Lån utan ränta

Lån utan ränta (första gången) 2024 – samt övriga erbjudanden

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
Högkostnadskredit

Snabblån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Att låna pengar utan ränta eller finna en räntefri bank har tidigare varit svårt men med fler kredit- och finansbolag inom snabblånebranschen har detta alternativ inte blivit helt ovanligt på marknaden. Det är idag fullt möjligt att, med vissa förbehåll, låna pengar räntefritt. Mestadels gäller det mindre summor. Tiden för hur länge lånet är räntefritt varierar och huruvida det är räntefritt eller inte avgörs av om konsumenten är ny kund. I denna artikel tas snabblån utan ränta upp och det ges också ett antal exempel på kreditgivare som erbjuder detta.

Vad är ett snabblån?

Mikrolån, snabblån eller SMS-lån är alla namn för ett och samma lån, ett mindre privatlån som tecknas utan säkerhet. Lånen benämns som snabblån då ansökan relativt snabbt görs via kreditgivarens hemsida eller via mobiltelefonen. Efter en bedömning från långivarens sida görs utbetalningen i många fall omgående. Dessutom sker återbetalningen under en kortare tidsperiod än vad som gäller för traditionella privatlån. Till skillnad från de traditionella bankernas låneprocesser, kan konsumenten ofta låna en mindre summa pengar och få dessa utbetalda inom en dag. En process som generellt sett tar längre tid vid ansökan genom bank.

Snabblånens rykte är omdiskuterat på grund av att dess räntor kan anses vara generellt höga och ofördelaktiga för konsumenten. Så länge låntagaren kan amortera lånet på utsatt tid kan denna typ av lån vara ett alternativ. Lånen blir snabbt mycket dyra om återbetalningen drar ut på tiden.

Att från långivarens sida erbjuda ett räntefritt lån låter inte som en lönsam affär för kreditgivaren. Främst då räntan är kostnaden som låntagaren ska betala långivaren för att den får låna pengarna. Räntan kan anses vara en typ av kompensation för långivaren som lånar ut sina pengar utan att vara garanterad att få tillbaka dem. Anledningen till att det finns flera aktörer som beviljar räntefria smslån och andra lån utan ränta härleds till den ökande konkurrensen på lånemarknaden. Allt fler aktörer slåss om de potentiella kunder som finns och ett sätt att lyckas med marknadsföringen är att erbjuda snabblån räntefritt. Dessa lån kallas ibland också gratislån. Ett räntefritt lån kan vara ett gratislån om inga avgifter tillkommer (uppläggningsavgift, aviavgift etc.), däremot kan ett räntefritt lån med avgifter neutralisera den annars billiga affären om avgifterna uppgår till flera hundra kronor.

Dessa snabblån utan ränta omfattar mindre summor, från en tusenlapp upp till några tusen kronor. Det är alltså så låga summor så att kreditgivarna inte riskerar att förlora några större pengar om låntagaren, mot förmodan, inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna. Den sannolika förhoppningen från dessa kreditgivare är att långivarna ska bli nöjda med den räntefria och relativt snabba affären och återkomma när de är i behov av fler eller större lån. Då kommer kreditgivaren att tjäna mer på det lånet samt ha skaffat sig en, förhoppningsvis, nöjd och lojal kund.

Det behöver därför inte vara osant om de marknadsför med ” låna 500 utan ränta” eller erbjudanden om ”lån utan ränta och avgift” föreslås. Grundtanken med dessa lån är att de betalas av inom en mycket kort tidsperiod och att långivaren på så sätt kan bli en långvarig kund hos kreditgivaren.

Var observant – är kreditgivaren seriös?

Givetvis finns det aktörer på lånemarknaden som kan anses mer eller mindre tillförlitliga. Konsumenten bör därför alltid granska den aktuella långivaren för att få en bild av dess verksamhet. Kreditgivaren bör stå under Finansinspektionens tillsyn och följa Konsumentkreditlagen och Lagen om bank och finansieringsrörelse. Vanliga bedömningar som hur verksamheten presenteras, realistiska och korrekta räkneexempel samt fullständiga kontaktuppgifter är andra saker som kan visa på seriositet. Att företaget gör en kreditupplysning via UC eller annat kreditupplysningsföretag är också ett tecken på att verksamheten bedrivs på korrekt sätt. En långivare som inte tar kreditupplysning på sina potentiella låntagare bör inte användas.

Konsumenter som vill jämföra långivare som erbjuder att låna pengar direkt utan ränta kan vända sig till en jämförelsesajt som denna.

Det är inte endast inom snabblånebranschen som konsumenten kan låna utan ränta, också flera butiker inom hem och elektronik erbjuder ibland räntefria lån till sina kunder. Väljer konsumenten ett sådant erbjudande är det viktigt att betalningarna sköts enligt överenskommelse då upplägget annars riskerar kosta mer än vad som framgått från början. Håll gärna uppsikt över den effektiva räntan som ofta anges i det finstilta och som ger en bild av den totala årliga kostnaden för lånet/köpet. Också detta är ett sätt att tillmötesgå kunderna i deras önskan om ett relativt snabbt och enkelt köp och behöver inte vara sämre än att betala kontant. Återigen förutsatt att återbetalningen sköts och att du är införstådd med villkoren.

Exempel på aktörer som erbjuder räntefria lån

Nedan följer ett urval av aktörer på lånemarknaden som låter konsumenten låna pengar snabbt utan ränta. Observera att dessa aktörer när som helst kan ändra om sitt låneutbud, för att vara på den säkra sidan uppmanas konsumenten att läsa på kreditgivarens hemsida för aktuella erbjudanden och räntor.

Viaconto

Viaconto erbjuder lån med flexibel återbetalning, via en digital ansökan samt pengar utbetalda samma dag. Som ny kund ligger gränsen för lån på 15 000 kronor och hos denna långivare är de första 30 dagarna räntefria. Betalar konsumenten därmed av hela summan inom 30 dagar har lånet inte kostat något extra. Företaget använder sig av kreditupplysningstjänsten Creditsafe.

Strandiafinans

Strandiafinans erbjuder SMS-lån till sina långivare på upp till 10 000 kronor. För nya kunder är deras snabblån på 500 kronor helt kostnadsfritt och innefattar ingen räntor eller avgifter. De vanligaste löptiderna är inom 30, 60 eller 90 dagar där de större lånen har en standardamortering på 90 dagar. Lån som omfattar de lägre summorna, så som snabblånet på 500 kronor, betalas tillbaka inom 30 dagar och i en klumpsumma. Strandiafinans tar kreditupplysning hos Bisnode och använder därmed inte UC.

Loanstep

Loanstep är ytterligare ett kreditföretag som med sina korttidslån erbjuder konsumenten att låna 5000 utan ränta och avgifter första gången, pengarna betalas ut omgående. Betalar konsumenten tillbaka summan inom dessa 14 dagar har pengarna lånats gratis. Den automatiska amorteringstiden ligger på 61 dagar och från den 14:e dagen tillkommer ränta och avgifter. Loanstep har också långtidslån med flexibel löptid mellan 6 till 60 månader.

Lånbutiken

Lånbutiken har ett antal olika lån i sitt utbud varav ett av dem kallas Brukslån. Nya kunder har möjlighet att få sitt lån räntefritt de första 30 dagarna. Därefter fortlöper amorteringen på lånet inklusive ränta och avgifter som är aktuella för just det lånet. För att nyttja detta erbjudande måste den sökande vara minst 20 år gammal, ha en regelbunden inkomst och inga betalningsanmärkningar. Lånbutiken beviljar lån mellan 500 kronor och 20 000 kronor.

Meddelandelån

Meddelandelån erbjuder 500 kronors sms lån utan ränta till alla nya kunder. Dessa 500 kronor är avgiftsfria och räntefria de första 15 dagarna från dess att lånet tecknats, därefter amorteras pengarna enligt upplägg.

Ferratum

Ferratum Money erbjuder även de nya kunder lån räntefritt. Ferratum har lån från 500 kronor upp till 15 000 kronor och när lånet är tecknat betalas pengarna ut omgående, inom 10 minuter enligt långivarens egen hemsida. Den konsument som önskar teckna lån hos Ferratum kan förvänta sig en relativt snabb utbetalning av räntefritt smslån.

Sammanfattning

Ett snabblån, liksom SMS-lån, är en mindre kredit som ofta ansöks om på olika kreditgivares hemsidor. Dessa lån är små till sin natur, från 500 kronor upp till några tusenlappar. Ett flertal kreditgivare erbjuder dessa för nya kunder som räntefria lån under en kortare period, allt från ett par veckor upp till en månad. Under denna tid betalar långivaren inget för att ha lånet utan amorterar av hela summan vid angivet datum. Räntefria lån är ett allt vanligare sätt för kreditgivare att marknadsföra sina tjänster på, i hopp om att få fler lojala och nöjda kunder. Tänk på att även räntefria lån ska betalas tillbaka och i tid, gör de inte det tillkommer ofta generellt sett höga och ofördelaktiga räntor.

Övriga frågor

Anses verksamheten vara seriös om kreditgivaren erbjuder konsumenten att låna räntefritt?

Huruvida verksamheten anses seriös eller inte kan ofta utläsas på verksamhetens hemsida. Att erbjuda lån räntefritt är inte en anledning att döma ett företag som oseriöst då detta är en relativt vanlig marknadsföringsåtgärd inom snabblånebranschen. Kontrollera istället att företaget står under Finansinspektionens tillsyn och att andra lagar och regler tycks följas.

Erbjuder alla kreditgivare smslån utan ränta?

Nej, inte alla kreditgivare men ett flertal gör detta. Om företaget erbjuder mikrolån räntefritt framkommer detta ofta tydligt på kreditgivarnas förstasidor samt hur länge den räntefria överenskommelsen gäller. Vid tecknande av dessa lån, observera det finstilta för att undvika onödiga överraskningar.

Är det verkligen bra att ta ett smslån räntefritt, blir det billigare i längden?

Det går inte att säga att det är bra att låna pengar men att slippa betala ränta och avgifter gör det åtminstone till ett billigt lånealternativ. Men det är viktigt att konsumenten är medveten om att det fortfarande handlar om lånade pengar som ska återbetalas till kreditgivaren inom angiven tid. Den räntefria perioden varierar mellan kreditgivare men så länge återbetalningen görs inom exakt den perioden ska lånet inte kosta något extra. Det är när låntagaren misslyckas med återbetalningen som det räntefria sms lånet kan bli dyrt.

Vanliga frågor och svar

➡️ Vilka långivare erbjuder att låna pengar utan ränta första gången?

Vi har listat de tre främsta långivarna som kan erbjuda dig ett räntefritt lån första gången du lånar hos dem. Med färre alternativ blir valet enklare.

➡️ Hur vanligt är det med räntefria lån?

Det är inte många långivare som erbjuder det, och oftast handlar det om att du bara kan låna upp till några tusen kronor, utan ränta eller avgift men med kort återbetalningstid. Det är ett sätt att marknadsföra sig på, som gör kunden nöjd och får de att potentiellt återvända för framtida lånebehov.

➡️ Vilka långivare har snabblån utan ränta 2024?

Bland annat Ferratum Money kan erbjuda dig ett räntefritt snabblån, som du får utbetalt inom 10 minuter. Det finns även andra aktörer som erbjuder liknande mikrolån.