Kreditkort med bonus

De allra flesta privatpersoner har i dag ett kreditkort. Detta är inte bara ett kort du kan använda för att göra betalningar, flera kreditkort idag erbjuder även fördelar kopplande till kortet, de är så kallade kreditkort med bonus. Dessa bonusar kan bland annat innefatta försäkringar, lägre avgifter om du vill spara pengar och rabatter hos vissa utvalda butiker eller kedjor.

Alla kreditkort med bonus 2024

Kortnamn Kreditkortet Betyg Villkor Fördelar Nästa steg
Re:member Flex 120 000 kr max
9.74% - 28.24% ränta
0kr/år
Handla tryggt
Egen ränta
Inga avgifter
Ansök
Bank Norwegian 150 000 kr max
21,99% ränta
0kr/år
Tjäna cashpoints
Avgiftsfritt kontantuttag
Räntefritt 45 dagar
Ansök
Marginalen Gold Kreditkort 200.000 kr max
16,9% ränta
0kr/år 1
Tryggförsäkring
Prisgaranti
Delbetala
Ansök
Marginalen Traveller Kreditkort 150.000 kr max
16,9% ränta
0kr/år 1
Bonus
Reseförsäkring
Delbetala
Ansök

Det finns tre olika typer av kort som går under benämningen kreditkort, dessa tre är:

  • Bankkort, som egentligen inte alls är ett kreditkort. Ett bankkort används ofta vid inköpstillfällen och beloppet dras direkt från ditt konto. Du kan alltså bara handla med det så länge det finns pengar på kontot. Flera sådana bankkort kan dock vara MasterCard- eller Visa-kort, varför du kan betala med dem vid tillfällen då kreditkort efterfrågas.
  • Kreditkort är ett kort där du varje månad kan handla upp till en maximal gräns, kallad kreditgräns eller kreditlimit. Hur stor denna kreditlimit är varierar kraftigt, och beror till allra största delen på hur kortutgivaren bedömt kreditvärdigheten. Typiska belopp kan vara 50 000 – 200 000 kronor. Med ett kreditkort får du varje månad en faktura, oftast med två olika belopp. Det ena högre beloppet gäller om du vill betala hela skulden, och det andra lägre beloppet är den minsta avbetalning du måste göra på din aktuella skuld. Det är normalt denna typ av kort som kommer med bonus.
  • Betalkort är den sista varianten av ett kreditkort där du dels har en kreditgräns och dels måste betala hela beloppet varje månad. Betalkort är mindre vanliga i Sverige, men förekommer flitigt i Europa.

Olika utgivare

I systemet av kreditkort finns ett fåtal kortutgivare där de största är Visa och MasterCard. Det finns då ett stort antal varianter på dessa kreditkort (Visa/MasterCard) som ges ut av till exempel affärskedjor och flygbolag, och som dessa har fyllt på med olika förmåner. En av de allra vanligaste är någon typ av bonus. Vilket det bästa kreditkort med bonus är beror på vilka individuella behov du har samt vad du vill du ut at ditt kreditkort med bonus.

Bonus kreditkort – vad innebär det?

Det finns alltså ett stort antal kortutgivare av kreditkort som ger bonus på det du handlar på kortet. Väldigt många kort utlovar ”poäng på allt”, det vill säga oberoende vad du handlar så får du en viss summa poäng efter ett visst system. Det kan till exempel vara från olika bensinbolag, som ofta ger en betydligt större rabatt om du handlar drivmedel på det egna märket.

Det finns en rätt stor skillnad mellan de olika kortutgivarna när det kommer till vad bonusen egentligen innebär. Vissa utgivare drar helt enkelt av bonusen på det belopp du har att betala. Andra har ett system där bonusen bara kan användas på vissa varor i det egna sortimentet, eller så kan du ta ut ett presentkort som gäller i viss eller vissa affärer. Ett bra kreditkort med bonus beror alltså på vilken bonus du känner är mest fördelaktigt för dig och din livssituation.

Hur ska jag välja bästa kreditkort med bonus?

Om du har riktat in dig på ett kreditkort som ger bonus, är deras bonussystem bland det första du bör undersöka. Vad som ger bonus och hur stor den är brukar gå lätt att ta reda på från respektive bolags hemsida, men det är viktigt att du även räknar igenom vad det faktiskt ger dig. Läs noga igenom hur stor bonusen är och gör en överslagsberäkning på vad det skulle kunna ge i det egna fallet. Om du till exempel handlar för 7 000 kronor per månad och kortet ger 1 % bonus på allt du köper, blir det 840 kronor per år. Är det ett bra kreditkort med bonus enligt dig?

Det finns även flera bensinbolag med bonuskort som ger rabatter på flera procent på drivmedel från egna märket. Här gäller det dock återigen att räkna igenom hur mycket drivmedel du gör av med under ett år, och se vad det ger i pengar. För den som kör mycket bil kan det ge en hel del, men viktigt är att räkna på det först.

Årsavgift

Många kort, men långt från alla, tar ut en årsavgift som typiskt ligger på 200–500 kronor per år. Det finns all anledning att även sätta detta i proportion till möjlig besparing. Om årsavgiften är 500 kronor så sjunker till exempel bonusen i exemplet ovan till 340 kronor på ett år. En del söker efter gratis kreditkort med bonus för att slippa årsavgiften. Det är ytterst få utgivare som erbjuder kreditkort utan avgifter, men det finns. Ofta har då dessa något högre räntor istället.

Ränta

Ett kreditkort där du hela tiden betalar hela beloppet när fakturan kommer belastas inte med ränta. I själva verket får du låna pengar utan kostnad i så mycket som upp till 45 dagar, även om det finns kort med längre perioder av räntefri delbetalning. Men även om du normalt sett betalar av alla kostnader kan du hamna i en situation där du utnyttjar krediten ett antal månader. I dessa fall kommer du behöva betala ränta på pengarna. Räntenivåerna hos kreditkort ligger oftast i klassen 10–20 %. När du väljer kort efter hur stor bonus du får borde du samtidigt tänka på vad till exempel en tre månaders kredit skulle kosta.

Försäkringar

De flesta kreditkort har en inbyggd reseförsäkring. Även här är det bra att noga läsa igenom vad den egentligen innebär. Skyddet är i många fall ganska klent. Många kort, kanske framför allt kort från bensinbolag, har numera också en ”tanka-fel-försäkring” som täcker kostnader som uppstår om du skulle råkat ha tankat bilen med fel typ av bränsle.

Bästa kreditkortet med bonus?

Vilket som är det bästa kreditkortet går inte att reda ut genom att granska jämförelsesajter, även om det är ett bra hjälpmedel, eftersom det i hög grad beror på dig och dina förhållanden. Det som sannolikt är lättast att reda ut är ”hur mycket bonus i kronor kan jag räkna med?” och ”I vilken form får jag min bonus?”. Många flygbolag erbjuder bonuskort som framför allt ger stor bonus på resor med just det bolaget. Det blir dock bara värdefullt om du reser med just det bolaget. Förutom bonusen bör du också värdera sådant som:

  • Kostnad för kontantuttag utomlands. Hur ofta åker du utomlands? Hur mycket pengar tar du ut? Ofta är en mycket viktigare fråga vilken växlingskurs som används. Gratis uttag men med dålig växlingskurs är en dålig affär.
  • Villkor vid avbetalning. En bra hantering av ett kreditkort är att så sällan som möjligt utnyttja krediten. Men, om du nu ändå måste utnyttja den: Vad är minsta belopp att betala tillbaka? Kan du utnyttja betalningsfri månad?

FAQ

Varför finns så många erbjudanden om bonuskort?

Många kreditkortsaktörer använder en tillhörande bonus till kortet som ett sätt att locka kunder. Bonusen kommer innebära en kostnad för kortutgivaren, och de räknar med att väldigt många kommer att utnyttja krediten på kortet och därmed betala ränta på krediten.

Vilket kreditkort ger mest bonus?

Då det finns flera olika bonusar kopplade till kreditkort går det inte att säga vilket erbjudande som ger bäst eller mest i bonus. Att välja en bonus som är kopplad till ett kreditkort är ett individuellt val som baseras på egna intressen och vad du kan dra nytta av i vardagen.

Vanliga frågor och svar

➡️ Vem erbjuder det bästa kreditkortet med bonus 2024?

Kolla vår lista med olika kreditkort. Du vill antagligen ha bra villkor, som t.ex låg ränta och att det är avgiftsfritt, vilket är något du enkelt kan se i listan. Du kommer enkelt kunna se vilket som passar dig bäst, och sedan klicka dig vidare till deras hemsida.

➡️ Vilka kreditkort med bonus är avgiftsfria?

Just nu hittar du bland annat Re:member Flex och kreditkort från Bank Norwegian i vår lista, där du betalar 0 kr extra per år för ditt kreditkort.

➡️ Vilket kreditkort har lägst ränta just nu?

Just nu har Re:member Flex lägst ränta, men du bör läsa vidare på deras hemsida för att se om deras övriga villkor passar dina behov.