Privatlån

Bästa privatlån 2024

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Ett privatlån ansöker du om som privatperson och är ett lån som ligger på mellan 10 000 kronor till cirka 600 000 kronor. Ett privatlån kan du ansöka om hos en bank eller ett låneinstitut. Dessa lån kräver ingen säkerhet och passar därför personer som behöver en större summa pengar för till exempel en investering. Årsräntan för ett privatlån kommer ofta med en uppläggningsavgift och räntan börjar på strax under 3 %.

En låneansökan för ett privatlån kan du göra via banken eller långivarens hemsida och du får svar på din låneansökan via SMS eller mejl om du identifierar dig med Mobilt BankID online. Avbetalningstiden för ett privatlån ligger oftast på en tidsperiod mellan 1–15 år och vissa kreditbolag godtar att du har betalningsanmärkning sedan innan, förutsatt att du har en god ekonomi idag. Det finns även långivare som inte använder sig av UC (Upplysningscentralen) för kreditupplysning, utan alternativ som Bisnode och Creditsafe.

Ett privatlån passar bra när:

  • Du behöver låna en större summa pengar (till exempel när du ska ta körkort eller köpa ett motorfordon)
  • När du vill samla flera mindre lån på ett ställe
  • En renovering är aktuell
  • Ett lägenhetsköp kräver en kontantinsats

Lån utan säkerhet

Ett svar på frågan vad är ett privatlån, är också att det är ett lån som oftast beviljas utan säkerhet. Detta innebär att det är din ekonomiska situation och kreditvärdighet som avgör om du får låna eller ej. Det betyder också att du inte behöver ange vad du ska använda pengarna till – vilket leder till att banken inte kan ta något i borgen, som säkerhet.

Din kreditvärdighet baseras på:

  • Din årsinkomst
  • Din nuvarande ekonomiska situation
  • Ekonomisk historik
  • Om du bor tillsammans med personer som har fasta inkomster.

Ett exempel är ICA privatlån där du kan ansöka om ett privatlån till köp av både bil och båt, för privat konsumtion eller för att samla dina mindre lån hos just ICA banken. Ingen kontantinsats eller säkerhet krävs för något av lånen, du bedöms istället individuellt efter att ha svarat på frågor om din ekonomiska situation.

Bil- och båtlån

Att ta ett privatlån för att köpa bil eller en båt är ett sätt att investera i ett transportmedel du behöver i vardagen istället för att behöva spara ihop till detta. Ett bil- eller båtlån innebär att du köper ditt fordon från en auktoriserad försäljare eller från privatperson.

Billån

Med ett billån finns redan en säkerhet för lånet genom ett äganderättsförbehåll. Detta innebär att lånet måste lösas om du väljer att sälja bilen vid senare tillfälle. När ditt billån beviljats tar du med ett avbetalningskontrakt till säljaren som du får av låneinstitutet. För billån gäller ofta att du själv står för kontantinsatsen på 20 % för att få lånet beviljat.

Borgensman

Vill du köpa din första bil kan du även ta ett privatlån med borgensman. Det kan innebära att du får en lägre ränta då du har en person som går i borgen för att du betalar lånet, och som också blir ansvarig om betalningarna skulle utebli. Ordet borgensman förväxlas ofta med borgenär, men en borgenär är någon som har en fordran mot någon annan. Om du lånar pengar av någon är denna alltså borgenär medan du är gäldenär – den person som är skyldig en prestation eller fordran.

Olika typer av privatlån och skillnaderna mellan dem

Stort privatlån

Det här är den vanligaste formen av privata lån och det erbjuds därför av både stora banker och kreditinstitut. Du kan låna ett mindre belopp från 20 000 kronor ända upp till 500 000 – 600 000 kronor, som du sedan betalar av under flera års tid. Det här lånet har en utbetalningstid på några bankdagar efter att ditt lån beviljats och du signerat med ditt BankID. Ett större privatlån har även lägre ränta då det kräver att du har god ekonomi, det är också en orsak till varför betalningsanmärkningar inte heller accepteras i en större utsträckning. Kreditupplysningen kommer att ske via UC, och du kan fortfarande ansöka om ett lägre belopp trots att du har provanställning eller går på vikariat.

Privatlån till bostaden

Det här lånet passar bra som privatlån till kontantinsats när du ska köpa bostad då du endast kan ta ett bolån för 85 % av värdet på bostaden. Du kan även ta privatlån till handpenning när du ska betala en lägenhet du köpt, men ännu inte sålt din gamla och fått loss pengar från försäljningen. Att ta ett privatlån till bostad kan också innebära att du använder lånet till renoveringar, ombyggnationer och annat för att förbättra bostadens värde.

Mindre privatlån

Ett mindre privatlån kan också ses som ett snabblån då det numera är möjligt att låna upp till 50 000 kronor med snabb utbetalning. Du kan dock sällan välja en längre avbetalningsplan än 6 år och årsräntan brukar här ligga mellan 10–30 %. Det här lånet finns oftast på ditt konto inom 24 timmar och här är det mer vanligt att betalningsanmärkningar accepteras. Kreditupplysningen görs i större utsträckning via andra företag än UC.

SMS-lån och mikrolån

Det snabbaste lånet då de flesta mindre lån från 500 – 10 000 kronor betalas ut direkt eller samma dag. Du behöver sällan vänta mer än ett dygn. Har du samma bank som kreditinstitutet så kan pengarna finnas på ditt konto efter någon minut efter att det blivit beviljat.Den effektiva räntan med avgifter och räntor är hög när det kommer till SMS-lån och mikrolån, men i gengäld betalar du tillbaka pengarna på endast några månader till ett halvår. De flesta långivare erbjuder här lån utan UC. SMS-lån kommer dock inte att existera på samma sätt i framtiden, då ett räntetak förmodligen kommer att införas för smålån för att undvika skuldfällor.

Räntan för ett privatlån

Är du ute efter ett privatlån med låg ränta så vill många långivare att du ska kunna uppfylla vissa grundkrav. Via dessa får de ett kvitto på att du kan betala tillbaka det lånade beloppet.

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden och din årsinkomst måste vara över 100 000 kronor

När du ansöker om ett privatlån fyller du oftast i dessa uppgifter på långivarens hemsida, eller så kan du använda dig av en samlingssajt eller låneförmedlare som Lendo privatlån där du gör en ansökan med endast en kreditupplysning för att sedan få erbjudanden från flera banker och långivare. Detta tar högst ett dygn, och därefter kan du söka efter billigaste privatlån med lägst ränta och det bästa privatlån för just dina kriterier bland de långivare Lendo samarbetar med. Här kan du även ansöka om privatlån med betalningsanmärkningar då Lendo samarbetar med låneinstitut som godkänner detta.

Fast eller rörlig ränta

När du ansöker om ett privatlån kan du antingen få rörlig eller fast ränta. För ett privatlån med fast ränta kommer din månadskostnad bli densamma under hela tidsperioden som räntan är bunden. Detta gör att du vet vilken kostnad du kommer att ha hela låneperioden. Eventuellt kan det bli dyrare för dig som tar lånet, men det kan också innebära den bästa räntan och de bästa villkoren för dig som vill veta vad dina kostnader blir förväg. Det skapar i sin tur en trygghet och säkerhet i din privata ekonomi utan oförutsedda svängningar.

FAQ

När får jag mitt privatlån?

Så snart lånet blivit beviljat, vilket beroende på vilken aktör du lånar från och hur stort beloppet är, kan ta allt från några minuter upp till några bankdagar.

Vad är grundkraven för att få ta ett privatlån?

Generellt att du har fyllt 18 år, är bosatt i Sverige, har ett svenskt bankkonto och har en inkomst.

Hur återbetalas ett privatlån?

Lånet betalas månadsvis med påförd ränta och eventuella avgifter.

Är räntan avdragsgill på privatlån?

Ja, 30 % av nettoräntan dras av.

Vanliga frågor och svar

➡️ Hur får jag det bästa privatlånet 2024?

Vårt mål på Privatekonomin.se är att leda dig till det bästa möjliga privatlånet. Vi har därför jämfört och rankat de främsta låneförmedlarna och långivarna, kika på vår lista så hittar du enkelt den bästa långivaren just nu.

➡️ Kan man få privatlån med betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare som t.ex Advisa och Lendo som erbjuder detta. Oftast har du inte möjlighet att låna en större summa pengar, dock.

➡️ Vad är bra att veta innan man ansöker om privatlån?

Tecknar du lånet online, så har du alltid 15 dagars ångerrätt. Läs på om långivarens villkor innan du ansöker.