Hem » Lån » Billån

Billån

Billån, det vill säga ett lån avsett för inköp av en bil, är ett av de vanligaste lånen. Att ha en bil är en förutsättning för att vardagen skall fungera för många människor – och de flesta behöver någon form av extern bilfinansiering. Att ta ett privat billån har lyckligtvis blivit billigare, med anledning av konkurrensen mellan olika långivare, som innebär att du kan jämföra räntor, avgifter och individuella villkor innan du ansöker om ett lån och köper din bil.

Bästa billiga billån 2019

Ansök om ett privatlån via någon av följande långivare. Du behöver ingen säkerhet och kan använda lånet till att finansiera ett bilköp.

 LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Advisa5.000 kr600.000 kr2.95%33.20%18 årOKAnsök
2
Lendo10.000 kr500.000 kr2.95%29.95%18 årOKAnsök
3
Axo Finans5.000 kr600.000 kr2.95%24.00%18 årNejAnsök
4
Consector10.000 kr600.000 kr2.90%18.95%18 årNejAnsök
5
Bank Norwegian5.000 kr600.000 kr6.99%22.99%23 årNejAnsök
6
SevenDay10.000 kr500.000 kr3.45%12.95%20 årNejAnsök

Hur fungerar ett billån?

När du tar ett traditionellt billån så betalar du en viss procent (vanligtvis 20%) av bilens kostnad, t ex kontant eller eventuellt med en inbytesbil (beroende på långivarens villkor), och långivaren betalar resten. Det innebär att du kan köpa din drömbil redan idag, och sedan betala av på den under ett förutbestämt antal år. Denna tidsperiod beror på det individuella avtalet, som t ex påverkas av bilmodellen samt hur gammal den är.

Ett billån består oftast av räntan för lånet, eventuella avgifter samt amorteringen (avbetalningen av själva skulden). Du kan ofta välja om du vill ha fast eller rörlig ränta, och ofta kan du köpa både från en privatperson såväl som en auktoriserad bilhandlare. En del långivare hänvisar till vanliga privat- och banklån när det gäller köp från privatpersoner. Kontrollera med det enskilda företaget innan du ansöker om ett lån.

Billiga billån 2019 – hitta billigaste billånet

Om du vill låna pengar till att köpa en bil så är vanligtvis det enklaste alternativet ett privatlån, alltså ett lån utan säkerhet. Det är samma sak som ett blancolån. När du ansöker om ett sådant lån så behöver du inte betala någon handpenning (till skillnad från med ett traditionellt billån) och långivaren frågar inte vad du ska ha pengarna till. Du kan därför köpa en bil av vem du vill och hur som helst.

Dessa alternativ är de bästa just nu:

Tjänstebil och att leasa bil

Att leasa en bil – så kallad leasing – innebär att du formellt hyr en bil, men med samma upplägg som om du hade köpt den på avbetalning. Det betyder att du skall lämna tillbaka bilen när hyrestiden har gått ut.

Leasing är en blandform av kreditköp och långtidshyra. Upplägget är som ett avbetalningsköp, men juridiskt betraktas det som hyra (finansiell leasing). Du äger alltså inte varan, utan förutsätts lämna tillbaka den när hyrestiden har gått ut. Till skillnad från ett billån så betalar du dock ingen ränta till företaget eller firman som du leasar bilen från.

Vanligt förekommande bilmärken hos de som ansöker om ett billån är t ex Volvo, SAAB, Volkswagen, Ford, Opel, Audi, Subaru, Mitsubishi, Toyota, Skoda och BMW. Det finns dock oftast inga begränsningar vad det gäller specifika tillverkare.

Lycka till med ditt billån och bilinköp!