Låna pengar – låg ränta

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

De flesta som är i behov av att låna pengar idag är ute efter att ta ett lån med låg ränta, detta för att det ska bli så fördelaktigt och så billigt som möjligt. Med flera olika banker och kreditgivare på marknaden växer lånebranschen som aldrig förr och allt fler privatpersoner ansöker om lån av olika anledningar. Renovering eller ett bilköp är inte sällan anledningen till behovet av ett extra tillskott i kassan. Men som konsument bör du inte ta lån allt för lättvindigt, det lönar sig att vara noggrann och jämföra olika långivare för att få en god översikt av utbudet. Nedan följer några tips när det kommer till att ta lån med låg ränta.

Hitta lån med låg ränta 2024

När du som konsument står inför att ta ett lån bör du framförallt ställa dig frågan – kommer min ekonomi att klara av detta?
Ett lån ska, som bekant, betalas tillbaks inom en viss tid och vanligast är att detta görs månadsvis från och med att lånet träder i kraft. Hur stor denna månatliga summa blir beror bland annat på hur mycket pengar du som konsument lånat samt hur lång löptid du har. Det beror också på hur dyrt ditt lån är, något som inte enbart handlar om ränta. Här nedan följer några faktorer som påverkar kostnaden:

  • Den lånade summan
  • Ränta (vad det kostar att låna pengarna)
  • Uppläggningsavgifter (administrativ kostnad för lånet)
  • Administrationsavgifter (aviavgift etc.)
  • Löptid (under hur lång tid du vill betala tillbaka lånet)

Som du som konsument säkert förstår har ett billigt lån inte enbart en låg ränta utan även låga omkostnader. För att hitta det alternativ som är mest fördelaktigt för dig gäller det att hitta så många billiga lån med låg ränta som möjligt att jämföra mellan. Nedan kan du läsa mer om ränta och vilka faktorer som påverkar den.

Ränta

Ränta är den kostnad som banken tar för att låna ut pengar till dig som konsument. Det är en procentuell andel som beräknas på den totala lånade summan och som oftast räknas in i den månatliga avbetalningen.

Hur hög ränta du betalar beror på hur stor risk långivaren anser att du utgör. Det är långivaren själv som sätter räntorna och som bedömer vilken riskkategori du som konsument hamnar i. Rent generellt kan sägas att stora lån som bolån, där det finns en säkerhet i en bostad, har en lägre ränta och löper över en mycket lång tid, medan ett privatlån i 100 000 kronors-klassen, utan säkerhet, har en högre ränta och kortare löptid.

Faktorer som spelar in i räntesättningen är:

  • Din kreditvärdighet
  • Typ av lån
  • Säkerhet/ej säkerhet
  • Summan samt löptiden
  • Marknaden

Att hitta ett bra lån med låg ränta är ingen omöjlighet men kräver från dig som konsument att du jämför räntorna hos flera långivare. Alla banker ger så kallade listräntor där du har möjlighet att få en samlad bild av ränteläget, och samtliga kreditgivare på marknaden har så gott som alltid exempelräntor. Här på vår sajt kan du ta del av många av dessa och jämföra direkt.

När det gäller lån med låg ränta utan säkerhet kan det vara något mer komplicerat, då detta kan anses vara mer riskabelt från långivarens håll än om det finns en säkerhet. Att ha en säkerhet är därmed att föredra och ett sätt att få billigare lån och lägre ränta. Den som ändå vill eller behöver låna utan säkerhet har många alternativ att välja mellan, vilket av dem som blir mest fördelaktigt är upp till dig som konsument att avgöra.

Förutsättningar

Du som går i lånetankar behöver vara uppmärksam på att det finns vissa kriterier för att få låna pengar. Dessa kriterier varierar beroende på vilken kreditgivare du väljer. De grundläggande kriterierna brukar vara:

  • 18 års ålder
  • Svenskt personnummer
  • Svensk adress
  • Inga skulder hos Kronofogden

Kriterier som kan skilja sig mellan olika långivare är följande:

  • Krav på inkomst/taxering
  • Skuldtak
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Högre ålder (22+ och uppåt)

För att bedöma dig som konsument och din kreditvärdighet genomför alltid långivaren en kreditupplysning där denna information finns tillgänglig. Efter en sådan bedömning beslutar sedan långivaren om du beviljas lånet eller ej, samt vilken ränta som är aktuell.

För många är oron över betalningsanmärkningar stor. Inställningen till denna typ av anmärkning varierar från långivare till långivare och flera faktorer påverkar. Antalet, under vilken tidsperiod de uppkom och så vidare är sådant som kan spela in i huruvida en kreditgivare godkänner ett lån på dessa grunder eller inte.

Individuell räntesättning

Flera kreditgivare har börjat med så kallad ”individuell räntesättning” vilket innebär att långivaren gör en samlad bedömning av dig som sökande och dina förutsättningar att betala tillbaks lånet. Om du har en hög kreditvärdighet kan en sådan bedömning leda till en egen räntesättning för just ditt lån och bli mer fördelaktig. Det kan också vara gynnsamt om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare men kan visa upp en stabil ekonomi idag.

Sammanfattning

Att ta lån med låg ränta är inget som är omöjligt, det kräver dock jämförelse från konsumentens sida. Chanserna för att kunna teckna ett billigt lån är större om du som konsument har en hög kreditvärdighet och en säkerhet för lånet, detta gör dig mindre riskabel i långivarens ögon.
För dig som söker lån utan säkerhet finns många alternativ att välja mellan men det är klokt att förbereda dig på att räntorna blir något högre för det lånet.
Även för den som innehar en betalningsanmärkning finns det chanser till lån, dock med en generellt sett högre räntesats. Allt fler kreditgivare har börjat acceptera en eller ett par anmärkningar, och du som låntagare kan vända dig till dessa om du har svårt att få lån.

FAQ – Låna pengar, låg ränta

Hur vet jag hur hög kreditvärdighet jag har?

Du som konsument har möjlighet att ta reda på din kreditvärdighet genom att logga in på UC:s hemsida och begära ett utdrag. Där ser du dina samlade uppgifter och vilken scoring kreditbolaget har placerat dig i. Lägg märke till att det dock finns andra kreditupplysningsföretag och olika kreditgivare kan använda sig av olika aktörer.

Hur vet jag om ett lån är billigt?

Bästa sättet att ta reda på om ett lån är billigt är att jämföra flera olika långivare med varandra. Se gärna till den effektiva räntan vid jämförelse, något som ger en mer rättvis bild av den totala kostnaden för lånet.

Vanliga frågor och svar

➡️ Hur kan jag låna pengar med låg ränta?

Huruvida din ränta blir låg eller inte beror ofta på din nuvarande ekonomiska situation. I vissa fall kan du förhandla med långivaren, men de kommer även göra en kreditupplysning på dig och bedöma räntan därefter. Det finns även andra faktorer som spelar in. Du kan däremot se vem som har den lägsta möjliga räntan i vår lista.

➡️ Vad brukar det ställas för krav på mig som låntagare?

De grundläggande kraven är att du är över 18 år (ibland 20-25), och har svenskt personnummer. Oftast får du heller inte ha skuld hos kronofogden. Mer om detta och hur du jämför långivare hittar du hos oss.

➡️ Hur bestäms min ränta?

Några av faktorerna som spelar in är vad det är för typ av lån, om du lånar med eller utan säkerhet, och din nuvarande kreditvärdighet. Mer om ränta kan du läsa här.