Snabblån

Bästa nya snabblån 2024 (direkt utbetalning)

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
Högkostnadskredit

Snabblån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Snabblån är ett samlingsnamn för mindre privatlån som tecknas helt utan säkerhet. Till dessa räknas även mikrolån, minilån och SMS-lån som alla är synonyma benämningar för samma typ av lån. Den kändaste typen av snabblån kallas ofta för SMS-lån och syftar till den relativt enkla ansökningen som i början gjordes via SMS. Idag sköts ansökningarna framförallt via kreditgivarnas hemsidor, hanterade via surfplatta eller mobil, och namnet har sakta bytts ut till det mer generella ordet snabblån.

Snabblån 4000 kronor är ett exempel på en representativ summa för vad som anses vara ett mindre privatlån, men det går att finna snabblån på upp till cirka 10 000 kronor.

Just nu jämför vi snabblån från Risicum, Vivus, Frogtail, Säker Finans, Kreditkontot, LoanStep, FlexLimit, DayPay, Expresskredit, Everyday+, Strandia Finans, CashBuddy, CreditStar, Nano Flex, Nätlån, GoodCash, Lånbutiken, Cash2You, Monetti, ExtraKredit, Ferratum, ViaKredit, Snabbfinans, Mobillån, Onea, Kortlån, Kundfinans, Credigo, Kredit365, Meddelandelån, EasyCredit, Credway, ViaConto, Euroloan, Leasy, Nanokredit och SMSPengar.

Två tidiga snabblånebolag var Finax Telefonlån (numera GE Money Bank) och Folkia (numera Monetti).

Debatten

Snabblånens vara eller icke vara har blivit omdiskuterat de senaste åren och dess rykte är något skamfilat. Den främsta anledningen till detta har varit de höga räntorna som satts på snabblånen och som kan anses generellt ofördelaktiga. Eftersom lånen tecknas utan säkerhet och kraven som ställs på låntagarna oftast är lägre än normalt anser kreditgivarna att de står med en högre risk vid utlåning av pengarna. En högre risk resulterar också i en högre ränta, vilket gör lånen dyra för låntagarna – särskilt om de har svårt att betala tillbaka. Ett av kreditgivarnas svar på kritiken har varit att om återbetalningen sköts i enlighet med kontraktet blir inte ett SMS-lån överdrivet dyrt. Lån ska tecknas ansvarsfullt och den sökande ska inte behöva låna större summor än denne verkligen behöver. Till skillnad från de traditionella bankerna som ogärna lånar ut mindre summor till potentiella låntagare finns det enligt snabblånebranschen en efterfrågan och ett behov av andra kreditinstitut som möjliggör detta.

Fördelar med snabblån

Även om snabblån är omdebatterat finns det vissa fördelar med denna typ av lån, vilket också är anledningen till att de fortfarande efterfrågas av konsumenter.

  • Du kan ofta ha pengarna på kontot inom 24 timmar (och ibland 15 minuter!)
  • Du behöver inte uppsöka ett fysiskt bankkontor, utan kan använda dig av Internet
  • Du behöver inte motivera vad du skall använda pengarna till.
  • Du behöver inte uppge mer än grundläggande personuppgifter.

Snabbt och direkt

Att ansöka via traditionella banker kan ofta ta tid och kräva ett personligt möte. Dessutom är villkoren för att få låna generellt sett högre och inte sällan behöver låntagaren vänta på att få pengarna utbetalda. Många privatpersoner som önskar ansöka om ett mindre lån använder sig av internet för att leta rätt på den kreditgivare som kan ge de bästa villkoren vad gäller snabblån. De läser om snabb lån på snabblån forum och en av de vanligaste sökningarna som görs på internet gällande lån innefattar orden ”snabblån pengar direkt” och vittnar om att den största fördelen med snabblån är, förutom dess snabbhet, att pengarna kan betalas ut direkt. Hos de flesta kreditgivare i snabblånebranschen sker ansökan om snabblån direkt på deras hemsida och den potentiella långivaren får omgående veta om den kan beviljas lån eller inte. Vissa kreditgivare erbjuder snabblån helg och kan ge snabblån direkt utbetalning, hos andra går det att ansöka under helgen men utbetalning sker under nästa vardag.

Lägre krav

Villkoren för att söka snabblån är i många fall lägre än hos de traditionella bankerna och anledningarna till dessa är flera. Den främsta faktorn är att det finns en efterfrågan när det kommer till att ta lån trots lägre inkomst eller betalningsanmärkningar, och den ökade risken för kreditgivaren kompenseras istället genom en högre ränta.

Att ta snabblån trots betalningsanmärkning är inget omöjligt idag och flera kreditgivare har anpassat sina lånevillkor för dessa omständigheter. Rent generellt behöver inte en betalningsanmärkning utgöra ett hinder för snabblån, det finns de kreditföretag som godkänner allt från en anmärkning till flera. Att ta ett snabblån trots skuld hos Kronofogden kan däremot vara svårare då skulder hos denna instans sällan accepteras.

Många kreditgivare använder sig av individuell räntesättning. Detta innebär att räntan sätts utifrån den kreditvärdighet som konsumenten kan uppvisa. I de fall en kreditupplysning inte är tillräckligt kan långivaren begära in mer information från den sökande för att på så sätt göra en individuell bedömning. Detta kan göra att det är möjligt för konsumenten att teckna ett snabblån trots betalningsanmärkning och skulder men ska inte ses som en garanti. I de fall då konsumenten önskar ta ett snabblån utan inkomst kan en medlåntagare vara att överväga.

Nackdelar

  • Du kan räkna med högre avgifter och totalkostnad än för ett vanligt privatlån.
  • Du kan räkna med att oftast behöva betala tillbaka pengarna inom kortare tid

Snabblån utan UC

Många konsumenter önskar undvika att en kreditprövning hos Upplysningscentralen tas och söker därför efter snabblån utan UC. Detta är relativt enkelt att finna idag då flera kreditgivare använder sig av andra aktörer än Upplysningscentralen, så som Bisnode och Creditsafe. Till skillnad från UC registreras inte de kreditprövningar som görs och antalet syns därför inte vid nästa ansökan. Detta innebär att det, för den konsumenten som önskar, är möjligt att ta snabblån med betalningsanmärkning utan UC.

Räntefria snabblån

Eftersom att konkurrensen mellan kreditinstitut som beviljar snabblån hårdnar krävs nya sätt att marknadsföra tjänsterna på för att locka till sig fler kunder. Ett av dessa sätt är att erbjuda snabblån räntefritt eller till och med gratis, så kallade gratislån. Vid en första anblick kan det verka som en osanning eftersom räntan är den delen av lånet som ger kreditgivaren kompensation för den utlånade summan. Men att marknadsföra lånet som räntefritt eller gratis har sina fördelar vad gäller kunder och förhoppningen från kreditgivarna är att 1. få nöjda kunder och 2. att dessa återkommer när de är i behov av ett lite större lån.

Ett snabblån utan ränta är precis vad det låter som, den potentiella låntagaren kan låna pengar räntefritt. Den räntefria tiden för lånet varierar men kan generellt sägas ligga runt 30 dagar, något som flera aktörer på marknaden implementerat i sina tjänster och därför erbjuder nya kunder en räntefri första månad på snabblån och kontokrediter. De räntefria lånen omfattar nästan alltid mindre summor på maximalt några tusen kronor. Vissa aktörer har valt att lägga på en avgift som i vissa fall kan göra det räntefria lånet långt dyrare än förväntat, men tillkommer inga andra avgifter kan lånet bli mycket billigt. Ett gratislån är befriat både från ränta och avgifter vilket kan ses som förmånligt för låntagaren. Det är dock viktigt att vid både räntefria lån och gratislån kunna amortera hela den lånade summan inom avtalad tid då detta är enda möjligheten att nyttja lånets räntefria fördelar.

Olika kreditgivare för…

Snabblån 1000 kronor

Kreditgivare så som Kredit 365, Frogtail och SMS Pengar beviljar alla snabblån på 1 000 kronor utan att ta kreditupplysning via UC. Att ta snabblån med anmärkning är enligt dessa möjligt.

Snabblån 5000 kronor

För att ta ett snabblån på 5 000 kronor kan kreditgivare så som Monetti och Onea vara två alternativ. Båda erbjuder snabblån utan UC pengar direkt. För ytterligare exempel finns även Easy Credit och Credigo, Easy Credit erbjuder direktutbetalning för snabblån Swedbank.

Snabblån 10000 kronor

För att teckna ett snabblån på 10 000 kronor går det att vända sig till bland annat Ferratum Bank, Daypay eller Extra Kredit. Alla uppger att de erbjuder snabblån med låg ränta och beviljar snabblån med betalningsanmärkningar.

Sammanfattning

Många konsumenter söker efter billiga snabblån och efterfrågan på alternativ till bankerna har gjort att antalet kreditgivare på lånemarknaden ökat de senaste åren. Alla snabblån är en typ av privatlån som är mindre till sin natur och vars villkor för beviljande inte är lika stränga som de traditionella bankernas. Privatlånen är så kallade blancolån som tecknas utan säkerhet till en något högre ränta och kortare avbetalningstid. Det finns flera kreditgivare som erbjuder snabblån online där både ansökan genomförs och där hanteringen av personuppgifter sker direkt på hemsidan, oftast genom att låntagaren får tillgång till funktionen ”Mina sidor”. Flera kreditgivare erbjuder också kunder snabblån låg ränta för nya kunder, och ibland helt räntefritt. Att teckna ett snabblån hos ett seriöst kreditföretag kan vara ett alternativ vid behov av pengar snabbt men tänk på att lånet ska betalas tillbaka. Utöver lånet tillkommer också ränta och ibland även andra tilläggsavgifter, snabblån är generellt sett dyrare än många andra lånetyper.

Övriga frågor

Kan jag som konsument ta ett snabblån med betalningsanmärkning?

Det finns ett flertal kreditgivare som inte anser att en betalningsanmärkning är något hinder och som accepterar upp till tre stycken. Men villkoren varierar och det är därför viktigt att du gör en grundlig research och jämför villkor innan du väljer en kreditgivare.

Varför är räntan på SMS-lån, rent generellt, högre än för andra lån?

Det finns flera anledningar till detta men den som främst förs upp i diskussionen är att summorna som lånas är låga och löptiden kort. Av den anledningen sätts räntorna något högre för att kreditgivaren ska kunna göra vinst på de utlånade pengarna.

Hur finner jag som konsument bästa snabblån?

Det enklaste sättet för dig att hitta det bästa snabblånet är att jämföra. Det finns en rad olika jämförelsesajter på internet – till exempel denna – som specialiserat sig på snabb- och mikrolånsbranschen och som specificerar villkor så som högsta möjliga belopp, krav på inkomst med mera.

Är det möjligt att teckna ett snabblån utan kreditupplysning?

Nej, det är i samtliga fall inte möjligt att ansöka om ett snabblån hos en seriös aktör utan att en kreditupplysning först genomförs. Den konsument som vill undvika UC kan istället välja ett kreditföretag som valt att använda sig av något annat upplysningsföretag än UC, det finns flera sådana alternativ, bland annat Bisnode och Creditsafe.

Vanliga frågor och svar

➡️ Var hittar jag nya smslån 2024?

På Privatekonomin.se försöker vi hela tiden uppdatera vår lista med nya långivare för att du ska få så många alternativ som möjligt att jämföra mellan när du vill ansöka om lån.

➡️ Vad är viktigt att veta innan jag ansöker om snabblån?

Du har alltid 15 dagars ångerrätt när du tecknar ett lån på nätet. Tänk även på att inte låna med snabblån om det inte är helt nödvändigt. Räntan blir betydligt högre och du behöver ofta betala tillbaka inom en kort tid.

➡️ Hur snabbt får jag mina pengar med snabblån?

Beroende på vilken långivare du väljer så kan du få dina pengar på kontot redan samma dag. Det går oftast särskilt snabbt när du kan använda dig av mobilt BankID.