Billiga lån

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

I denna artikel får du som konsument en inblick i lånebranschen och de lån som finns att tillgå. Vi tittar på vilka lån som anses vara billigast och mest fördelaktiga samt vad du bör tänka på i sökandet efter billiga lån. Tanken är att du som läser ska få en översiktlig bild av vilka billiga lån som finns och vad som inverkar på dess ränta.

Hitta billigaste lånet 2024

När konsumenter pratar om billiga lån syftar de vanligtvis på låga räntekostnader. Det kan vara önskvärt att låna pengar så billigt som möjligt och därför eftersöks det alternativ med lägsta möjliga räntesats. Men inte alla vet att räntan beror på vilken typ av lån som tecknas, det är till exempel stor skillnad på ett bolån och ett blancolån. Trots att ett bolån ofta omfattar mycket stora summor pengar är dessa lån relativt billiga i jämförelse med mindre privatlån som tecknas utan säkerhet. Detta trots att det förstnämnda lånet är större och handlar om mer pengar än det andra lånet. Vad ett billigt lån faktiskt är kräver därför en bredare definition.

Vad är ett billigt lån?

Så, vad är ett billigt lån? Att de allra flesta som är ute efter att teckna ett lån vill göra det så billigt som möjligt med låg ränta är ingen hemlighet, men det kräver kunskap om vad som faktiskt gör ett lån billigt och inte. Den största posten är givetvis räntan, den kostnad som du som låntagare betalar för att få låna pengarna. Det är här det finns möjlighet att spara pengar om det finns utrymme för förhandling med långivaren eller om du jämför olika kreditgivare.

Något som ofta glöms bort är att det inte är enbart räntan som styr om lånet blir billigt eller inte, utan även ytterligare kostnader så som uppläggningsavgift, administrationsavgift med mera. Det är här små lån kan bli relativt dyra. I sökandet efter billiga lån, ta hänsyn till följande:

  • Lånets ränta
  • Omkostnader i form av administrativa avgifter

Räntor – låga eller höga

Ofta hör vi att räntan antingen är låg eller hög, den låga är fördelaktig medan den höga helst ska undvikas. Detta är dock inte helt svart eller vitt, och vad som är bra eller dåligt avgörs i första fall av vilken typ av lån som tecknas samt omständigheterna kring den som tar lånet. En person med låg kreditvärdighet som lånar en större summa pengar utan säkerhet kan få en hög ränta, men sett till personens förutsättningar kan räntan vara skälig (vi kommer berätta mer om kreditvärdighet längre ner). Huruvida räntan blir hög eller låg beror på följande faktorer:

  • Typ av lån
  • Kreditvärdigheten
  • Totalsumman
  • Kreditgivaren

Vid jämförelse av lån bör du som låntagare inte enbart titta på den nominella räntan utan även den effektiva räntan. Den effektiva räntan visar på ett tydligt sätt vad totalkostnaden för lånet kommer hamna på. I denna totalkostnad är ränta och administrativa avgifter inräknade och visar på vad det slutligen kostar att ta lånet.

Exempel på billiga lån

De lån som oftast har lägst ränta och som enligt den definitionen kan definieras som billiga lån är följande:

Medlemslån

Ett medlemslån är i grunden ett privatlån som den som varit fackligt ansluten har möjlighet att teckna. Förutom själva lånet kan det tillkomma ytterligare tjänster som försäkringar eller betalskydd som gör lånet relativt förmånligt. Generellt ligger denna ränta kring 4,7 %.

Bolån

Bolånen har vi nämnt tidigare och är ett exempel på hur ett stort lån kan vara förhållandevis billigt. Eftersom lånet tas med säkerhet (bostaden) finner inte långivaren det lika riskabelt att låna ut dessa pengar. Har de sökande dessutom högt kreditvärde vilket krävs för att få bolån i första hand, så borgar detta för låga räntor. Rent generellt kan ett bolåns ränta ligga runt 2,2 % men är ofta förhandlingsbar från långivarens sida.

Bästa sättet att få ett billigt privatlån

Privatlånen och snabblånen är inte kända som billiga lån med låg ränta, men det finns relativt goda chanser att få till fördelaktigare lånevillkor även här. Det är viktigt att veta att det inte är möjligt att jämföra den låga ränta som ges vid exempelvis ett medlemslån med den ränta som ges vid ett privatlån utan säkerhet. Men genom att jämföra lån inom samma kategori, inom privatlån eller inom snabblån, är det möjligt att hitta ett billigt lån med fördelaktig ränta i relation till liknande lånetyper.

Det bästa sättet att vara säker på att få tecknat ett billigt lån är att ha en så hög kreditvärdighet som möjligt. Att vara kreditvärdig innebär, något förenklat, att banken eller kreditgivaren gör bedömningen att du som låntagare har förmågan att betala tillbaka den summa du lånar inklusive ränta.

I kreditvärdigheten spelar det in hur mycket pengar du tjänar, hur stora omkostnader du har, vilka andra eventuella skulder du har liksom om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Det sistnämnda gör att samtliga långivare kommer ha svårare att låna ut pengar så länge denna skuld inte är reglerad. Genom att arbeta på sin egen kreditvärdighet kan också de lån du har eller vill teckna bli billigare genom att förtroendet mellan långivare och låntagare höjs, något som kan belönas med lägre räntor.

Sammanfattning

En rad olika faktorer påverkar när du som låntagare vill skaffa ett billigt lån. Faktorer så som den egna kreditvärdigheten, marknadens ränteläge liksom typ av lån inverkar på huruvida räntan blir av det lägre eller högre slaget. Det är fullt möjligt att teckna billiga lån inom alla typer av lån-områden, eftersom räntan är relativ till andra lån, till exempel snabblån och privatlån. Se till att betala av lånet i enlighet med amorteringsavtalet och undvik påminnelseavgifter. Om du inte vet vilken typ av lån du behöver kan du jämföra räntorna mellan olika typer av lån, men när du vet vilken typ av lån du vill eller kan ta, avgör du om lånet är billigt främst genom att jämföra det inom samma genre.

FAQ om billiga lån

Kan jag skaffa billiga lån utan UC?

Ja, men du har inte möjlighet att undgå en kreditprövning. Välj istället en långivare som använder sig av exempelvis företaget Creditsafe som inte registrerar ansökningarna på samma sätt i sin databas.

Hur hittar jag ett billigt lån?

För att få ett billigt lån behöver du en låg kreditvärdighet men den kan kortsiktigt vara svår att påverka. Du hittar främst ett billigt genom att jämföra lån, något du kan göra i våra listräntor. Glöm heller inte att kolla om där tillkommer några administrationsavgifter eller liknande kostnader som gör lånet dyrare.

Vanliga frågor och svar

➡️ Finns det en lista med alla billiga lån?

Vi har listat ett flertal olika långivare som kan ge dig en ränta på så lite som 2.9%. Det finns en del faktorer som påverkar detta och du bör läsa på om villkoren och kontakta långivaren för att ta reda på hur låg eller hög just din ränta kan bli.

➡️ Vilken långivare erbjuder det billigaste lånet 2024?

Just nu har Consector låga räntor, och det kan vara värt för dig att klicka dig vidare till deras hemsida för att ta reda på mer om deras villkor och krav.

➡️ Vilka faktorer avgör hur billigt mitt lån kan bli?

Totalkostnaden för ditt lån beror bl.a på hur mycket du ska låna, hur hög kreditvärdighet du har och vad du har för överenskommelse med långivaren.