Låneansökan

Ansök om lån direkt

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

De allra flesta behöver någon gång i livet låna pengar. Det är till exempel vanligt att privatpersoner lånar till stora, viktiga inköp såsom bostad, bil eller renoveringar. Ibland kan det också finnas ett behov att låna en mindre summa pengar för att klara av en oförutsedd utgift eller ett brådskande inköp. Oavsett anledning och vad du ska använda pengarna till finns det en del saker som kan vara bra att veta innan du ansöker om lån.

Här nedan får du tips på vad du ska tänka på.

Olika typer av lån

Innan du ansöker om lån bör du fundera över vilken typ av lån du behöver. Vad ska pengarna användas till, vilken summa behöver du och hur mycket har du råd att betala på ditt lån varje månad? Det är frågor som du måste ställa dig innan du ansöker.

Privatlån, få pengarna inom några dagar

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan ta hos en bank eller annan långivare. Detta kallas även ibland för konsumtionslån då låntagaren kan använda pengarna till i stort sett vad hen vill. De flesta privatlån ligger inom spannet 10 000 till 500 000 kronor och avbetalningstiden varierar mellan ett år och upp till femton år. När du ansöker om ett privatlån på nätet kan du oftast få pengarna inom 2–3 bankdagar förutsatt att du använder ditt Mobila BankID till att signera lånet. Räntan på privatlån är i regel högre än för lån med säkerhet men lägre än för snabblån. I gengäld tas den obligatoriska kreditupplysningen för det mesta via UC och det kan vara svårt att bli godkänd ifall du har betalningsanmärkningar.

Snabblån och sms-lån, ansök om lån och få svar direkt

Snabblån har funnits i Sverige sedan år 2006. De kallades även ofta för sms-lån då svaret på ansökan hos vissa aktörer kan komma via sms. Snabblånen hör till de allra vanligaste låneformerna. Hos de flesta långivare som erbjuder snabblån ligger lånebeloppen på mellan 1 000 och 20 000 kronor och löptiden är kortare än hos privatlån, för det mesta ligger återbetalningstiden mellan en till tre månader. När du ansöker om snabblån får du för det mesta svar direkt och pengarna kan betalas ut inom några timmar. Räntan på snabblån är ofta ganska hög, därför bör du vara säker på att du kan betala tillbaka de pengar du lånar. Måste du förlänga lånet blir det ofta ganska dyrt. Oftast görs kreditupplysning för snabblån via någon av de alternativa kreditupplysningarna istället för hos UC.

Ansök om lån med välskött ekonomi för bättre villkor

Det säger sig själv att det är lättare att få en ansökan om lån godkänd om din ekonomiska situation är stabil och privatekonomin välskött. När du ansöker om lån görs en kreditprövning där långivaren kan se hur din ekonomi är. Här granskas bland annat din inkomst, om du har fast anställning, om du har några betalningsanmärkningar eller skulder och om du tidigare har ansökt om lån. Olika långivare har olika krav på den som lånar. Lånebeloppet har också stor betydelse, ju högre summa det handlar om desto högre krav.

Inkomst

Att ha en fast anställning med regelbunden inkomst (lön varje månad) hjälper dig att få god kreditvärdighet. I en kreditupplysning ser långivaren din senaste taxerade inkomst. Vissa långivare har krav på fast anställning med regelbunden inkomst sedan en viss tid tillbaka medan det hos andra kan räcka med att årsinkomsten överstiger en viss summa. Ett vanligt krav är en årsinkomst på minst 120 000 kronor om året men beloppet kan ibland vara lite lägre eller högre.

Tidigare ansökningar om lån

Något annat som framgår av en kreditupplysning är ifall du tidigare har ansökt om lån. Om du har gjort flera låneansökningar eller till exempel har tagit snabblån flera gånger kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Anledningen är att du kan verka ostabil och det kan se ut som att du har svårt att sköta din ekonomi.

Upplysningscentralen, UC är Sveriges största företag inom kreditupplysningar. UC ägs av storbankerna och det är stor chans att kreditupplysning tas genom UC om du ansöker om lån hos en av de bankerna. Idag använder sig många långivare av alternativa upplysningstjänster som till exempel Bisnode, Soliditet eller Creditsafe. Om kreditupplysningen görs via något av dessa företag kan långivaren inte se om du har tidigare förfrågningar hos UC eller någon av de andra upplysningstjänsterna, de ser bara de förfrågningar som har gjorts hos dem. Om du planerar att ansöka om ett större lån i framtiden kan du undvika en onödig UC-registrering för ett snabblån genom att ta reda på vilken kreditupplysning din långivare använder sig av.

Om du har betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden framgår också i en kreditupplysning. Att du har betalningsanmärkningar behöver det dock inte nödvändigtvis betyda att du kommer att få avslag på din låneansökan. Det finns flera kreditgivare som accepterar någon enstaka betalningsanmärkning om din ekonomi i övrigt är välskött. En del kreditgivare riktar sig särskilt till personer med betalningsanmärkningar. Tänk på att sådana lån ofta är dyrare och har högre räntor eftersom långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till en person med skulder eller betalningsanmärkningar. Betalningsanmärkningar ligger kvar i tre år oavsett hur de uppkommit och vilken summa det ursprungligen gällde.

FAQ – Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att ansöka om lån?

Själva ansökan tar oftast inte mer än några minuter. Svaret brukar också komma ganska fort, ibland får du svar direkt. Pengarna betalas ut inom några dagar eller timmar beroende på vilket typ av lån du ansöker om.

Kan jag ansöka om lån ifall jag har betalningsanmärkning?

Ja, det är oftast inget problem såvida din ekonomi i övrigt är välskött. Jämför olika långivare på nätet för att ta reda på vilka krav som finns.

Kan jag låna till vad jag vill?

Ja, så gott som. Konsumtionslån är till för att finansiera varor eller tjänster. Det kan vara allt från vitvaror till renoveringar.