skuldsanering utfärdats.

En vanlig missuppfattning är att betalningsanmärkningar utfärdas och registreras av Kronofogden när dessa saknar betalning trots inkassokrav. Detta är felaktigt då betalningsanmärkningar utfärdas av kreditupplysningsföretagen när en skuld är oreglerad hos Kronofogden.

Kreditupplysningsföretag såsom UC registrerar anmärkningarna och vid en upplysning redovisas dessa till de kunder som efterfrågat informationen, exempelvis en kreditgivare som fått in en ansökan om lån. En anmärkning ligger kvar det år det utfärdas, plus två år till, något som för enkelhetens skull brukar sammanfattas som tre år. Kreditföretagen inhämtar all offentlig information från Kronofogdemyndigheten och Skatteverket och redovisar detta i sin upplysning. Skulle konsumenten anse att denne felaktigt blivit registrerad med en betalningsanmärkning kan anmärkningen bestridas och i vissa fall tas bort om registreringen anses ha uppkommit på fel grunder.

Att låna pengar trots betalningsanmärkning via traditionella banker kan vara svårt med det finns kreditgivare på marknaden som kan vara ett alternativ. Flera av dessa har nämligen valt att hantera anmärkningar på ett annat sätt än det som varit det vanligaste – att ge ett totalt avslag på ansökan. Vissa kreditgivare sätter en gräns på hur många anmärkningar som tolereras vid en ansökan, siffran kan variera mellan 2–5 stycken. Andra har krav på att inga nya anmärkningar får ha uppkommit de senaste sex månaderna vid tiden då låneansökan gjorts. Att göra en individuell bedömning av den sökandes ekonomi har också kommit att bli ett alternativ. Då begär kreditföretaget in ytterligare information om inkomst, skulder och liknande för att bättre kunna bedöma risken som den potentiella låntagaren utgör. Det finns större möjligheter idag att låna pengar trots betalningsanmärkningar eftersom det finns flera nya kreditföretag som har en mildare syn på dessa och som har gjort det möjligt att låna med anmärkning. Numera går det låna pengar med betalningsanmärkningar även om det är något som inte rekommenderas.

Privatlån med betalningsanmärkning

Ett privatlån tecknas av en låntagare via en traditionell bank och/eller annan kreditgivare och räknas till konsumtionslån. Det innebär att pengarna lånas för utgifter som räknas som konsumtion, exempelvis husrenovering eller också för att täcka en större utgift såsom en trasig kyl eller frys. Vid ett privatlån kräver inte kreditgivaren någon säkerhet för lånet. Dessa typer av lån kallas också för blancolån. Privatlån används till alla typer av privatkonsumtion och är därför inte låsta till en specifik affär (exempelvis i avbetalningen för en bil). Vem som helst kan beviljas ett privatlån förutsatt att banken eller kreditgivarens grundläggande villkor uppfylls, dessa brukar mycket kortfattat innebär en stadig och återkommande inkomst, en viss uppnådd ålder samt inga skulder hos Kronofogden.

Att ta privatlån med betalningsanmärkning utan säkerhet är idag fullt möjligt men villkoren samt räntan för dessa lån kan variera. Räntan för privatlån kan generellt sett anses något högre i jämförelse med till exempel bolån, just av den anledningen att säkerhet saknas, men kan komma att bli ännu högre om kreditgivaren anser att konsumenten är av större risk. Ett privatlån med betalningsanmärkning kan därför bli dyrare än konsumenten först räknat med men genom en grundlig jämförelse av olika kreditinstitut ökar chanserna att finna ett privatlån med, förhållandevis, goda villkor.

Nedan anges i punktform tre olika kreditgivare som godkänner privatlån betalningsanmärkning.

Svea Ekonomi

Erbjuder lån trots betalningsanmärkningar till privatpersoner och räntan bestäms individuellt efter en vanlig kreditprövning. På hemsidan anges en exempelränta på 17,9 %. Kreditgivaren använder sig av UC.

Easy Credit

Erbjuder lån trots betalningsanmärkning men till ett högsta lånebelopp på 20 000 kronor. Använder sig inte av UC som kreditupplysningsföretag.

Frogtail

Beviljar lån med betalningsanmärkning till ett högsta lånebelopp på 40 000 kronor. Kreditgivaren använder sig av UC och ger en exempelränta på 9,9 %.

Snabblån med betalningsanmärkning

Det finns ett flertal kreditgivare som godkänner snabblån med betalningsanmärkning. Ett snabblån är egentligen ett blancolån som tecknas utan säkerhet men är på ett lägre belopp med både snabbare utbetalning och kortare återbetalningsperiod. Här kan det handla om summor upp till 20 000 kronor och ansökan sker oftast via kreditgivarens hemsida. Följande är exempel på kreditgivare som erbjuder konsumenten att låna pengar direkt med betalningsanmärkning:

Express Kredit

Express Kredit erbjuder konsumenter att låna pengar med betalningsanmärkningar med upp till 90 dagars återbetalning på ett snabblån. Som ny kund hos Express Kredit kan snabblån upp till 5 000 kronor beviljas och för befintliga kunder 12 000 kronor. Företaget använder sig av Creditsafe istället för UC vid kreditupplysning.

Ferratum

Hos Ferratum kan konsumenter ta lån med betalningsanmärkning via deras hemsida. Den första krediten är räntefri och konsumenten kan låna från 500 kronor upp till 10 000 kronor med en månadsränta på 9,45 %, med reservation för att den ändras. Ferratum använder sig av Creditsafe för kreditupplysning på sina potentiella kunder.

Risicum

Risicum erbjuder konsumenten att låna trots anmärkning snabblån på upp till 12 000 kronor. Företaget har direktbetalning och efter ett beviljande går transaktionen av pengarna relativt snabbt. Risicum använder sig inte heller av UC utan av kreditupplysningsföretaget Bisnode.

Som framgår av ovan angivna exempel är det mindre problematiskt idag att låna pengar med anmärkning och många kreditgivare hanterar ansökan om betalningsanmärkning lån annorlunda än förr.

Sms lån med betalningsanmärkning

Ett SMS-lån, även kallat mikrolån, är ett mindre lån på ett par tusenlappar som förs över omgående till konsumentens konto vid beviljande. SMS-lånen har fått sitt namn ifrån att ansökan kunde göras via SMS från början. Idag kan man också ansöka online, och sms-lånen har i stort sett kommit att bli identiska med snabblånen. Ett traditionellt sms-lån kan sägas vara på ett lågt belopp med kort betalningstid, men idag kan ett lån kallas sms-lån och se helt annorlunda ut. Vill exempelvis en konsument låna 20000 med betalningsanmärkning är detta oftast möjligt för en produkt som kallas sms-lån idag. Villkoren och utbudet av kreditgivare är detsamma som för snabblån betalningsanmärkning eller för mikrolån med betalningsanmärkning. Några exempel på dessa är Onea, Vivus, Monetti och Daypay.

Sammanfattning

Denna text har tagit upp möjligheten att låna pengar med anmärkningar och hur kreditgivare ställer sig till lån betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning utfärdas av ett kreditupplysningsföretag när det finns en registrerad obetald faktura hos Kronofogden. En sådan betalningsanmärkning kan försvåra om konsumenten vill låna pengar eller ingå andra avtal rörande ekonomi. Det påverkar konsumentens kreditvärdighet på ett negativt sätt och ses som ett bevis på att konsumenten har betalningssvårigheter. Den som är i akut behov av pengar kan låna med betalningsanmärkningar genom ett antal olika kreditföretag. Några exempel på dessa är Aasa Kredit, Easy Credit och Frogtail.

Övriga frågor

På vilket sätt påverkar en betalningsanmärkning långivaren?

En betalningsanmärkning påverkar konsumentens kreditvärdighet negativt då det kan vara svårt att få lån, upprätta avbetalningar, teckna lägenhetskontrakt med mera. Att låna med betalningsanmärkning kan möta motstånd bland vissa kreditinstitut medan andra accepterar detta mot att specifika villkor uppfylls.

Är det möjligt för konsumenten att ta lån med betalningsanmärkningar?

Det är full möjligt att låna pengar trots anmärkning. Ett flertal olika kreditgivare erbjuder både snabblån och SMS-lån för den konsument som önskar låna pengar trots att de har betalningsanmärkning. Tänk dock på att alla lån ska betalas tillbaka och att ränta samt eventuella andra avgifter tillkommer, det är inte att rekommendera att låna betalningsanmärkning.

Om konsumenten tar lån med anmärkning, hur påverkar detta lånet?

Det beror på kreditgivaren men i många fall blir räntan för lånet högre. Att låna pengar med betalningsanmärkning kan därför bli dyrare för låntagaren. Var noga med att kontrollera räntor och avgifter hos kreditgivaren för att se exakt hur mycket lånet kommer kosta.

Finns det en möjlighet för konsumenten att teckna ett banklån med betalningsanmärkning, exempelvis med lån via Nordea eller Swedbank?

Den som önskar att ta ett kredit lån med betalningsanmärkning via traditionella banker kan möta motstånd. Att låna med anmärkningar är oftast inget banken är positivt inställd till och därför kan andra kreditgivare på marknaden som är mer öppna för lån med anmärkningar vara ett mer realistiskt alternativ.

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan jag låna pengar med betalningsanmärkning och utan säkerhet?

Ja, det finns en handfull långivare som låter dig ansöka om blancolån trots anmärkning. Här på Privatekonomin.se så listar vi dessa företag.

➡️ Hur stort lån kan jag ta med anmärkning?

Det beror på överenskommelsen mellan dig och långivaren, med du kan få ett snabblån på upp till 50 000 kr, och ett privatlån på upp till 600 000 kr, potentiellt.

➡️ Kan jag bli av med mina betalningsanmärkningar?

Du kan vänta ut dina anmärkningar. En anmärkning ligger kvar i ungefär totalt 3 år, beroende på när den utfärdades. Har du nyligen fått en betalningsanmärkning som du tycker var felaktig, så kan du bestrida den i hopp om att få den borttagen.