SMSlån utan ränta

SMS-Lån utan ränta första gången 2024

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
Högkostnadskredit

Smslån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

I dagens konkurrens på lånemarknaden har ett flertal kreditgivare valt att börja erbjuda mindre lån räntefritt. För många konsumenter kanske ett sådant erbjudande får varningsklockorna att ringa men faktum är att det inte är särskilt konstigt, det är ett sätt för kreditgivarna att skaffa sig nya kunder genom relativt goda villkor och som, efter en positiv upplevelse, förhoppningsvis återkommer som kund när det är dags att ta ett större lån.

Konsumentverket har granskat flera kreditgivare som valt att marknadsföra sina SMS lån som gratislån, något som ansågs oseriöst och som kan förleda låntagaren till att tro att de lånade pengarna inte behöver återbetalas. Att kreditgivarna istället marknadsför sina lån som lån utan ränta 60 dagar, eller utan ränta första gången, är i sin ordning, så länge det finns en tydlig amorteringsplan angiven.

SMS Lån

Ett SMS lån är ett snabblån eller mikrolån som står för utlåning av en mindre summa pengar utan någon form av säkerhet. Det är alltså ett mindre privatlån, eller blancolån, som relativt enkelt ansöks om via nätet och betalas ut omgående samma dag eller dagen därpå. SMSlån har ett något tvetydigt rykte om sig, åsikterna om dess vara och icke vara går isär beroende på vem som konsulteras.

Generellt sett kan det sägas vara hög SMS lån ränta och dessa lån kan få relativt kostsamma konsekvenser för den låntagare som inte har möjlighet att betala tillbaks i tid. Framförallt är det enkelheten vid ansökan och de effektiva räntorna som debatterats i negativa ordalag, då de ansetts vara allt för lättillgängligt att ta lån till förhållandevis dyra kostnader.

Men SMS lånens existens finns inte bara kvar, efterfrågan på dem snarare ökar och många kreditgivare erbjuder dem. Snabblånebranschen har också gjort vissa framsteg och gått från en relativt oreglerad marknad till en reglerad sådan med seriösa aktörer. Behovet av att låna enbart ett par tusenlappar för privatkonsumtion finns hos många konsumenter och eftersom de ofta önskar ansöka om lånet med lägst ränta leder det oss in på räntebefriade SMS lån.

Räntefritt SMS lån

Den som önskar ta SMS lån utan ränta kan välja mellan flera så kallade räntebefriade lån på snabblånemarknaden. Dessa räntebefriade lån innebär allt som oftast att du som konsument får de första 15–30 dagarna räntefritt, du har alltså möjlighet att låna pengarna i 30 dagar utan att behöva betala SMSlån ränta. Ett erbjudande som kan anses förmånligt för den som letar efter ett lån med låg ränta, eller ingen alls.

Det finns även de kreditgivare som erbjuder en längre räntefri period, ända upp till 60 dagar i vissa fall, men dessa är mer sällsynta. En av långivarna som idag både erbjuder räntefria veckor samt en högre lånegräns är Ferratum, deras lånetak för snabblån uppgår till 25 000 kronor. Notera dock att det kan komma att ändras och att det alltid är fördelaktigt att jämföra ränta på sms lån, olika långivare och deras villkor innan du fattar ett beslut.

Var observant

Du som konsument bör vara uppmärksam på om kreditgivaren uppmanar dig att:

  • Förlänga löptiden för ditt lån
  • Att utöka din kredit

Detta gör nämligen att totalkostnaden för lånet blir högre eftersom det lånade beloppet kan bli högre eller återbetalningstiden längre. Du bör också vara uppmärksam på ifall:

  • Kreditgivaren har lagt på oskäligt höga avgifter som aviavgifter och uppläggningsavgifter
  • Vilken effektiv ränta som anges och hur pass hög denna är

Punkterna ovan är något som påverkar kostnaden för lånet och kan göra att de första räntefria dagarna inte blir så förmånliga som de först verkar. Slutligen bör du som konsument alltid ta reda på:

  • Hur länge den räntefria perioden varar
  • Vad som sker om du inte har möjlighet att betala tillbaks ditt lån
  • Hur mycket ditt lån kostat om du betalar efter att den fria ränteperioden är över

Sammanfattning

Att ta ett SMS lån utan ränta är idag fullt möjligt, det gäller bara för dig som konsument att hitta rätt kreditgivare. För den som önskar låna pengar relativt snabbt och lätt med intentionen att betala tillbaks summan inom en månad kan denna typ av räntefria lån vara ett alternativ. Det möjliggör för dig som konsument att låna pengar utan att själva lånet kostar något, du betalar alltså enbart tillbaks den summan du lånat, varken mer eller mindre. Det gäller dock att vara uppmärksam då vissa kreditgivare valt att istället lägga på höga uppläggningsavgifter eller aviavgifter som kan leda till att lånet blir dyrare än du tänkt dig. Det är därför viktigt att kontrollera detta innan någon låneansökan genomförs.

FAQ

Kan en kreditgivare som erbjuder ett SMSlån utan ränta anses vara seriös?

Att erbjuda ett SMSlån utan ränta kan vara helt okej så länge det framgår vilka övriga kostnader som tillkommer. Som konsument bör du vara vaksam på kreditgivare som annonserar ut gratis SMSlån snarare än räntefria SMS lån, då detta erbjudande kan förväxlas med att vara helt gratis och utan amortering. Genom att se över kreditgivarens villkor som omger SMS lånet kan du som konsument värja dig mot oseriösa aktörer.

Är det möjligt att få alla lån räntefria?

Nej, det är helt upp till kreditgivarna att bestämma vilka lån som den första månaden är räntefria eller inte. Vanligast är att det gäller lån av mindre summor pengar, till exempel SMS 1000 kr utan ränta. Den typen av lån kan även kallas snabblån eller mikrolån.

Blir ett räntefritt SMSlån billigare i längden eller handlar det enbart om marknadsföring?

För att kunna svara på denna fråga krävs egentligen mer information om lånet i sig, dess omfattning och löptid. Rent generellt är ett lån utan ränta och avgifter de första trettio dagarna förmånligt om hela beloppet återbetalas inom just den månaden. Då har du som konsument lånat pengarna i stort sett gratis. Det är dock viktigt att på förhand läsa de finstilta då flera kreditgivare tenderar att lägga på dyra uppläggningsavgifter som förtar den positiva effekten av de räntefria trettio dagarna.

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan jag låna räntefritt i 60 dagar?

När du tar snabblån är det redan hyfsat ovanligt att kunna få lånet utan ränta i upp till 30 dagar. Med det sagt så finns det ännu sällsyntare fall där långivaren faktiskt kan erbjuda dig ett räntefritt lån i 60 dagar. Kolla vår lista på långivare med räntefria alternativ för mer information.

➡️ Vad är viktigt att tänka på när jag tar snabblån utan ränta?

Var noga med långivarens beteende. Om de t.ex försöker få dig att utöka din kredit eller förlänga löptiden på lånet bör du vara försiktig, då deras avsikt är att din totalkostnad ska bli högre.

➡️ Är SMSlån, mikrolån och snabblån samma sak?

Ja, det är bara olika namn för samma sak, som används i olika sammanhang. Det innebär kort sagt ett mindre lån som sker utan säkerhet och betalas ut på kort tid, men oftast med kort återbetalningstid och hög ränta.