Kreditlån

Bästa kreditlånet 2024

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
Högkostnadskredit

Kreditlån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

Det finns en mängd olika former av lån idag; privatlån med säkerhet, blancolån (utan säkerhet), snabblån, bolån och billån med mera. En lånevariant är det så kallade kreditlånet, som också kan kallas för kontokredit och onlinekredit. Här får du veta mer om den här sortens lån.

Skillnad mellan privatlån och kreditlån

När du ansöker om ett privatlån, vare sig det är med eller utan säkerhet och oavsett hur stort lånet är, bestämmer du dig från början hur mycket du ska låna, och vet då både hur lång löptiden är och hur hög räntan kommer att bli. Ett kreditlån däremot skiljer sig från andra privatlån inom dessa aspekter. Du beviljas istället ett så kallat kreditutrymme upp till ett visst belopp. Det här innebär att du inte behöver spendera alla pengar som finns på ditt kreditutrymme, och att du bara behöver amortera samt betala ränta på det kreditbelopp som du har använt dig av. Lån kredit är på det sättet ett mer flexibelt alternativ till privatlån.

Så går ett kreditlån till

Det är möjligt att ansöka om ett kreditlån direkt då beviljandet går snabbt. Ett kreditlån kan du ofta ansöka om online, och för det mesta har du pengarna på ditt konto inom 1 – 2 arbetsdagar om ditt lån accepteras. Om något är oklart i din ansökan eller om långivaren stöter på några problem i form av exempelvis en eventuell betalningsanmärkning kan det dock ta lite längre tid. Du får välja mellan olika summor, men behöver inte utnyttja hela beloppet om du inte vill. Om vi antar att du väljer en summa på 40 000 kronor, men bara utnyttjar 15 000 kronor, är det alltså endast 15 000 kronor samt räntan för den summan som du behöver betala tillbaka. Du ska också amortera ett specifikt minimumbelopp i samband med detta. Summorna för ett kreditlån ser olika ut mellan olika långivare.

Fördelar med kreditlån

Det finns flera fördelar med ett kreditlån jämfört med exempelvis ett vanligt blancolån. Här är några av dem:

  • Kreditlån är mycket flexibelt då du själv väljer hur stor del av kreditsumman som du vill utnyttja, och därmed inte behöver betala ränta för resterande delen av summan.
  • Räntan på kreditlån är för det mesta lägre än för bland annat sms-lån.
  • Kreditlån kan fungera som en reservkassa som täcker plötsliga och oförutsedda utgifter.
  • Vissa aktörer inom kreditlån erbjuder sina nya kunder en räntefri månad (ibland längre och ibland kortare).

Nackdelar med kreditlån

Precis som med alla former av lån finns det även nackdelar med kreditlån. Här listas några av dem:

  • Ett kreditlån kan utnyttjas på “fel” sätt genom att du alltid har tillgång till extrapengar som du kan använda dig av. Se därför till att bara ta kreditlån när du behöver det, och se det inte som en naturlig del av din ekonomi.
  • Om du väntar en längre period med att återbetala din lånade kredit kan kreditlånet bli en dyr historia. Försök därför att betala tillbaka hela summan så snart som möjligt.
  • I och med flexibiliteten på lånet kan det vara svårt att från början avgöra exakt hur mycket du kommer behöva betala tillbaka och därmed också hur stor totalkostnaden blir.

Låna på kredit med betalningsanmärkning

Det är fullt möjligt idag att få ett kreditlån accepterat trots att du har en betalningsanmärkning. Det finns även kreditlån utan UC. Det är dock inte hos alla långivare som du kan låna med betalningsanmärkning, så läs långivarens regler och villkor innan du ansöker om lånet. Hur nära i tiden din betalningsanmärkning får vara, samt hur många betalningsanmärkningar som får finnas, skiljer sig också mellan olika aktörer. Om långivaren i fråga accepterar betalningsanmärkningar så kommer din ansökan att behandlas individuellt. Det innebär alltså inte automatiskt att din ansökan accepteras, men däremot är chansen större. Förbered dig genom att kunna motivera och förklara hur och på vilka sätt du är trovärdig och kommer att kunna betala tillbaka lånet inom den utsatta tiden.

FAQ

Vad menas med ett kreditlån?

Ett kreditlån är en mer flexibel variant av lån i jämförelse med till exempel vanliga blancolån och sms-lån. Du kan själv reglera utbetalningarna, och du betalar endast tillbaka den kredit som du använder dig av. Ett kreditlån kan också kallas för kontokredit, kreditkonto eller onlinekredit.

Kan jag ansöka om kreditlån trots betalningsanmärkning?

Ja, det kan du men det beror på vilken låneaktör du väljer att vända dig till. Vissa är väldigt hårda med att du inte får ha några betalningsanmärkningar alls den senaste tiden, medan andra väljer att göra en individuell bedömning där du får möjligheten att motivera varför du ska få låna pengar trots betalningsanmärkning.

Hur gammal måste jag vara för att ansöka om kreditlån?

Som med alla lån i Sverige måste du vara minst 18 år gammal för att få låna pengar. Det händer också att vissa aktörer kräver att du är 20 år för att få låna hos just dem. Några låneaktörer har även satt ett övre tak för hur gammal du får vara för att låna pengar hos dem.

Finns det kreditlån utan UC?

Ja, det finns möjlighet att ansöka om kreditlån utan UC, men det är inte särskilt vanligt. En kreditupplysning är ett sätt för låneaktörer att avgöra om personen som ansöker om lånet kommer kunna betala tillbaka lånet inom utsatt tid, så därför utför samtliga långivare en sådan. De flesta använder sig av UC, men det finns också kreditgivare som vänder sig till andra kreditupplysningsföretag vilka inte registrerar upplysningarna.

Vanliga frågor och svar

➡️ När ska jag ta ett kreditlån?

Om du känner att du kan behöva tillgång till lite extra pengar, för t.ex potentiella utgifter du inte räknat med, så kan det vara bra att ta ett kreditlån som säkerhet. Räntan är ofta lägre än om du skulle ta ett snabblån också.

➡️ Är kontokredit och kreditlån samma sak?

Ja, kreditlån och kontokredit har samma betydelse. Orden används i olika sammanhang, banker brukar föredra användandet av “kontokredit”, till exempel.

➡️ Är kreditlån säkert?

Det är säkert för dig som vet att du kan betala tillbaka i tid, då förseningsavgifterna kan bli dyra snabbt. Ta inte kreditlån om du inte behöver det.