Låna 15000 kr snabbt utan UC till låg ränta – med betalningsanmärkning

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök

Det kommer en tid i de flestas liv när de måste ställa sig frågan om de ska ta ett lån. Det kan handla om att de ska börja studera, vill köpa hus eller behöver pengar för en oförutsedd utgift. En fråga du också bör ställa dig är om du verkligen är tvungen att låna pengar, eller går det att få ihop pengarna på ett annat sätt? Det är alltid mer fördelaktigt att inte dra på sig skulder. Om du måste låna pengar bör du se till att du kommer klara de återbetalningar som tillkommer ett lån. Ett lån på 15 000 kronor kan gå relativt fort att återbetala men det är också individuellt och en ränta tillkommer alltid återbetalningsbeloppet varje månad.

Banklån (blancolån)

Ett alternativ för att låna detta belopp är ett vanligt blancolån, ett lån utan säkerhet. Allt fler banker har numera möjligheten att ansöka via nätet och det finns flera aktörer som erbjuder beloppet – både traditionella banker och nya kreditinstitut. En fördel med lån i en traditionell bank är att deras räntenivåer oftast ligger på en lägre nivå jämfört med andra typer av långivare. Å andra sidan är det generellt sett oftast svårare att få lån hos en bank. De har ofta högre krav på till exempel inkomster. För den som har betalningsanmärkningar är det dessutom också svårt att få ett banklån beviljat, även på summa som 15 000 kronor. Med skuld hos Kronofogden är det näst intill omöjligt.

Majoriteten av banker använder sig av en kreditupplysning från UC, Upplysningscentralen, för att göra en bedömning av din kreditvärdighet när du ansöker om ett lån. Det finns även andra företag som sysslar med kreditupplysning, men UC är störst. Ett antal av de nyare, onlinebaserade långivarna samarbetar dock med Creditsafe eller Bisnode.

En nackdel med att söka banklån kan vara att det i de flesta fall tar några dagar från att du har gjort din ansökan till att du har pengarna på kontot. Återbetalningstiden för ett privatlån kan ligga mellan ett till femton år.

Snabblån

Högkostnadskredit

Snabblån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Snabblån, vilket även kallas för sms-lån, är ett alternativ på ett lån som finns hos väldigt många utlånare. När dessa lån kom handlade det oftast om belopp på en eller ett par tusenlappar som skulle återbetalas på en eller två månader. Numera finns det många snabblåneföretag som lånar ut summor runt 10 000 – 15 000 kronor, och då med en återbetalningsperiod på upp mot ett år. En nackdel med snabblån är dock att räntan oftast är mycket hög. Att söka snabblån gör du enkelt på nätet, och oftast får du (under deras öppettider) svar snabbt; mer eller mindre direkt. Om du får lånet beviljat har du dessutom oftast pengarna på kontot inom samma dag.

De flesta snabblåneföretag accepterar låntagare med betalningsanmärkning, i vissa fall accepteras det även om du har flera anmärkningar. Rent generellt kan man säga att ju högre belopp du söker, desto färre anmärkningar accepteras. Det är även oftast möjligt att ansöka och bli beviljad ett snabblån på 15 000 kronor utan UC. Många långivare använder sig nämligen av alternativa kreditupplysningsföretag likt Bisnode och Creditsafe.

Kreditkort och kontokredit

Väldigt många har redan i dag någon typ av bankkort. För den som inte redan har ett kreditkort kan det vara ett sätt att ansöka om ett kort med en kredit på åtminstone 15 000 kronor. Som kreditbelopp är det ett lågt belopp, och i de flesta fall får du den krediten beviljad. Det som är ett hinder är många betalningsanmärkningar. Om du redan har ett kreditkort med utnyttjad kredit kan du kontakta utgivaren och be om en höjning av krediten. Om du skött din kredit väl bör det gå att få en höjning till 15 000 kronor.

Fördelen med en kreditkortsgräns på 15 000 kronor är att du inte behöver nyttja hela beloppet och betalar ränta endast på den del som du faktiskt använt. Nackdelen är att räntan ofta kan vara hög, samt att det finns en risk

Kontokredit fungerar på samma sätt som en kortkredit, med den skillnaden att kontokrediten är kopplad till ditt bankkonto.

Låneförmedling

Det finns ett stort antal långivare som ligger mellan traditionella banker och snabblåneföretagen. De erbjuder ofta lån upp mot en halv miljon kronor eller mer. Det går utmärkt att kontakta dessa företag ett och ett och söka lån, men ett enklare sätt är att gå genom en låneförmedlare. Principen är då så här:

  • Du ansöker om ett lån på till exempel 15 000 kronor hos låneförmedlaren
  • Låneförmedlaren har kontakt med (oftast) ett tiotal banker och andra långivare
  • Låneförmedlaren tar ut en kreditupplysning hos UC, och skickar sedan över din ansökan till de långivare som de tror kan ge lån
  • Du får efter någon arbetsdag ett antal erbjudanden, där du väljer det som du tycker är bäst

För dig som söker om ett lån kan en låneförmedlare bidra med ett antal fördelar. En fördel är du slipper att göra en massa ansökningar på egen hand. Den andra är att låneförmedlaren har ett bra grepp om kraven hos varje långivare. Om du till exempel har en betalningsanmärkning så går inte ansökan vidare till de långivare som inte accepterar betalningsanmärkningar. De kan också göra en bedömning av vilka banker som generellt brukar acceptera 15 000 kronor i lån på önskad återbetalningstid. Den tredje fördelen är att det bara registreras en förfrågan hos UC. Av olika skäl är det inte bra att ha många förfrågningar hos UC registrerade under en relativt kort tid. Ett stort antal ansökningar under till exempel en månad sänker ditt kreditbetyg.

Låneförmedlaren betalas av de banker som de samarbetar med, så det finns inga kostnader i samband med ansökan. Tidsmässigt tar det oftast 1 – 2 dagar innan du får ett erbjudande. De flesta långivare accepterar E-legitimation eller motsvarande som underskrift, och då har du pengarna inom någon dag. I det fall att långivaren vill ha en fysisk påskrift på papper tillkommer tid för postgången.

Var dock uppmärksam på vilka och hur många långivare låneförmedlaren samarbetar med och välj helst den som har kontakt med de aktörer du är intresserad av. Det kan alltså vara bra att ha gjort en del egen research innan du kontaktar en låneförmedlare.

FAQ

Kan jag ta ett lån utan kreditupplysning?

Nej, enligt svensk lag måste en kreditupplysning göras på dig när du ansöker om ett lån. Görs detta inte är det ingen serös aktör du är i kontakt med och du bör inte gå vidare med din ansökan.

Var kan jag hitta ett lån på 15 000 med låg ränta?

Ränteläget mellan de olika långivarna varierar starkt, hos snabblån är räntan till exempel oftast väldigt hög. För de flesta privatlån sätts räntan individuellt inom ett visst spann, vilket gör att de kan vara svårt att veta vad räntan i slutänden blir. En låneförmedlare kan vara till hjälp med att hitta den lägsta räntan bland en mindre grupp långivare.

Vanliga frågor och svar

➡️ Var kan jag låna 15 000 utan UC?

I listan vi tillhandahåller har du möjlighet att se vilka långivare som erbjuder lån utan att använda sig av Upplysningscentralen. Detta innebär dock inte att de inte gör någon kreditupplysning alls, för det måste de. Jämför de olika bolagen först, eftersom inte alla kan erbjuda högre belopp utan UC.

➡️ Vilka alternativ finns det för att låna 15 000 kr?

Om du bara ska låna 15 000 så finns det ganska många alternativ för lån. Det vanligaste är nog att ansöka om ett blancolån. Även snabblån går att få, vilket är snabbare och enklare men även högkostnadskredit - alltså något du bara bör ta i nödfall.

➡️ Vilken låneförmedlare är bäst 2024?

Vi har jämfört och rankat flera olika låneförmedlare och just nu tycker vi att Advisa, Lendo och Axo Finans är stabila val. Det beror självklart på din situation och dina behov, så läs mer hos oss innan du ansöker.