Överbryggningslån / Handpenningslån

Bästa överbryggningslånet och handpenningslånet 2024

LångivareMin. LånMax LånMin. RäntaMax RäntaÅlderAnmärkningBetygNästa steg
1
Lendo10 000 kr600 000 kr4,70%33,75%18 årOKAnsök
2
Likvidum5 000 kr600 000 kr4,95%25,95%18 årOKAnsök
3
Zmarta5 000 kr600 000 kr4,95%29,40%18 årOKAnsök
4
Enklare5 000 kr600 000 kr5,07%33,46%18 årOKAnsök

Vid ett bostadsköp kan det vara mycket att tänka på, framförallt vad gäller det ekonomiska. Inte sällan händer det att en ny bostad hittas och köps innan det förra boendet har sålts. Det är dock något som kan medföra problem om det visar sig att försäljningen av det gamla huset ska bekosta det nya, men det nya huset ska betalas innan det gamla huset är sålt. Då uppstår ett glapp vad gäller finansieringen och för att få igenom husaffären krävs det ofta ett lån tills dess att försäljningen av det gamla huset är klart. Detta lån erbjuder långivare under namnet överbryggningslån eller handpenningslån.

Privatlån som överbryggningslån

Vad är ett överbryggningslån / handpenningslån?

Ett överbryggningslån är specifikt framtaget för att hjälpa köparen i läget som uppstår mellan sälj och köp. Det är framförallt handpenningen på det hus som köps som ska betalas i förväg och som kan bli ett problem om inte det gamla huset redan gått till försäljning. I detta fall kan långivaren träda in och hjälpa till med ett lån för handpenningen, ett lån som betalas tillbaks omgående när försäljningen av det gamla huset är gjort. Överbryggningslånet kan endast användas till handpenningen för det köpta huset och kan inte användas till något annat, med andra ord kan det sägas att pengarna är öronmärkta för just det ändamålet.

Hur fungerar ett överbryggningslån?

Ett överbryggningslån har du som konsument möjlighet att teckna hos den långivare som du har tagit bolån hos. Ibland diskuteras ett sådant lån redan i början av ett husköp då situationen är allt annat än unik och händer de flesta. För att teckna ett sådant lån krävs nästan alltid intyg vad gäller fastigheten som ska säljas respektive köpas, så att långivaren kan ha full insyn i de ekonomiska flödena. Långivaren ser just husförsäljningen som sin garanti för att återfå pengarna och vill därför ha all tillgänglig information om detta.

Om långivaren mot all förmodan inte skulle kunna erbjuda ett sådant överbryggningslån kan ett privatlån från en annan kreditgivare vara aktuellt. Även här är det viktigt att ha intyg vad gäller den kommande försäljningen och köpet.

Något av det viktigaste att komma ihåg vad gäller ett överbryggningslån är att alla eventuella förändringar rörande bostadsaffären måste meddelas långivaren omgående. Eftersom långivaren ser försäljningen av huset som säkerhet för lånet är det av största vikt att de hålls uppdaterade vid varje förändring.

Vad kostar ett överbryggningslån?

Det är svårt att på rak arm säga vad det kostar att ta ett överbryggningslån då det finns flera faktorer som spelar in i detta. Några av dem är:

  • Hur stor handpenning som behövs för det köpta huset
  • Hur stort bolån du som konsument redan har
  • Hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut för att ta ytterligare ett lån utöver bolånet

Den kostnad som uppkommer är högst individuell och kan endast fås fram med hjälp av långivarens support.

Långivare som erbjuder överbryggningslån

De flesta banker erbjuder överbryggningslån, eller handpenningslån som det också kallas. Vissa banker väljer dock att skilja på handpenningslån och överbryggningslånet, och brygglån är också en förekommande benämning för överbryggningslånet. Nedan förklarar vi begreppen närmre.

  • Handpenningslån, är ett lån som är specifikt till handpenningen på det nya huset och som tas ifall att pengarna från försäljningen av det gamla huset ännu inte kommit in. Detta lån kräver ingen amortering utan betalas tillbaks i sin helhet när försäljningen är klar.
  • Brygglånet, är som ett vanligt överbryggningslån och är också till för att finansiera handpenningen eller första betalningen på huset. Lånet är strikt begränsat från några veckor upp till några månader och kan bli en dyr period för dig som konsument om du tvingas betala dubbla boendekostnader. Banken är ofta införstådd med detta och därför är deras brygglån relativt korta i löptid. Inte heller här avbetalar du som kund, utan hela lånet löses när pengarna för försäljningen kommit in.

Handpenningslån och brygglån är till för dig vars handpenning fortfarande är avhängig försäljningen av den gamla bostaden. Lånen är tillfälliga och endast till för att överbrygga glappet mellan försäljning och köp. Följande punkter och villkor kan generellt sett sägas gälla för dessa typer av lån, notera dock att det kan skilja sig något mellan olika banker.

  • Ansökan görs i samband med själva lånelöftet
  • Lånen kan innehas som allra längst under sex månader
  • Du betalar endast ränta för de lånade pengarna
  • Du som söker ska ha en ekonomi som utan problem klarar dubbla boendekostnader
  • Båda lånen ska amorteras bort omgående när försäljningen av den gamla bostaden är gjord

Några exempel på långivare som erbjuder överbryggningslån är SEB, Swedbank och Nordea. Även om deras låneerbjudanden är relativt lika varandra kan det vara detaljer eller benämningar som skiljer dem åt. Därmed är det alltid viktigt att läsa igenom villkoren för ett överbryggningslån och även jämföra olika aktörer sinsemellan.

Sammanfattning

Ett överbryggningslån finns till för att du ska kunna få tillträde till din nyinköpta bostad även om försäljningen av din gamla bostad ännu inte genomförts. Denna typ av lån har mycket korta löptider och ska lösas omgående när försäljningen är gjord.

FAQ

Är överbryggningslån och handpenningslån samma sak?

Ja, de är samma sak men kan eventuellt skilja i storlek beroende på långivarens egna bestämmelser. Kontrollera med långivaren för att se vad som gäller.

Vilken är den maximala löptiden för ett överbryggningslån?

Detta varierar beroende på kreditgivaren men rent generellt ligger gränsen på maximala sex månader.

Kan vem som helst ansöka om ett överbryggningslån?

Ja, så länge du har en fastighetsaffär på gång och uppfyller bankens krav som låntagare ska det inte vara några problem. Var noggrann med att ha rätt dokumentation som garanti till långivaren om bostadsaffärerna och meddela denne om några förändringar skulle ske.

Vanliga frågor och svar

➡️ Hur fungerar överbryggningslån hos Nordea?

Hos Nordea betalar du tillbaka lånet med pengarna du får när du sålt din gamla bostad, utan avbetalningar, precis så som ett vanligt brygglån fungerar. Detta bör ske inom några veckor till max 6 månader, beroende på er individuella överenskommelse.

➡️ Kan jag blir erbjuden överbryggningslån trots anmärkningar?

Banker brukar inte erbjuda det, men det finns långivare i den här listan som kan erbjuda dig lån, även om du har betalningsanmärkning.

➡️ Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om överbryggningslån?

Läs noggrant igenom villkoren hos de olika långivarna som du jämför.
Skulle den osannolika situationen dyka upp där köparen av din bostad på något sätt drar sig ur och du står utan pengar för att betala brygglånet, så finns det ändå en del lösningar. Du bör i alla fall först och främst kontakta din långivare för att uppdatera dem om situationen.