Låna 500 kr idag snabbt och enkelt – utan UC kreditupplysning

Uppdatering: Inga långivare erbjuder för närvarande lån på 500 kr. Välj ett annat belopp som t.ex. 1000 kr, 5 000 kr eller 10 000 kr.

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök

Att låna 500 kronor är idag relativt enkelt då många långivare erbjuder snabblån och mikrolån. Anledningen till att låna en så pass liten summa kan vara många, men i många fall handlar det om en mindre, oförutsedd utgift som har uppkommit. I den här artikeln kan du läsa mer om snabblån och vad du som konsument bör vara medveten om innan du fattar ett beslut om att låna 500 kronor.

Snabblån på 500 kr

Snabblån är ett samlingsnamn för SMSlån och mikrolån och används när det gäller lån på enbart några tusenlappar. Det finns många snabblånsföretag på marknaden som erbjuder dig som låntagare mindre lån med korta löptider.

Det som benämns som en generell fördel med snabblånen är att det går just relativt snabbt. Ansökningen kan göras via telefonen, surfplattan eller datorn direkt via snabblångivarens hemsida. Där får du ofta besked omgående och utbetalningen görs i flesta fall direkt. Om du har samma bank som långivaren betalar ut pengarna ifrån kan du ha dem på ditt konto samma dag. Detta till skillnad från större, traditionella lån där en låneansökan kan ta upp till en vecka innan några pengar är utbetalda.

Det som har benämnts som en generell nackdel vad gäller snabblånen är dess räntesättning. Så små lån är ofta relativt dyra i längden och har generellt sett höga och ofördelaktiga effektiva räntor. Som låntagare är rekommenderas du att amortera dessa krediter så snabbt som möjligt för att undvika dyra kostnader. Var alltid noggrann med att jämföra och kontrollera om det finns långivare som erbjuder billigare snabblån.

För lån av 500 kronor är det i regel företag som specialiserat sig på snabblån som kan bevilja sådana låga summor. Tänk på att även mindre lån ska betalas tillbaka och inom den angivna löptiden.

Viktigt att tänka på

  • Kort löptid

Att låna summor som är så pass låga medför ofta en kort löptid, allt från en vecka till 30 dagar. Nu kan det tänkas vara förhållandevis enkelt att betala tillbaks en kredit på 500 kronor inom en vecka men var vaksam, om du tänkt återbetala först vid löning kanske löptiden är allt för kort och försätter dig i en relativt dyr räntesits. Var därför extra uppmärksam på löptiden vid dessa mikrolån.

  • Räntan

Eftersom snabblånen är omtalade som lån med relativt höga räntor är detta något som du som låntagare måste observera. Räntorna, enligt snabblåneföretagen, ska vara skäligt satta och rätt beräknade utefter löptid, det handlar helt enkelt om vad du som konsument anser är fördelaktigt för dig.

Dock går det inte att komma ifrån att denna typen av mikrolån kan dra iväg rent kostnadsmässigt och det är därför extra viktigt att hitta det lån som har bäst ränta. Undvik att förlänga ett mikrolån då räntan kan ge onödigt höga kostnader tillslut.

  • Räntefritt snabblån

Det finns vissa långivare som erbjuder räntefria snabblån. Detta innebär att lånet är räntebefriat under en period och du som låntagare betalar endast avbetalningen på lånet. Detta ger inte bara låg ränta utan snarare obefintlig ränta, förutsatt du betalar av hela ditt lånade kapital inom den räntefria perioden som kan sträcka sig från en till fyra veckor. Du behöver dock vara uppmärksam på uppläggningsavgiften så att den inte överstiger summan du lånat, för ett lån på 500 kronor kan detta vara extra viktigt att ta reda på, då en del uppläggningsavgifter landar runt ett par hundra kronor.

Låna 500 kr utan UC

Av alla kreditgivare på marknaden är det oftast snabblåneföretagen som använder sig av en annan kreditupplysning än UC. Det finns många skäl till detta, ett av dem är framförallt för att gå kundernas önskan tillmötes om att slippa bli registrerade. Detta kan vara speciellt känsligt när det gäller mikrolån på endast några hundralappar.

Vanliga kreditföretag som används är istället för UC är Creditsafe och Bisnode som inte registrerar upplysningen i någon databas. Det syns därför inte hos större långivaren som använder UC när kreditupplysningen är gjord av någon av dessa företag.

Låna 500 utan kreditupplysning?

Att teckna ett mikrolån utan kreditupplysning går inte då alla företag som ägnar sig åt kredithantering måste ta en upplysning på den sökande. Upplysningen är till för att långivaren ska se om du som ansöker har möjlighet att betala tillbaks lånet, något som är viktigt för båda parter.

Om önskan däremot är att slippa att få sin upplysning registrerad räcker det med att söka efter en långivare som inte använder sig av UC.

Låna 500 med betalningsanmärkning

Ett flertal snabblåneföretag godkänner betalningsanmärkningar idag. Ett vanligt resonemang från långivarnas sida är att en anmärkning kan hända vem som helst och bör därför inte inskränka möjligheten till att ta lån i framtiden, speciellt inte om det var längesedan anmärkningen tillkom.

Vad som gäller för respektive långivare måste du som konsument ta reda på och detta återfinns på i långivarnas villkor. Vissa accepterar flera anmärkningar medan andra endast en. Även tiden sedan betalningsanmärkningen registrerades kan spela in i en bedömning.

Låna med skuld hos kronofogden

Med en aktiv skuld hos kronofogden är det mer komplicerat, om inte helt omöjligt, att få igenom ett snabblån. Detta ses allvarligare på än en betalningsanmärkning och de flesta långivare backar när denna uppgift kommer fram i en kreditupplysning. Lösningen blir istället att försöka betala av skulden så snabbt som möjligt för att höja kreditvärdigheten och på så sätt vara aktuell som låntagare igen.

Observera att det är få långivare som rekommenderar någon till att ta ytterligare lån som redan har skulder hos Kronofogden. Det kan allvarligt påverka privatekonomin och försätta dig som konsument i ytterligare skuld om du inte har möjlighet att återbetala krediten. Med den generellt sett höga räntan och korta löptiden kan ett mikrolån relativt snabbt förvärra en redan pressad ekonomisk situation.

FAQ

Vilka krav ställer långivaren på mig som kund?

Kraven för att få lån varierar mellan respektive långivare. Du måste alltid var minst 18 år och sedan kan det finnas krav på inkomst, maximalt antal betalningsanmärkningar och liknande. Läs och jämför alltid långivarnas villkor och krav.

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan jag låna 500 med betalningsanmärkning?

Det är idag många långivare som erbjuder lån trots anmärkning. Det är däremot svårare - om ens möjligt - att hitta någon som kan låna dig endast 500 kr. Minsta summan brukar ligga på 1000 kr.

➡️ Vad ska jag tänka på innan jag lånar pengar?

Tänk på att snabblån i stort sett alltid har markant högre ränta än privatlån, och att återbetalningstiden är betydligt kortare. Se till att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka, innan du överväger att ta ett snabblån.

➡️ Finns det gratislån och hur fungerar de?

Gratislån finns inte för det skulle innebära att du inte behöver betala tillbaks lånet. Däremot kan lånet vara räntefritt och på så sätt relativt fördelaktigt om det betalas av i sin helhet innan den räntefria perioden tar slut.