Bästa lånet

Bästa lånet 2024

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Så gott som alla konsumenter som är i behov av att låna pengar eftersöker det bästa lånet. Men, vilket lån är bäst egentligen? Är det lånet med låg ränta eller det med bäst villkor? Det lånet med längst löptid eller det som saknar ränta de första tre månaderna?

Det är viktigt att du som konsument gör en grundlig efterforskning inför din låneansökan, detta ökar chanserna till att du hittar just det lån som passar dig bäst. Du bör därför välja din långivare med omsorg för att hitta det bästa förutsättningarna. Kom ihåg att vad som är mest fördelaktigt för dig vet egentligen bara du, då det beror på din ekonomiska situation och din egen återbetalningsförmåga.

När du som konsument söker på långivare på nätet möts du ibland av reklam som lovar dig att just deras erbjudande är det bästa tänkbara. Men genom att ha lite is i magen och jämföra flera olika långivare med varandra är chansen större att du faktiskt hittar den kreditgivare som ger bäst lån.

Vad kan sägas känneteckna ett bra lån? Nedan följer några punkter som du som konsument bör titta efter hos en kreditgivare.

  • Låga men skäliga räntor

Låga men skäliga räntor, är kanske det som de flesta låntagare letar efter. Detta är dock en ekvation som inte är helt lätt att ta ställning till och kräver oftast en lite större insikt i räntesättning. Den som önskar jämföra räntor kan ta en titt på listräntorna eller jämföra olika lån hos en låneförmedlare för att se skillnaderna. Att hitta lån med låg ränta behöver inte vara svårt, även om det kan krävas lite efterforskning.

  • Tydligt angiven totalkostnad för lånet

Detta är viktigt då du som konsument tydligt bör få information om totalkostnaden för lånet. Låg ränta är alltså inte enbart det som avgör huruvida ett lån är bra eller inte, utan även de eventuella tilläggskostnader som kan tillkomma. Detta framgår som bäst genom totalkostnaden eller den effektiva räntan hos långivaren.

  • Tydliga villkor och regler

Ett bra lån kommer från en bra och seriös långivare. Därför är tydliga villkor och regler en annan punkt som du som låntagare bör vara uppmärksam på. Det ska framgå tydligt vad du som konsument har för skyldigheter och rättigheter vid tecknandet av lånet, och hur totalkostnaden för lånet påverkas om du inte har möjlighet att betala. Läs därför alltid igenom det finstilta för att vara säker på att lånet är så bra som det verkar vara.

  • Möjlighet att lösa lånet i förtid

Ett bra lån ska helst gå att lösas i förtid då det bör ligga i långivarens intresse att få tillbaks sina pengar så snart som möjligt. Vissa erbjuder detta helt kostnadsfritt medan andra tar ut en extra summa. För att vara på den säkra sidan uppmanas du som konsument att kontrollera detta vid ansökningen.

  • Kreditupplysning med eller utan UC

När kreditgivarens reklam säger att de har det bästa lånet till de bästa villkoren men tillämpar UC vid alla ansökningar, bör du som konsument inte omedelbart rygga undan. Att långivaren tar en kreditupplysning visar endast på trovärdighet och seriositet. En långivare som lånar ut pengar utan att ta kreditupplysning bör inte nyttjas då detta bryter mot lagen. Den som inte vill att just företaget UC tar kreditupplysningen kan vända sig till en annan långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsbolag. Observera att det inte är du som låntagare som väljer kreditupplysningsbolag utan långivaren.

  • Information om långivaren
    Sist men inte minst bör det finnas bra och utförlig information om kreditgivaren som du som konsument kan ta del av. Att bilda sig en uppfattning om företaget, dess verksamhet och dess seriositet är viktigt för att kunna bedöma om deras lån är så bra som de hävdar. En påstådd låg ränta hjälper föga om det visar sig att kreditföretaget är oseriöst.

Ansöka om det bästa lånet

Du som är ute efter ett lån med bäst ränta och utan säkerhet kan relativt enkelt eftersöka detta och jämföra olika listräntor. Samtliga stora och seriösa långivare bör därefter ha mer utförlig information om lånen på sina hemsidor och hur fördelaktiga lånen är sett ur ett ränteperspektiv. Ansökningsprocessen är förhållandevis enkel då så gott som alla långivare erbjuder en digital ansökning idag. Det innebär att du som konsument endast behöver ett giltigt BankID för att kunna ansöka om lånet. Givetvis ska du innan dess uppfylla de krav som kreditgivaren ställer på dig som sökande, och dessa krav kan variera mellan olika långivare.

Sammanfattning

Det finns flera faktorer som spelar in i huruvida ett lån är det bästa möjliga eller inte. En av dem är givetvis en låg och fördelaktig ränta men även kreditgivarens villkor, totalkostnad för lånet liksom möjlighet att lösa det i förtid. Många långivare marknadsför sina lån som de bästa och billigaste men det krävs lite research från konsumentens sida för att se så detta stämmer. En god idé kan vara att använda sig av en låneförmedlare för att jämföra de bästa lånen med varandra, och på så sätt få fram vilket som är mest fördelaktigt utifrån din ekonomiska situation just nu.

FAQ

Vilken bank ger bäst lån?

För att komma fram till vilken bank som har det mest fördelaktiga lånet krävs det att du som konsument jämför dem med fler banker. Jämför listräntorna, läs villkoren och utgå från din egen ekonomiska situation när du bedömer vilket som är bäst.

Hur vet jag vad räntan bör ligga på?

Beroende på vilken typ av lån du ska ta kan du kolla bankens listräntor. Att teckna lån utan säkerhet är i många fall förknippat med högre räntor än lån så som bostadslån. Det gäller därför att jämföra räntan för just exakt det lån du är ute, eftersom en ränta för till exempel ett bostadslån inte är jämförbart med räntan för ett privatlån.

Vilka krav måste vara uppfyllda för att jag ska få låna pengar?

Varje långivare har sina krav. Du måste alltid vara minst 18 år fyllda, ibland äldre, och ska kunna påvisa att du är kapabel att betala tillbaka lånet. Du rekommenderas alltid att läsa långivarens specifika villkor, dels för att ta reda på vilka krav som ställs men också för att veta vilka rättigheter du har.

Vanliga frågor och svar

➡️ Hur får jag det bästa lånet 2024?

Jämför, jämför, jämför. Det är enkelt att bli bekväm och hålla sig till en långivare, men om du har bra kreditvärdighet bör du alltid se vad för villkor de andra långivarna har. Vi har rankat de främsta långivarna på marknaden just nu för att gör det enklare för dig.

➡️ Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om lån?

Kolla bl.a efter tydliga totalkostnader, tydliga villkor och vad för kreditupplysningsföretag som används. Detta och mycket mer kan du läsa om på vår sida, se till att du är påläst innan du ansöker om lån!

➡️ Var jämför jag olika lån?

Vi har gjort halva jobbet åt dig. I vår jämförelsetabell hittar du de låneförmedlare vi jämfört och rankat. Kika på villkoren och klicka dig vidare för att jämföra olika långivare.