Banklån

Bästa banklånet 2024

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

När du bestämmer dig för att ta ett lån kan du göra detta från en bank eller en alternativ kreditgivare. I båda fallen kan lånet kallas för ett banklån. Att ta ett lån från en bank handlar i princip om att du ingår ett avtal med banken i fråga: du blir beviljad en summa pengar efter att banken har granskat din ekonomi och därefter måste betala tillbaka de pengar du lånat, enligt en på förhand bestämd löptid. Ovanpå lånet läggs även en ränta som du betalar tillbaka samtidigt som du amorterar. Hur hög denna ränta är samt hur mycket pengar du faktiskt får låna från början och vilka andra krav du måste uppfylla, ska vi gå igenom här nedan.

Olika typer av lån

Innan du ansöker om ett lån bör du noga ha tänkt igenom vad pengarna ska gå till, vilken typ av lån som passar just din situation bäst och hur ditt ekonomiska läge ser ut med tanke på att du också ska klara av återbetalningen av de pengar du vill låna. Att själv spara ihop de medel du vill låna är ofta det bästa och billigaste alternativet, men har du inte möjlighet till detta eller om det skulle ta för lång tid, kan ett lån vara ett alternativ.

Det finns flera olika typer av lån som i vissa fall är speciellt utformade för olika syften. Det finns till exempel bolån, billån, båtlån, snabblån, sms-lån, samlingslån, omstartslån samt blanco- och privatlån. Dessa lån kan delas in i två övergripande kategorier: lån med och utan säkerhet.

Banklån med säkerhet

Till denna kategori hör bolån och även många billån. Banken tar din fastighet eller bil som säkerhet. Det innebär att bilen eller fastigheten kan säljas om du inte kan betala ditt lån och på så sätt kan banken ändå få tillbaka sina pengar. Lån med säkerhet har som regel lägre räntor. Bolån kan dessutom ha löptider på runt 40 år. Äger du redan din bostad men har många skulder eller betalningsanmärkningar, kan du också lämna bostaden som säkerhet för ett omstartslån för att reda ut din ekonomi.

Banklån utan säkerhet

När du tar ett banklån utan säkerhet, vilket oftast benämns privat- eller blancolån men som också innefattar snabblån, innebär detta att långivaren inte har något som garanterar att de kan få tillbaka pengarna de lånat ut till dig. Eftersom banken tar en större risk blir räntan också högre.

Räkna ut vad ditt banklån kostar

Kostnaden för ditt lån utgörs av flera olika delar. Dels ska du förstås amortera (betala tillbaka) lånet, dels tillkommer ränta på det lånade beloppet, vilket kan ses som bankens avgift för att bevilja dig lånet. Utöver det brukar du få betala en uppläggningsavgift, och även aviavgifter kan tillkomma. För att få en idé om vilken ränta du kan vänta dig hos respektive långivare kan du använda jämförelsetabellerna på vår sida. Om du går vidare till bankernas hemsidor kan du också hitta ett reglage där du på ett ungefär kan räka ut vad ditt banklån kommer att kosta dig. Här fyller du i det lånebelopp du vill ta samt hur lång du vill att återbetalningstiden ska vara och får sedan ett förslag.

Ponera att du vill låna 65 000 kronor under en tidsperiod på fem år. Din månadsamortering kan då komma att landa på cirka 1 294 kronor. I uträkningen kan du även få en exempelsumma på vad räntan hos banken kommer landa på. Det är dock bra att tänka på att dessa uträkningar endast visar en ungefärlig summa. Räntan sätts individuellt i de flesta fall och därför kan du få en betydligt högre – eller lägre – ränta än i exempeluträkningen. Ju bättre din ekonomi är, desto lägre blir räntan.

Ansök om banklån

Det vanligaste idag är att ansöka om lån online. Det är en relativt smidig process och tack vare att du kan signera din ansökan med hjälp av Mobilt BankID kan du snabbare beviljas pengarna och få dem insatta på ditt konto. Hos de flesta banker online fyller du i det belopp du vill låna, hur lång löptid lånet ska ha samt annan personlig information. Hos många banker fyller du även i om du har en medsökande eller ej. När banken har fått in din ansökan och dina uppgifter, görs en kreditupplysning på dig. Många aktörer använder sig då av Upplysningscentralen (UC) men det finns också alternativa kreditupplysningsföretag. Denna kreditupplysning använder banken för att granska din ekonomiska historia och din rådande ekonomiska situation. Denna ligger sedan till grund för bankens beslut.

De krav som du måste uppfylla för att få ta ett banklån:

  • Du ska vara mellan 18–21 år och vara folkbokförd i Sverige.
  • Du ska ha en årsinkomst på minst 100 000 – 120 000 kronor.
  • I många fall krävs det att du har en fast anställning. Andra banker är dock villiga att bevilja lån till de som arbetar halvtid eller frilansar, ibland även till dig som är student, så länge du har en fast inkomst.
  • Du ska helst inte ha några betalningsanmärkningar och får inte ha skulder hos Kronofogden.

Banklån med betalningsanmärkning

Att bli beviljad ett banklån med betalningsanmärkningar kan vara mer komplicerat. Många banker ser detta som ett varningstecken på att du kanske inte kommer att kunna sköta amorteringarna. Det kan dock finnas banker som faktiskt går med på att godkänna din låneansökan trots betalningsanmärkningar. De kommer då främst titta på din förmåga att återbetala just det aktuella lånet och på hur din ekonomiska situation ser ut idag. Det tillkommer dock oftast en del villkor som du måste uppfylla i dessa fall. Räntan blir dessutom högre än vad den annars hade kunnat vara, då banken tar en större risk när de lånar ut pengar till dig.

Jämför olika lån

Om du vill jämföra flera olika banklån innan du bestämmer dig för att ansöka om ett, kan du göra det i våra listräntor här på sajten. Här kan du bland annat hitta de lån som har låg ränta och de som kommer utan avgifter likt aviavgifter. Ett annat sätt för dig att jämföra olika lån är att ta hjälp av en låneförmedlare. Detta är en kostnadsfri tjänst på internet där du skickar in en låneansökan och sedan får låneförslag från flera olika banker och långivare, men endast på det villkor att en kreditupplysning görs på dig. Du kan sedan jämföra alla dessa alternativ innan du väljer ett. Var uppmärksam på vilka långivare som förmedlas genom en sådan tjänst – långt från alla aktörer förmedlar lån från alla långivare på marknaden. Det ska framgå tydligt vilka förmedlaren arbetar med.

FAQ

Hur snabbt betalas ett banklån ut?

Om din låneansökan har blivit godkänd och du har signerat låneavtalet kan du räkna med att pengarna finns på ditt konto inom ett par dagar. Detta varierar beroende på vilken bank du tar lånet hos samt vilken typ av lån det är, men det brukar inte dröja mer än en vecka att få pengarna.

Hur får jag en låg ränta på mitt lån?

Räntan på ett lån sätts oftast individuellt och baseras därmed på dina ekonomiska förutsättningar. Är du ute efter lägsta möjliga ränta kan ett sätt vara att ansöka om ett lån via en låneförmedlare, på så sätt kan du granska flera olika låneförslag och jämföra flera olika räntor mot varandra.

Vad innebär en medsökande?

Ansöker du om ett lån med en medsökande kommer dina chanser att bli beviljad öka. Med en medsökande delar ni på ansvaret som är att betala tillbaka lånet och banken har därmed en extra säkerhet om du skulle få problem att betala.

Vanliga frågor och svar

➡️ Vem erbjuder det bästa banklånet just nu?

Här rankar vi de bästa långivarna just nu. Vi har gjort det enkelt för dig att jämföra de olika företagen så att du som konsument vid första ögonkastet bl.a kan se både lägsta och högsta potentiella ränta, och om de accepterar betalningsanmärkning eller inte.

➡️ Vad för krav ställs på mig som låntagare?

Grundkraven skiljer sig inte markant mellan olika långivare. Du måste t.ex alltid vara över 18 år och folkbokförd i Sverige. Du bör även ha en fast inkomst, med över 100 000 kronor/år. Mer om detta kan du läsa här.

➡️ Kan man få banklån trots anmärkning?

Att få banklån med betalningsanmärkning är inte det lättaste. Oftast blir du nekad eftersom banken inte kan lita på att du klarar av återbetalningen. Det bästa du kan göra är att kontakta banken och förklara situationen, och se om ni kan komma fram till en överenskommelse. Notera dock att räntan oftast blir högre också.