Jämför lån

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Det kan tyckas både krångligt och tidskrävande att jämföra olika typer av lån hos olika banker och kreditinstitut. Däremot lönar det sig i längden. Inga lån är gratis men att jämföra olika lån och att leta efter det billigaste lånet med låg ränta kan göra att du sparar flera hundralappar i månaden på återbetalningarna.

Jämföra lån online

Ett sätt att jämföra lån online är att använda dig av tabeller som de vi har på vår sida. De kan hjälpa dig hitta lämpliga alternativ. När du använder tabellerna ska du titta på följande:

  • Belopp – hur stora eller små lån erbjuder långivaren? Vi har grupperat våra tabeller efter önskad storlek på belopp för att underlätta för dig att sålla bland aktörerna. Ju större belopp desto mer får du betala i ränta. Därför är det viktigt att du redan från början har klart för dig exakt hur mycket du behöver låna för att inte låna mer än du behöver.
  • Löptid – hur lång tid vill du ha på dig att betala tillbaka? En lång löptid kan vara lockande eftersom det ger en lägre månadskostnad, men i slutänden kommer du betala mer i ränte- och avgiftskostnader.
  • Ränta – vad tar långivaren betalt för lånet? Räntesatserna anges i ett spann, från lägsta möjliga till högsta. Räntan sätts sedan individuellt och då är det din ekonomiska situation som avgör hur hög den blir. Räkna därför inte med att kunna få den lägsta räntan. Däremot är det i allmänhet fördelaktigare att välja en långivare med allmänt låga räntor, förutsatt att övriga villkor är gynnsamma. Observera att räntan inte är den enda avgiften som tillkommer – även aviavgifter och uppläggningsavgift måste räknas in för en fullständig kostnadsbild. Detta kallas den effektiva räntan.
  • Betalningsanmärkning – godtas en sådan? Om så är fallet, kan ytterligare villkor förekomma. Till exempel kan långivare acceptera anmärkningar som ligger två år tillbaka i tiden, men inte sådana som uppkommit de senaste sex månaderna.

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar får du när du har missat en eller flera amorteringar på en skuld. Missar du att betala dessa trots anmärkningar kan din skuld registreras hos Kronofogden. Kronofogden gör ingen bedömning av din ekonomiska situation eller lämplighet att göra affärer med banken eller långivaren, utan får endast veta att det finns skulder för indrivning. De kan även få information om vem eller vilka som skulden har varit till. En betalningsanmärkning ligger kvar i registret i tre år och den finns kvar där även efter att skulden har betalts. Så det är viktigt att undvika att få betalningsanmärkningar eftersom det påverkar dina chanser till att få lån under flera år framöver.

Låna utan UC

Det kan även vara aktuellt att titta på vilka långivare som inte använder sig av UC. När du ansöker om att låna pengar hos en bank eller en annan långivare görs en kreditupplysning på dig. Enligt lagen så måste en kreditprövning alltid göras. En del företag samarbetar med Upplysningscentralen, förkortat UC. Upplysningscentralen är ett kreditupplysningsföretag som ägs av storbankerna så som Nordea, SEB och Swedbank. Alla förfrågningar om lån registreras i UC och ligger kvar i deras register under några år.

Om du gör flera kreditprövningar så påverkar detta dina chanser att få större lån beviljade i framtiden, då flera kreditprövningar sänker ditt kreditbetyg. En del långivare erbjuder dock lån utan kreditprövning hos UC. Det finns andra kreditgivningsupplysningsföretag som långivare kan använda för att kontrollera om du har några skulder, bland annat Creditsafe och Bisnode.

Att undvika att flera kreditförfrågningar skickas in är den enda riktigt giltiga anledningen till att försöka låna utan UC. En del personer försöker låna utan UC för att kunna ta flera lån samtidigt, utan att dessa kommer att synas när en kreditupplysning görs. Lån utan UC används också som ett sätt att minska risken för att få avslag. Men detta är inget som rekommenderades. Anledningen till att du ibland får avslag på en låneansökan är att det bedöms att du inte klarar av att betala tillbaka lånet och att försöka låna pengar utan att din kreditvärdighet bedöms kan på sikt leda till att du får betalningsanmärkningar. I ett sådant läge är det bättre att försöka reda upp din ekonomi. Din kommuns skuldrådgivare kan vara behjälpliga med detta.

Använda låneförmedlare

En låneförmedlare är ett företag som inte själva beviljar lån, utan som istället samarbetar med ett antal långivare med syftet att ge konsumenter ett flertal olika låneförslag. Du skickar endast in en ansökan till låneförmedlaren. Denna skickas sedan till de långivare som kan tänkas acceptera den och du får därefter låneförslag från dessa.

När du har fått samtliga förslag kan du i lugn och ro välja det alternativ som är bäst och billigast. Här kan du bland annat jämföra och se vilken bank eller långivare som erbjuder dig bästa ränta. En annan fördel med låneförmedlare är också att endast en kreditupplysning tas på dig, ditt kreditbetyg kommer därmed inte att påverkas lika mycket. Företagen erbjuder dessutom sina tjänster kostnadsfritt eftersom de får betalt i form av kommission på förmedlade lån. Du binder dig inte heller till något när du använder denna typ av tjänster, utan kan tacka nej till samtliga förslag om inget passar.

Ytterligare en fördel är att du får en bättre bild av vilken ränta du kan få. Långivares villkor kan skilja sig åt och räntor och amorteringstid sätts alltid individuellt utifrån just din situation. Din privatekonomi och din ekonomiska historia är då faktorer som potentiella långivare tittar på.

Nackdelen är att du ofta begränsar dig något vad gäller långivare. Många låneförmedlare arbetar endast med ett begränsat antal företag och det innebär att du går miste om förslag från sådana som kanske kunnat vara bättre alternativ. Ett tips är därför att du först själv undersöker vilka aktörer som kan vara aktuella och sedan finner en låneförmedlare som samarbetar med dessa.

FAQ – vanliga frågor

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Ja, det är inte möjligt. Antalet företag som är beredda att bevilja ditt lån minskar dock.

Kan jag ansöka om ett lån utan kreditupplysning?

Nej, kreditinstituten är skyldiga att göra en kreditupplysning. Blir du erbjuden ett lån utan en sådan är det inte troligt att det rör sig om en seriös aktör. Däremot kan du minska antalet registrerade kreditupplysningar genom att vända dig till aktörer som inte använder sig av UC.

Vad händer om en felaktig kreditupplysning har lämnats ut?

Varje gång en kreditupplysning tas så är Upplysningscentralen skyldig att skicka en kopia till dig där det framgår vilken information som de har lämnat ut om dig och även vem som ar beställt informationen. Om upplysningen om dig har tagits på ett felaktigt sätt så kan du vända dig till den som har tagit upplysningen så att de kan vända sig till UC och begära att förfrågan tas bort. Ett legitimt behov krävs för att göra en kreditupplysning om det gäller en personupplysning.