Lån utan säkerhet

Lista med långivare som inte kräver säkerhet (2024)

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Vad innebär det att låna utan säkerhet?

Att låna utan säkerhet är ett av de allra vanligaste sätten att ta ett lån idag. Lånetypen kallas både blancolån och privatlån, och samtliga snabblån och sms-lån är också lån utan säkerhet. Kortfattat innebär det att du kan få långa pengar utan att banken kräver någon form av säkerhet – alltså något som denne kan sälja för att återfå sina pengar om du inte skulle kunna betala, till exempel en fastighet eller en bil. För dessa lån gäller också att du inte behöver uppge för banken vad du ska använda pengarna till och du kan använda pengarna till vad du vill. Denna typ av lån är smidiga för låntagaren men de är mer riskfyllda för långivaren då denne inte har någon säkerhet. Därför är det generellt sett så att du får högre ränta på ett lån utan säkerhet än på lån med säkerhet.

Krav för att få låna utan säkerhet

När du tar ett lån utan säkerhet är det din betalningsförmåga som utgör långivarens säkerhet. Därför måste du som regel uppfylla vissa krav, även om kraven varierar.

  1. Du måste vara minst 18 år. Många långivare har också högre åldersgränser än så; det kan variera mellan 20–22 år.
  2. Du bör ha en viss årsinkomst, hur stor varierar beroende på långivare.
  3. Ingen skuld hos Kronofogden. Däremot kan vissa långivare acceptera betalningsanmärkningar.

Vissa långivare kan bevilja lån även om du har låg inkomst, exempelvis om du studerar eller är pensionär. I flera fall finns det inget krav på anställning när du ansöker om lån utan säkerheten ligger istället i att du överhuvudtaget har en inkomst, och så länge du får in runt 100 000 kronor per år, på till exempel frilansarbete eller ströjobb, kan du bli beviljad att låna pengar.

Du kan även ansöka om lån med en medsökande. Detta ökar dina chanser att få lånet beviljat eftersom långivaren då har ytterligare en inkomst att förlita sig på. En medsökande kan också öka dina chanser att bli beviljad lånet om denne har god kreditvärdighet medan din är låg.

Bestäm vad lånet ska användas till

Du kan använda ditt lån till att köpa en bil från en privatperson, täcka kontantinsatsen inför ett bolån eller för att bekosta akuta reparationer, för att nämna några exempel. Det är dock bra att tänka efter en extra gång innan du tar ett lån. Tänk efter om du kan spara ihop pengarna istället – detta är alltid det bästa alternativet. Läs även på vilket typ av lån som är optimalt för just din situation.

Snabblån eller sms-lån

Ett snabblån, också kallat sms-lån, kan vara aktuellt om du behöver låna en förhållandevis låg summa och snabbt ha tillgång till pengarna – helst samma dag. Du förväntas också kunna betala tillbaka summan snabbt. Beloppen du kan låna ligger vanligtvis på mellan 500 till 20 000 kronor och löptiden på lånet är på mellan 30 till 90 dagar, även om återbetalningsperioder på upp till ett år förekommer. Dessa lån tenderar att bli dyra om de inte återbetalas i tid, ansök därför inte om ett sådant om du inte är säker på att du kan återbetala dem inom utsatt tid.

Blanco- eller privatlån

Denna typ av lån är aktuellt om du behöver en större summa samt en längre återbetalningsperiod. Ett vanligt lån utan säkerhet kan ligga på från 10 000 upp till 500 000 kronor. Löptiden är som regel från ett till femton år. Handläggningen tar lite längre tid än för snabblånet

Leta efter de mest fördelaktiga villkoren

Räntan på lån utan säkerhet varierar så det är en bra idé att jämföra lån utan säkerhet, på det sättet kan du ansöka om det mest fördelaktiga alternativet. Du kan använda de tabeller som finns här på privatekonomin.se för att hitta lämpliga alternativ. Räntan på lån utan säkerhet är ofta högre eftersom långivaren tar en större risk när de beviljar ett sådant lån. De förlitar sig nämligen helt på din förmåga att kunna sköta återbetalningarna. Om du ansöker om lån hos din bank och redan har andra lån där, kan du alltid förhandla om räntan. Om du inte vill eller kan låna pengar hos din bank kan du jämföra olika lån med låg ränta utan säkerhet hos till exempel en låneförmedlare, så att du kan ansöka om lån där räntan som erbjuds är bäst.

Förutom räntekostnader får du även betala en uppläggningsavgift på lånet. När du ansöker om lån utan säkerhet så kan denna ibland vara relativt hög, så kontrollera alltid andra avgifter förutom räntan innan du accepterar ett lån. Även aviavgifter kan tillkomma när du börjar betala tillbaka ditt lån. Långivaren är skyldig att meddela dig den effektiva räntan,vilket innefattar samtliga kostnader för lånet. Den effektiva räntan är också den som bäst lämpar sig för jämförelse av lån, av detta skäl.

FAQ

Kan jag betala av ett lån utan säkerhet snabbare?

När du tar ett lån utan säkerhet så är det vanligtvis en kort återbetalningstid. Du kan alltid betala in ett lån utan säkerhet snabbare och betala av det i en klumpsumma.

Vad händer om jag inte kan betala ett lån utan säkerhet?

Om du får problem och din ekonomi ändras bör du kontakta långivaren så att ni kan lägga upp lånet annorlunda. Missar du flera amorteringar kommer betalningsanmärkningar att utfärdas.

Går det låna pengar utan säkerhet om jag har betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar skadar dina chanser att dels få ett lån beviljat och även att få ett lån med bra villkor. En långivare anser att de tar en större risk när de beviljar ett lån utan säkerhet till en person med betalningsanmärkningar. Men det går att få ett lån med betalningsanmärkning utan säkerhet, långivaren kollar då främst på din förmåga att klara av framtida återbetalningar.

Går det låna om jag har en skuld hos Kronofogden?

Lån med skuld hos Kronofogden utan säkerhet är svåra att få, men det finns omstartslån som du kan ansöka om hos vissa långivare.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar i Kronofogdens register?

En betalningsanmärkning utfärdas om du inte betalar dina skulder i tid och den ligger kvar i registret i tre år efter att den har noterats.

Vanliga frågor och svar

➡️ Vad är viktigt att tänka på när man jämför lån utan säkerhet?

Eftersom du lånar utan säkerhet, så brukar räntan på lånet generellt vara högre. Kolla hur låg ränta du kan få hos de olika långivarna, och vilka villkor de har. Oavsett vilken långivare på nätet du väljer, så ska du ha 15 dagars ångerrätt.

➡️ Vilka villkor ska jag ha koll på när jag tar privatlån?

Ditt bästa alternativ är att låna från din bank, särskilt om du redan har lån hos dem. Då har du möjlighet att förhandla om räntan till exempel, och bättre villkor. Håll koll på andra avgifter som kan tillkomma, som bl.a uppläggningsavgift och aviavgift. Den effektiva räntan måste långivaren meddela dig om.

➡️ Vilka lånetyper är lån utan säkerhet?

När vi pratar om lån utan säkerhet så handlar det om privatlån och smslån. Dessa går även under andra bekanta namn, som t.ex blancolån (privatlån) och snabblån eller mikrolån (smslån).