Kontokredit

Bästa kontokrediten 2024 (som beviljar alla)

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
Högkostnadskredit

Kontokredit är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Vad är en kontokredit, och vad är skillnaden mellan denna och ett lån? Det går att göra en tydlig uppdelning.

Vad innebär ett lån?

Ett lån handlar om att låna ett visst belopp pengar på viss tid och till en viss ränta. Du tar kontakt med olika långivare, och får erbjudande. När du har accepterat ett visst erbjudande betalas hela lånebeloppet ut på en gång, och räntor och amorteringar börjar löpa på hela beloppet.

Vad är kontokredit?

En kontokredit finns i flera varianter, men i grunden förhandlar du med en långivare om att få ett visst utrymme i pengar som du kan utnyttja efter eget behov. Kontokredit är ett ganska vitt begrepp, men det går att samla ihop dessa olika kredittyper till ett mindre antal. En av de allra äldsta typerna av kredit är checkkredit. Ett kreditkonto är också en form av kontokredit.

Checkkredit – gammalt exempel men illustrativt

Checkar används knappast alls i Sverige längre, men kan fungera bra som illustration till begreppet kontokredit. Det fungerade så att den som hade ett konto i en bank kunde få ut ett häfte med checkar, som hen sedan kunde använda som betalningsmedel i stort sett överallt. Kontot kunde vara vilken typ av konto som helst, men oftast användes lönekontot. I grundläget kunde du inte skriva ut mer i checkar än vad du hade pengar på kontot, det vill säga kontot fick inte gå under noll. Om du ändå skrev ut checkar så att saldot gick under noll fick du en straffavgift, och vid upprepad misskötsel drogs checkarna helt enkelt in.

Många kunder tog då kontakt med sin bank för att få en checkkredit. Denna checkkredit kan sägas vara ett skriftligt löfte att de fick använda mer pengar än vad som fanns på kontot, i alla fall upp till en viss gräns. Det fanns två kostnader förenade med denna checkkredit. Det var dels en årskostnad, det vill säga en fast summa per år som var en slags ersättning till banken för möjligheten att övertrassera kontot, alltså att de betalade ut mer än vad som fanns på kontot. Den andra kostnaden var ränta, som betalades på den summa på kontot som låg under noll. I de flesta fall beräknades räntan ”per dag”. Kontokrediten fungerar på i stort sett samma sätt – men idag använder vi förstås betal- eller kreditkort istället för checkar.

Kontokredit – en närmare förklaring

En kontokredit innebär att du kan ansöka om en löpande kredit. En viss summa kommer då kopplas till ditt transaktionskonto och denna kredit kan du utnyttja när du är i behov av pengar. För att ha en kontokredit betalar du en årsavgift och därefter betalar du bara ränta på de pengar du faktiskt utnyttjar. Skulle du exempelvis beviljas en kontokredit på 50 000 kronor men endast använda 25 000 kronor av dem, betalar du således endast ränta på de 25 000 kronor du har tagit ut. Resterande pengar ligger vilande på din kontokredit.

När du ansöker om en kontokredit är det bra att jämföra räntan och tillhörande avgifter från alla de aktörer och banker som erbjuder kreditformen. Det är även bra att veta vilka villkor som finns runt en kontokredit, till exempel det faktum att kontot fylls på varje gång du sätter in pengar eller får lön, om krediten är kopplad till ditt betalkort.

För- och nackdelar med en kontokredit:

  • Fördelar: Det är ett flexibelt sätt att låna pengar. Hur mycket du vill utnyttja bestämmer du själv och då krediten är kopplad till ditt konto har du ständigt tillgång till den, och kan därmed även ofta förnya lånet. Eftersom krediten är kopplad till ditt privata konto kan det täcka upp för exempelvis räkningar på autogiro och andra
  • Nackdelar: Det finns en risk att kontokrediten smälter samman med din budget. Det kan exempelvis leda till att din lön går åt till att betala tillbaka krediten och att du som resultat sedan lever på krediten resterande dagar av månaden. En annan nackdel med kontokrediten är att den effektiva räntan kan bli relativt hög, upp till 100 % är inte ovanligt.

Kortkredit – kredit kopplad till ett kort

En kortkredit är den kredit som tillhör ditt kreditkort. Vanligast är VISA eller MasterCard. Förutom de traditionella bankerna finns det ett stort antal alternativa kreditgivare som erbjuder kreditkort utan att du har något annat konto hos dem. Det är nästan aldrig så att ett kortköp dras direkt från ett konto, utan i de flesta fall samlas kortköpen i en ”pott” som på en viss dag dras mot ditt bankkonto om du har kreditkortet hos samma bank. Det kan också vara så att alla inköp du har gjort med din kortkredit sammanställs i slutet av månaden och skickas hem till dig på en räkning. Du kan välja att betala hela beloppet på räkningen eller skjuta upp betalningen. Väljer du det senare alternativet tillkommer en räntekostnad på den summa du skjuter upp att betala.

För- och nackdelar med en kortkredit

  • Fördelar: I många fall erbjuds du ”poäng på allt du handlar” med en kortkredit. Det innebär att på alla inköp du gör får du en slags rabatt. Denna rabatt kan du få som en reduktion av skulden på kontot, som en (större) reduktion på köp av vissa varor, och så vidare.
  • Nackdelar: Inköp med kreditkort blir i praktiken dyrare om inte hela beloppet avbetalas i slutet av månaden, detta eftersom ränta då tillkommer. Många av dessa kortkrediter har också erbjudanden av typen ”två betalningsfria månader per år”. Det kan vara till hjälp i ett ansträngt ekonomiskt läge, men det kan vara bra att veta att räntekostnaderna då stiger eftersom skulden ökar.

Gemensamt för kort- och kontokredit

Kortkredit och kontokredit har mycket gemensamt. Det som är bra med dessa krediter är att de kan fungera som en ekonomisk buffert. Om du normalt sett inte utnyttjar krediten på ditt konto har du det ekonomiska utrymme som kan behövas vid en helt oplanerad bilreparation, akut tandläkarbesök eller liknande. Pengarna finns tillgängliga direkt, utan att du behöver göra en ansökan om lån. Du betalar också endast ränta på det belopp du utnyttjar, vilket ger ökad flexibilitet i jämförelse med ett lån.

Nackdelarna är också desamma – det är lätt att behandla krediten som en del av dina inkomster, trots att det faktiskt är ett lån med tillhörande ränta och amorteringar. Köp du gör med krediten blir då i praktiken dyrare om du inte kan betala av hela beloppet på en gång, just eftersom ränta tillkommer.

FAQ

Kan jag ansöka om kontokredit utan UC?

Ja, det är möjligt att ansöka och bli beviljad en kontokredit utan att en UC-kontroll görs på dig. Företaget eller banken som då beviljar kontokrediten använder sig av en alternativ upplysningsfirma likt Bisnode eller Creditsafe.

Kan jag bli beviljad en kontokredit med betalningsanmärkningar?

Det varierar från olika långivare och banker, men det finns de aktörer som beviljar kontokredit trots att du har betalningsanmärkningar.

Är kontokredit lån?

En kontokredit är en typ av lån, men en mer flexibel variant. Med en kontokredit bestämmer du bland annat själv i vilken takt du vill återbetala den summa du har lånat och betalar endast ränta på det belopp som du utnyttjar.

Vanliga frågor och svar

➡️ Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om kontokredit?

Tänk på att den effektiva räntan brukar bli ganska hög. Se till att inte leva på krediten, och kom ihåg att du har 15 dagars ångerrätt när du tecknat ett lån online.

➡️ Vem erbjuder bästa kontokrediten 2024?

Som vanligt varierar beroende på din ekonomi och vilka behov du har. En långivare som är bra för någon annan kanske inte passar just din situation. Med det sagt så kan du kolla vår lista för att få lite mer koll på de olika aktörerna på marknaden innan du bestämmer dig.

➡️ Vad är det för skillnad på kortkredit och kontokredit?

En kontokredit är den summa pengar som du kan utnyttja när dina egna medel på kontot är slut och en kortkredit är en maxkredit som är kopplat till ett kreditkort. Du kan använda din kortkredit för att göra inköp och i slutet av månaden får du en räkning på det belopp du är skyldig.