Samla lån och krediter

Bästa samlingslån 2024

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Har du flera lån kan det vara en god idé att samla dessa på ett och samma ställe, i ett så kallat samlingslån. Denna lösning har många ekonomiska fördelar, framförallt för att många smålån tenderar att bli betydligt dyrare på grund av höga räntor och tillkommande avgifter, som exempelvis uppläggningsavgifter och fakturaavgifter. Genom ett enda, samlat lån kan du sänka dina månadskostnader, samtidigt som du får en bättre översikt över dina skulder.

Hur går du tillväga för att ansöka om ett samlingslån? Går det att få igenom, trots betalningsanmärkningar och många förfrågningar? Ökar chanserna om du har en medsökande? Vi går igenom de vanligaste frågorna kring samlingslån och vilka alternativa lösningar som finns för att få en bättre, ekonomisk situation.

Att ansöka om att samla lån

När du ansöker om att samla dina lån behöver du låna ett belopp som motsvarar den totala summa som tidigare lån utgör tillsammans. Du bör därför börja med att skaffa en ordentlig översikt över de exakta summor som skulderna rör sig om, samt vad villkoren och räntesatserna är. Du bör försöka baka in alla skulder, eller så många som möjligt, i den nya lånesumman. Om du handlat på avbetalning eller kredit, ska du även plocka med dessa belopp.

När du vill samla lån och krediter kan du även undersöka möjligheterna till en medsökande för det nya lånet. Detta kan ge bättre lånevillkor i form av lägre räntor och avgifter, samtidigt som det ökar möjligheterna att få din ansökan beviljad. En medsökande är oftast en make/make eller en sambo men vissa långivare accepterar även medsökande som inte tillhör hushållet, såsom exempelvis en god vän.

Det är ofta hos banken som många stöter på det första problemet. De allra flesta banker godkänner enbart låntagare med god kreditvärdighet. Har du samlat på sig många skulder, även om de är små, försämras din kreditvärdighet och chansen att bli beviljad lån hos banken är inte särskilt stor. I detta läge finns det alternativ för dig som vill ”städa upp” i din ekonomiska situation innan du tar lånet vilket kan vara till stor hjälp. Vi tar en titt på det nedan.

Vad gör du när banken säger nej?

Som tidigare nämnt, gör betalningsanmärkningar eller många registrerade kreditförfrågningar från UC att det blir svårare att få en låneansökan godkänd. Men det finns både lånelösningar och alternativa vägar att tillgå för att reda upp dina lån och skulder och samla lån trots många förfrågningar, oavsett om banken säger nej. Exempelvis finns det många långivare på marknaden som beviljar att samla lån trots många UC, och som i princip specialiserat sig på låntagare med anmärkningar och/eller förfrågningar.

När du jämför långivare, bör du inte göra det själv utan använda dig av låneförmedlare. På så vis hålls kreditupplysningen nere till en enda, vilket är viktigt i situationen, samtidigt som du genom låneförmedlaren ges möjlighet att söka hos flera långivare. En låneförmedlare hjälper privatpersoner kostnadsfritt och du får svar inom 24 timmar.

Alternativa vägar mot en bättre ekonomi

Om du inte vill vända dig mot marknadens andra kreditaktörer, finns det flera lösningar för att reda ut din ekonomiska situation, eller åtminstone förbättra den så gott du kan, i väntan på ett bättre lånelöfte.

  • En betalningsanmärkning ligger kvar ett år. Om det är möjligt bör du vänta ut tills anmärkningarna försvinner. Detta ökar chanserna avsevärt för ett nytt lån om du inte vill chansa och testa att samla lån med betalningsanmärkning.
  • Du kan även förbättra din kreditvärdighet på samma sätt, det vill säga genom att vänta. Under fem förfrågningar anses som en låg summa och upp till tio är acceptabelt, men stiger det över dessa kan det skapa problem. Liksom en betalningsanmärkning, ligger även en kreditförfrågan kvar ett år. Övriga faktorer som påverkar din kreditvärdighet negativt är övertrasserade kreditkort. Däremot är ett outnyttjat kreditkort en positiv faktor, likaså om du har ett bolån.
  • Att ordentligt läsa på hur du kan påverka ditt kreditbetyg kan göra stor skillnad när du vill samla alla lån på ett ställe. Det är inte alltid du tänker på att kreditupplysningar tas på dig varje gång du betalar mot faktura eller tecknar nya abonnemang eller kanske ett hyreskontrakt. Det finns flera tjänster på nätet där du kan få en överblick över ditt personliga kreditbetyg.
  • Försök ”städa upp” din privatekonomi, exempelvis genom att sänka dina kostnader i största möjliga mån. Att betala direkt istället för att använda sig av avbetalningar eller fakturor är också en bra idé.
  • En sista lösning är att söka omstartslån. Detta är en väg att gå om du inte beviljas lån på grund av ovanstående orsaker eller har skulder hos Kronofogden, men äger någon form av bostad, såsom en bostadsrätt eller ett fritidshus. Ett lån med säkerhet är att föredra, då räntesatsen oftast är mindre. Pengarna använder du i de flesta fall som du vill, även om vissa långivare kan ha särskilda krav.

FAQ

Vilka är fördelarna med ett samlat lån?

Det finns många fördelar med ett samlingslån. Framförallt ekonomiska, då du kan samla alla lån på ett ställe genom att baka ihop alla mindre lån till ett större. På köpet får du en enda lägre ränta i jämförelse med många högre, samt att du blir av med flera uppläggnings- och fakturaavgifter, vilket gör att du får en mer fördelaktig månadskostnad. Att ha många smålån med flera fakturor och avier per månad, kan även vara en mental stressfaktor. Därför kan det vara skönare att ha ett enda lån på ett och samma ställe, då det ger en bättre översikt över dina skulder och din ekonomiska situation.

Kan jag ansöka om samlingslån trots många förfrågningar och/eller betalningsanmärkningar?

Även om banken säger nej, finns det andra långivare och kreditaktörer som godkänner låntagare med sämre kreditbetyg och/eller betalningsanmärkningar. Dessa är ofta specialiserade på just detta. Nyttja en låneförmedlare för att jämföra olika bolag. Genom dessa kan det vara lättare att hitta de företag som är villiga att hjälpa dig samla dyra lån och krediter i ett större lån.

Kan jag samla lån utan UC?

Ja, UC eller Upplysningscentralen inte är det enda företaget som gör kreditupplysningar. Du kan ansöka om ett samlat lån där upplysningen istället görs av ett annat företag, exempelvis Creditsafe, Soliditet eller Bisnode.

Vad är ett omstartslån och när ansöker jag om detta?

Ett omstartslån är också en form av samlat lån, men med vissa skillnader. Detta kan man ansöka om utifall man inte beviljas lån på grund av betalningsanmärkningar, dåligt kreditbetyg eller skulder hos Kronofogden, men har någon form av bostad att använda som säkerhet.

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

Du kan förbättra din kreditvärdighet på flera sätt. Framförallt kan du vänta på att betalningsanmärkningar och kreditförfrågningar ska försvinna, vilket sker inom loppet av ett år. Vidare kan du se över din vardagliga situation, förändra dina betalningsrutiner, samt skaffa ordentlig kunskap kring alla de tillfällen där kreditupplysningar tas.

Vanliga frågor och svar

➡️ Kan jag få ett samlingslån trots många UC förfrågningar?

Det kan hända att banken nekar dig ett samlingslån i detta fall. Med det sagt, så finns det långivare som riktat sig in mer på just dessa fall. Då har du större möjlighet att samla dina dyra lån till ett stort lån istället. För detta kan du använda dig av en låneförmedlare eller kolla vår jämförelsetabell.

➡️ Vilken långivare erbjuder lägst ränta 2024?

Om du kikar närmare på vår tabell så kommer du sannolikt hit den långivare som är mest relevant för dig, och kan erbjuda dig lägst ränta.

➡️ Hur förbättrar jag min ekonomi?

Några generella tips att ha i åtanke är att alltid försöka sänka utgifter i stort - betala hellre direkt än att ta något på faktura till exempel. Tänk även på att du kan vänta ut förfrågningar och anmärkningar, som oftast ligger kvar i 2-3 år.