Låna 500000 kr

Jämför lån på 500 000 kr

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Det kan finnas många anledningar till att låna en större summa pengar, allt från handpenning till ett husköp eller renovering av en sommarstuga. På marknaden finns många långivare som erbjuder lån i denna storlek, givetvis med vissa krav och villkor. Ansökningen kan i många fall göras direkt på långivarnas hemsidor och behandlas relativt snabbt, ett svar kan komma samma dag eller dagen efter. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på innan du väljer att låna 500 000 kronor.

Viktigt att tänka på vid denna typ av lån

Det finns en del punkter som är bra att vara medveten om och ta ställning till innan du väljer att ansöka om ett lån, nedan följer några av dessa.

Medlåntagare

Det kan vara en god idé att ha en medlåntagare vid ansökan om ett lån i denna storlek, detta för att långivarna anser att det ökar på säkerheten att lånet faktiskt blir betalt. Flera långivare godkänner inte heller så stora summor utan att det finns en borgenär eller medlåntagare med i bilden, något som är bra att förbereda sig på innan ansökan. Ju mindre risk långivaren anser att du är, desto mer fördelaktig ränta kan du få på ditt lån.

Kostnad

För ett lån i den storleken är det givetvis också viktigt att se till kostnaden, vad ligger räntan på och vilka övriga kostnader tillkommer? Det som kan ge dig som låntagare en låg ränta är om du har en säkerhet för pengarna. Detta kan vara en fastighet eller annat som har ett bestående värde och som banken ser som en tillgång. Är pengarna till för till exempel en bil kan du välja att ta ett billån där bilen står som säkerhet för ditt lån.

Jämföra

Tänk på att jämföra olika långivare med varandra för att inte gå miste om det bästa alternativet. Det finns låneförmedlare som kan vara till hjälp och som jämför upp till 25 olika banker vid en enda sökning, dessa tjänster är ofta helt gratis och dessutom krävs det endast en kreditupplysning. Med flera olika räntebesked samt förutsatt att du har en hög kreditvärdighet har du goda möjligheter att förhandla dig till ett bra ränteläge.

Har jag verkligen råd?

Denna fråga är ytterst viktig att besvara när det gäller så pass stora lån. Finns möjligheten att under en längre tid betala av lånet varje månad och vilken press sätter det på privatekonomin i sin helhet? Du som -låntagare uppmanas att kontrollera detta och även göra en budgetkalkyl för att vara på den säkra sidan. Klarar du exempelvis av en eventuell räntehöjning i framtiden om räntan är rörlig?

Låneskyddsförsäkring

Vid lånade summor upp mot en halv miljon kan det vara ett alternativ att teckna en låneskyddsförsäkring som träder i kraft om du skulle bli sjuk och inte kunna betala av ditt lån. En försäkring medför givetvis en extra kostnad som även den behöver betalas.

Att låna utan kreditupplysning

Om du som konsument är ute efter att ta lån men slippa genomgå en kreditupplysning kommer du dessvärre att bli besviken. Det är inte möjligt att beviljas ett lån utan att en kreditupplysning är gjord, detta är regel från långivarens sida och upprätthålls hos alla seriösa kreditgivare.

En kreditupplysning visar på hur pass kreditvärdig du som konsument är, och för långivaren besvarar det frågan – kommer denna kund att kunna betala tillbaks? En kreditupplysning är viktig för såväl dig som söker som för långivaren, eftersom ingen vill hamna i en situation där ekonomin blir allt för stressad och pengarna inte återbetalas. För att undvika detta utförs alltid en upplysning på den sökande innan något lånelöfte ges.

Att låna med betalningsanmärkning

Vid större summor, så som 500 000 kronor, kan det vara svårt att få igenom ett lån om du som sökande har en eller flera betalningsanmärkningar. Trots att inställningen till denna typ av anmärkningar har blivit mer överseende sätter de flesta långivare en betydligt lägre gräns för den summa som kan beviljas. Detta är främst på grund av att kreditvärdigheten i deras ögon har minskat och att risken att låna ut pengarna därmed blir högre.

För den som är i behov av större summor finns det långivare som accepterar lån upp till 150 000 kronor med betalningsanmärkningar. Jämför dessa för att se vilken kreditgivare som kan ge bäst ränta och villkor, men var försiktig och tänk på att du ska kunna betala tillbaka lånet för att inte försätta dig i en ekonomiskt besvärlig situation.

Att låna med skuld hos Kronofogden

Med en skuld hos Kronofogden kan det bli mycket svårt att få igenom en låneansökan på denna summa. Det gäller egentligen de flesta lån som söks och har denna förutsättning.

För en del låntagare kan det vara aktuellt att ansöka om ett lån för att betala av mindre lån och krediter med högre räntor som lett till betalningsanmärkningar. Det kan också vara ett sätt för någon, som kommit på fötter efter att ha haft det svårt ekonomiskt, att lösa de skulder som ligger hos Kronofogden. Den typ av privatlån brukar kallas omstartslån, samlingslån eller refinansieringslån och kan vara ett alternativ för någon med skulder.

Om syftet med lånet är att just lösa gamla skulder kan det vara en god strategi att tala med långivaren eller kreditfirman för att se vilka möjligheter du har sett utifrån dina förutsättningar.

FAQ

Vad bör jag tänka på om jag vill låna 500 000 kronor?

Framförallt bör du som ansöker se till att jämföra olika långivares bud med varandra. Med en så pass stor lånesumma kan räntekostnaden bli avgörande för huruvida du får ett relativt billigt eller dyrt lån i slutändan.

Vad kan jag göra för att få tecknat ett så fördelaktigt lån som möjligt?

Du som söker kan förbereda med antingen en säkerhet för lånet, så som en bostad eller dylikt samt en medlåntagare eller borgenär. En säkerhet samt två låntagare anses mer säkert för långivaren och som ger dig utrymme att få en mindre ränta alternativt förhandla räntan. I det långa loppet kan du förbättra din kreditvärdighet genom att alltid betala räkningar och skulder inom utsatt tid.

Hur höjer jag min kreditvärdighet?

Alla kan jobba på sin kreditvärdighet genom att göra en rannsakning av ekonomin. Se till exempel till att betala av krediter och skulder och se över hur du kan öka din disponibla inkomst (inkomst minus de månatliga utgifterna).

Vanliga frågor och svar

➡️ Vad är bästa alternativet om jag ska låna 500 000 kr?

Jämför banker och låneförmedlare för att få den mest förmånliga räntan, då det är den som avgör hur dyrt ditt lån är - något som spelar stor roll när du ska låna en så stor summa pengar.

➡️ Kan jag låna 500 000 trots betalningsanmärkning?

I skrivande stund så känner vi ingen långivare som kommer att låna dig 500 000 kr om du har betalningsanmärkningar. Du kan nog förhandla dig till ett lån på 100 000-150 000 kr som max, beroende på din nuvarande ekonomiska situation och var du står med banken/långivaren i fråga.

➡️ Går det att låna 500 000 kr utan UC?

Vid större summor så brukar detta inte vara en möjlighet. Det finns för närvarande inga seriösa långivare som erbjuder lån utan UC på 500 000.