Företagslån

Bästa företagslånet 2024

Ett företagslån kan vara ett alternativ för de som har en enskild firma eller aktiebolag och behöver extra kapital. Dessa lån riktar in sig mot företag, även om de i praktiken fungerar på samma sätt som när en privatperson ansöker om ett lån. Ett företagslån kommer i flera former, exempelvis som leveranskredit eller lager- och orderfinansiering. Det finns också de som specialiserat sig på särskilda lånetyper, som exempelvis factoring och leasing.

Det finns en mängd långivare som erbjuder företagslån till låg ränta, billigare månadskostnader och beviljar pengar på kontot inom bara ett par dagar. Det finns också många låneinstitut som erbjuder alternativa lån utan UC-kontroller och trots betalningsanmärkningar. Hur fungerar egentligen dessa? Vilka är seriösa och vilka räknas som de allra bästa? Du gör gott i att jämföra banker och långivare och ordentligt sätta sig in i hur det fungerar. På så sätt kan du både hitta det lån som är billigast och det som passar bäst in på din rådande situation med ditt företag.

Olika typer av företagslån

Det finns idag flera olika typer av företagslån på marknaden och vilken typ du väljer beror på vad pengarna ska gå till.

  • Ska lånet läggas på inventarier, nya maskiner eller andra liknande saker är en investeringskredit ett bra alternativ. Här kan du bland annat i förväg bestämma hur räntesatsen ska se ut, tillsammans med banken.
  • Om ditt företag lider av ett ojämnt kassaflöde kan ett lån i form av en checkkredit eller kontokredit vara en passande lösning. Du får då en buffert att använda dig av i företaget vilket kan vara välkommet i situationer där inkomsten är lägre.
  • De som har ett mindre företag och behöver lite extra kapital för att komma igång kan ta ett mikrolån, det funkar på samma sätt som det gör för privatpersoner och är ett lån på en mindre summa – oftast mellan 10 000 – 250 000 kronor. Både ansökningen och utbetalningen sker oftast snabbt.

Låna utan UC – kreditupplysningar i samband med ett företagslån

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges största instans för kreditupplysning, men tillhandahåller även olika tjänster, exempelvis kreditbevakning och olika former av beslutsunderlag. De flesta långivare och banker använder sig av UC för att skaffa sig kreditinformation över någon som ansöker om lån. Detta är främst för att kunna se över personens ekonomiska situation samt dennes möjligheter att kunna återbetala lånet.

Varje kreditupplysning som tas på dig registreras. Att ha alltför många förfrågningar registrerade försämrar din kreditvärdighet, liksom tidigare betalningsanmärkningar också gör. Detta kan i sin tur inverka negativt framtida låneansökningar. Idag finns däremot många lånemöjligheter för att låna pengar utan UC-kontroll, vilket kan förbättra chanserna till att ett lån går igenom. Att det inte genomförs en UC-kontroll betyder dock inte att det inte görs en kreditupplysning. Att ta bevilja ett lån utan kreditprövning gör inga seriösa långivare. Även om de flesta långivare och banker använder sig av UC, finns det fler kreditupplysningsföretag på marknaden, exempelvis Creditsafe, Bisnode och Instantor.

Att ansöka om företagslån med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning för en privatperson ligger kvar i tre år, trots att skulden för anmärkningen sedan länge kan vara återbetald. För företag ligger det vanligtvis kvar längre, ofta upp till fem år. Oftast går det dessutom snabbare för företag att dra på sig anmärkningar. Detta kan i sin tur skapa bekymmer om du vill ansöka om lån, då många banker är mycket strikta med anmärkningar. Däremot finns det andra alternativ. Många kreditinstitut beviljar idag företagslån, trots betalningsanmärkning, såvida övrig verksamhet sköts på ett bra vis. Dock ska du ha i åtanke att lån i dessa fall oftast ges utan säkerhet, vilket betyder att räntan blir betydligt mycket högre än om lånet haft säkerhet.

Vid betalningsanmärkningar gäller olika regler för olika sorters företag. Beroende på om du har en egen firma, ett handelsbolag eller ett aktiebolag, skiljer sig situationerna från varandra. Detta kan också vara nyttigt att ha i åtanke om du planerar att starta upp en firma, men har en personlig historik av betalningsanmärkningar.

  • Inom en enskild firma, separeras inte ägarens ekonomi från företagets. Detta är alltså en enda ekonomisk situation, vilket kan förhindra lån om din privatekonomi inte godkänns. En enskild firma kan drabbas mycket hårt av anmärkningar, eftersom de exempelvis kan nekas köpa in varor mot faktura.
  • Ett handelsbolag är i sin tur ett företag med minst två delägare. Dessa är ansvariga för företagets ekonomi och eventuella skulder. Ett återbetalningskrav faller därför direkt mot en eller flera av delägarna, och dessa har rätt att kräva övriga delägare på deras del av skulden.
  • Ett aktiebolag skiljer sig från de övriga bolagsformerna, i och med att det är sin egen juridiska person. Bolaget påverkas alltså inte alls av ägarnas privata, ekonomiska situation. Detta innebär med andra ord att ett aktiebolag enklare beviljas ett lån i jämförelse med en enskild firma.

Att ansöka om lån med skulder hos Kronofogden

Har du ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden är det i princip omöjligt att få ett nytt lån beviljat och det är heller ingenting som rekommenderas. Dock finns det vissa alternativ, exempelvis mindre sms-lån och så kallade P2P-lån. Det sistnämnda står för ”peer to peer”, och innebär i detta fall att du (i detta fall ditt företag, P2P finns även för dessa) lånar pengar av privatpersoner. De flesta P2P-lån är mindre summor och kortare avbetalningstider, men det finns också företag som lånar ut större summor.

FAQ

Vad gör jag om mitt företag fått betalningsanmärkningar?

Försök i första hand att lösa de öppna anmärkningar som företaget har. Ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden bör du genast ta tag i, då det är negativt för chanserna att bli beviljad ett företagslån. Se sedan till att inte hamna efter med amorteringarna och få fler anmärkningar. Om du inte ligger i fas med räkningar och skulder, bör du inte ansöka om ett nytt lån i hopp om att det ska lösa situationen, chanserna att kunna återbetala dessa försämras ju högre skuldsumman blir. Dessutom leder det enbart till ytterligare problem med längre återbetalningstid och större svårigheter att göra sig skuldfri. Ta istället kontakt med de leverantörer du har för att försöka komma överens som gemensamma lösningar. Det är i längden det billigaste alternativet.

Kan jag låna pengar trots skulder hos Kronofogden?

Som regel är detta inte ett giltigt alternativ, men det finns alternativ såsom mindre sms-lån samt P2P-lån.

Hur verifierar jag ett lån jag söker online?

Ett Mobilt BankID eller en e-legitimation är idag en av de smidigaste signerings- och verifieringsmetoderna vid en låneansökan. Då behöver du inte posta några blanketter och lånebolaget mottar ansökan på ett par sekunder.

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan man få företagslån med betalningsanmärkning?

Det går, men beror helt och hållet på just ditt företags situation, och bl.a hur stabilt finansiellt det är. Kreditinstitut kan bevilja dig företagslån ändå, men då är det alltså utan säkerhet och med högre ränta än vanligt. Läs mer om detta här.

➡️ Går det att ansöka om företagslån utan UC?

Det är möjligt, även om de flesta bankerna använder sig av Upplysningscentralen. Även om du kan få ett lån utan UC, så görs fortfarande en kreditupplysning, men via ett annat företag.

➡️ Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett företagslån?

Ett privatlån och ett företagslån fungerar i princip på samma sätt. Ett företagslån kan komma i flera former, beroende på vad du är ute efter. Leveranskredit, investeringskredit samt checkkredit är exempel på dessa.