Låna pengar utan UC

Låna pengar utan UC med BankID 2024

LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningMin. ÅlderBetygNästa steg
1
Ferratum1 000 kr50 000 krJaOK20 årAnsök
2
Loanstep10 000 kr25 000 krJaOK18 årAnsök
3
Klara Lån5 000 kr500 000 krJaOK18 årAnsök
4
Merax3 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
5
ViaConto1 000 kr30 000 krJaOK18 årAnsök
6
DayPay1 000 kr20 000 krJaOK20 årAnsök
7
Brixo3 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
8
Vivus2 000 kr50 000 krJaOK18 årAnsök
Högkostnadskredit

Snabblån är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

En vanlig fråga som ställs av konsumenter som söker långivare är huruvida det går att låna pengar utan kreditprövning. Det finns flera bakomliggande anledningar till detta, den eventuellt vanligaste av dem är önskan att slippa en central registrering om låneansökan. Att ha flera sådana kan nämligen påverka kreditvärdigheten negativt, en konsekvens som de flesta konsumenter vill undvika. I denna text definieras begreppen UC och kreditprövning, två begrepp med skilda innebörder men som oftast används synonymt. Det ges också exempel på långivare som erbjuder snabblån utan UC såväl som större privatlån utan UC.

En sak är viktig att klargöra: ett lån beviljas aldrig utan att en kreditupplysning görs. Det går alltså inte att undvika en sådan vid ansökan. Resultatet av den kreditupplysningen kan dock tolkas olika av olika långivare på så sätt att vissa är beredda att ställa lägre krav på potentiella låntagare. Om en kreditupplysning inte görs via UC påverkar den inte heller din kreditvärdighet.

Att låna pengar – vilka krav ställs?

När det kommer till att låna pengar handlar det idag relativt ofta om lägre summor, konsumenten kanske vill låna en mindre summa pengar för att täcka en oförutsägbar utgift eller använda dem för andra akuta ändamål. Pengarna önskas ofta snabbt, helst med direktinbetalning till kontot för en så smidig låneprocess som möjligt.

Idag finns det relativt många långivare som erbjuder mindre lån, som snabblån och SMS-lån, till de konsumenter som är i behov av att låna mindre belopp snabbt. I tillägg till detta vill konsumenten också låna pengar utan UC för att slippa få sin förfrågan registrerad centralt. Dock ställer långivarna alltid någon typ av krav på de potentiella låntagarna, dessa kan delas in i grundläggande krav samt kreditvärdighet. De generella grundläggande kraven, i sin korthet, följer nedan.

Grundläggande krav

Följande krav kan anses som generella villkor för att bli beviljad lån. Dessa kan variera beroende på vad kreditgivaren önskar att konsumenten uppfyller och kan därför endast ses som just generella.

En uppnådd ålder om 18 år.

Den potentiella låntagaren måste minst ha fyllt 18 år för att teckna ett lån i sitt eget namn. Om låntagaren inte ännu är myndig godkänner vissa långivare en medlåntagare, också kallad borgenär eller medsökande. För exakt information, se långivarens finstilta villkor. Vissa långivare har nämligen högre åldersgränser, ibland upp till 25 år.

Vara svensk medborgare.

Den som söker ett lån ska vara svensk medborgare och skriven i Sverige. Den sökande behöver också ha svenskt aktivt bankkonto och folkbokföringsadress i Sverige.

Den sökande behöver en fast inkomst.

Den som söker ett lån kan behöva uppvisa en minimiinkomst för att möta långivarens grundläggande ekonomiska villkor. Minimiinkomsten varierar från 20 000 kronor upp till 200 000 kronor, vanligast är krav på en inkomst på omkring 100 000 kronor. Om den sökande saknar en fast inkomst kan de i vissa fall vara svårt att låna pengar.

Skulder eller ärenden hos Kronofogden.

Denna punkt är särskilt viktigt vad gäller kreditvärdigheten och kommer tas upp närmre längre ner i texten. De flesta seriösa långivare på svenska marknaden ser aktiva skulder och ärenden hos Kronofogden som ett odiskutabelt skäl till att neka en ansökan. Observera att det är skillnad på betalningsanmärkningar och aktiva ärenden och skulder.

Utöver detta ställer långivaren krav att den potentiella låntagaren ska vara kreditvärdig. Detta för oss in på kreditupplysning, varför det inte går att ta lån utan kreditprövning och vad det innebär att vara kreditvärdig. Då ämnet är omfattande behandlas detta under egen rubrik.

Kreditvärdighet

Begreppet kreditvärdighet är ett mått som används av långivare för att bedöma hur betalningsförmågan är hos en potentiell långivare. En kreditprövning kan göras på både privatpersoner och företag beroende på vad för typ av lån det gäller. Frågor som långivaren behöver ha svar på är, ”Kan konsumenten betala tillbaka de lånade pengarna?”, ”Vad riskerar jag som långivare när jag beviljar konsumenten ett lån?” samt ”Hur ser konsumentens ekonomiska situation ut just nu?”. Dessa frågor besvaras genom att låntagaren gör en så kallad kreditprövning för att få ett underlag till ansökan. Lån utan kreditupplysning är därmed inte möjligt att få då långivaren alltid behöver information (om låntagaren) att grunda sitt beslut på.

Vad innebär en kreditupplysning?

För många låntagare är det just kreditupplysningen som upplevs motig. En kreditupplysning genomförs av en kreditupplysningsfirma som långivaren samarbetar med. Eftersom det i allra högsta grad ligger i långivarens intresse att få tillbaka sina pengar är det ett måste från banker och kreditinstitut att efterfråga en sådan upplysning. För banker är det lagstadgat att genomföra denna typ av kontroll på den sökande för att få tillgång till det underlag som krävs för att fatta beslut. De flesta banker använder sig av företaget Upplysningscentralen, också kallat UC, medan andra kreditgivare på marknaden använder sig av andra typer av företag som erbjuder samma tjänster. Mer information om dessa kreditgivare återfinns under rubriken ”Låna pengar utan UC”.

Många konsumenter likställer idag orden kreditupplysning med UC, förmodligen för att det mest kända och välanvända företaget som erbjuder denna upplysningstjänst är UC. För en konsument som vill låna utan UC är det bra att känna till att dessa två begrepp har skilda innebörder och därmed kan ha olika påverkan på din kreditvärdighet.

Vad är UC?

Det är viktigt att skilja orden kreditprövning, kreditupplysning samt UC åt, liksom att skilja mellan aktörerna som verkställer kontrollerna. Ordet UC är en förkortning för kreditinformationsföretaget Upplysningscentralen som framförallt förser banker och kreditgivare med information om de potentiella låntagarna. UC, vars verksamhet ägs av och utvecklats för storbankerna, spelar en viktig roll i låneprocessen både för den som lånar ut pengar och för den som lånar. En kreditupplysning är intressant inte bara vid lån utan också vid avbetalningar, därför använder många företag inom detaljhandeln UC vid erbjudande om delbetalning eller betalning med faktura. Kreditinformationen som efterfrågas varierar beroende på vem som frågar och vilken typ av upplysning som efterfrågas.

Olika typer av UC

Upplysningscentralen har flera tjänster som erbjuds, däribland UC13 och UC3. Upplysningarna innehåller olika mycket information och har även olika påverkan på konsumentens kreditvärdighet.

UC3

Upplysningen som kallas UC3 är en omfattande samling information om låntagarens nuvarande ekonomiska situation. Följande punkter av information skickas till långivaren för underlag.

 • Personuppgifter inklusive civilstatus, äktenskapsförord och folkbokföring
 • De senaste 2 årens inkomstuppgifter
 • Låntagarens eventuella fastighetsinnehav
 • Senast genomförda kreditförfrågningar
 • Aktiva lån och krediter
 • Eventuella betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden

En UC3-upplysning registreras alltid i systemet vilket ger anledning till att vara sparsam med låneförfrågningar som använder denna typ av upplysning. UC erbjuder också en så kallad ”scoring” där en riskbedömning görs om låntagarens kreditvärdighet.

UC13

UC13 är en mindre omfattande personupplysning som även går under namnet mikroupplysning. Denna registreras inte på samma sätt som UC3 och innefattar följande information:

 • Personuppgifter så som namn och folkbokföringsadress
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Skulder eller aktiva ärenden hos Kronofogden

Långt ifrån alla kreditgivare har samma villkor för låntagare och inte heller använder alla UC. Ett flertal kreditinstitut använder sig av andra kreditupplysningsföretag och genomför också egna individuella bedömningar av potentiella låntagares ekonomiska situation förutsatt att en del av grundvillkoren är uppfyllda.

Nackdelar med UC

Den främsta negativa aspekten med UC är att upplysningarna registreras och på så sätt finns kvar som en påminnelse om att en låneansökan är gjord. Ur en bank eller annan kreditgivares perspektiv är detta inte alltid positivt då det kan tyda på att 1. Konsumenten är benägen att låna för mycket, 2. Konsumenten är vårdslös med sin ekonomi, 3. Konsumenten har ekonomiska problem. För varje UC3-kontroll som genomförs registreras detta och informationen går direkt till långivaren som gör en bedömning. Det är denna typ av registrering som kan påverka konsumentens kreditvärdighet negativt.

Att ta lån utan UC med många förfrågningar är inte omöjligt om konsumenten väljer ett upplysningsföretag som använder sig av andra företag än UC. Att låna utan kreditupplysning går inte men om anledningen är att slippa få sina sökningar registrerade avhjälps också detta problem genom att välja annat upplysningsföretag.

Exempel på kreditupplysningsföretag

Nedan presenteras två av de vanligaste kreditupplysningsföretagen som används istället för UC. Företagen har ett annat tillvägagångssätt vilket gör dem intressanta för den som vill låna pengar snabbt utan UC.

Bisnode

Bisnode är ett internationellt kreditupplysningsbolag som förser banker och kreditföretag med upplysningsinformation och ett flertal andra tjänster. Omfånget på den upplysning som tas liknar UC13 och är därmed något begränsad. Däremot registreras inte en sådan upplysning utan försvinner direkt efter att den är genomförd.

Creditsafe

Creditsafe är ett väletablerat upplysningsföretag som, precis som Bisnode, förser kreditgivare med information om potentiella låntagare. Upplysningen som genomförs liknar den som UC gör, UC3, men innehåller också en ”scoring” liksom ytterligare uppgifter så som:

 • Utmätning och skuldsanering
 • Bolagsengagemang och konkursinformation
 • Fastighetsinnehav
 • Återtagningsmål

Den kreditprövning som genomförs via Creditsafe registreras inte heller utan försvinner direkt och påverkar därmed inte kreditvärdigheten hos den sökande.

I slutänden är det kreditgivaren som styr huruvida konsumentens kreditprövning registreras eller inte, detta genom val av kreditupplysningsföretag. Det konsumenten kan påverka är att aktivt ta del av de olika kreditgivarnas information och, om så är möjligt, välja mellan de långivare som använder sig av någon av ovanstående företag.

Låna pengar utan UC

Även om det kan tyckas svårt att exempelvis ta ett sms lån utan UC kontroll så finns det flera kreditgivare som tillmötesgår de konsumenter som har detta önskemål. Nedan listas en handfull kreditföretag, utan värdering eller inbördes ordning, som erbjuder lån utan UC.

Monetti

Monetti, som är före detta Folkia, är ett etablerat kreditföretag som använder sig av Bisnode för kreditupplysning. Hos Monetti kan konsumenten låna 10000 utan UC med en återbetalning på upp till 12 månader.

Slantar.nu

Slantar.nu är ännu ett kreditföretag som valt att använda sig av Bisnode. Företaget erbjuder konsumenter lån 10000 utan UC och låntagaren bestämmer själv i vilken takt den vill återbetala.

Day Pay
Day Pay erbjuder smslån utan UC till sina konsumenter och inte heller betalningsanmärkningar behöver vara ett hinder. Kreditprövningen görs inte av UC när det gäller lån upp till 11 000 kronor.

De konsumenter som vill låna 30000 utan UC kan vända sig till kreditföretagen Säker Finans, Credway eller Onea som alla använder sig av ett annan kreditupplysningsföretag än UC. Förutom att dessa erbjuder lån utan UC får konsumenten svar direkt vid ansökan – lån utan UC svar direkt.

Skulder och Kronofogden

Långivaren är som mest intresserad av de eventuella betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden som konsumenten kan ha. Dessa typer av anmärkningar kan vara problematiska och skickar en signal till långivarna om att en utlåning till den potentiella låntagaren medför en förhöjd risk. Detta kan exempelvis försvåra att få lån, skaffa ett kreditkort eller andra ekonomiska handlingar. Många kreditgivare på marknaden ser betalningsanmärkningar som ett problem men samtidigt finns det vissa som godtar dem beroende på omständigheterna. Det är inte ovanligt att vissa kreditgivare gör en individuell bedömning av låntagarens ekonomiska situation om det funnits betalningsanmärkningar med i upplysningen. Då kan den sökande behöva lämna kompletterande uppgifter som sedan bedöms av en handläggare. Så gott som samtliga kreditinstitut accepterar däremot inte skulder hos Kronofogden.

Sammanfattning

De konsumenter som idag är intresserade av ett lån utan UC kontroll har relativt goda chanser att hitta en kreditgivare som möter dem i deras önskemål. Att från konsumentens sida fundera över de upplysningskontroller som görs vid låneansökan kan vara klokt då allt för många registrerade kontroller har en negativ påverkan på kreditvärdigheten. Att sätta sig in i de olika kreditgivarnas villkor och regler kan därför vara bra för att se vilken typ av upplysningsföretag som används. En del använder alternativa företag, en del endast UC vid lån av högre summor. Det går inte att ta ett smslån utan kreditprövning, men det är däremot inte omöjligt att få ett SMS-lån godkänt genom samarbete med annan kreditupplysare än UC. Tänk på att varje lån ska betalas tillbaka och att det tillkommer ränta samt eventuella extra avgifter.

Övriga frågor

Var finner jag information om de grundläggande villkoren för ett lån?

Du kan med största sannolikhet finna dessa på kreditgivarens hemsida och även i samband med ansökningsprocessen.

Kan jag ansöka om sms lån utan kreditprövning?

Att ansöka om ett lån helt utan kreditprövning blir går inte då kreditgivaren är i behov av ett underlag för den inkomna ansökan. Prövningen kan däremot göras av ett företag som inte registrerar de tagna upplysningarna i något register vilket gör att kreditvärdigheten inte påverkas negativt.

Kan jag låna med betalningsanmärkning utan UC?

Huruvida du kan låna med betalningsanmärkningar varierar från kreditgivare till kreditgivare. De flesta anger denna möjlighet tydligt på sin hemsida där ansökan görs. Många av dessa kreditgivare använder sig dessutom av Bisnode eller Creditsafe vilket gör att ingen UC tas eller registreras. Om betalningsanmärkningen skulle vara ett problem försvinner den efter 36 månader och möjliggör därefter ett enklare låntagande.

Vanliga frågor och svar

➡️ Går det att låna pengar utan UC med BankID?

Det finns långivare utan UC som låter dig ansöka med BankID. Det är ett snabbt och enkelt sätt att identifiera dig på nätet, och listan med dessa långivare hittar du hos oss.

➡️ Vilka krav ställs på mig som vill låna pengar?

Några av de grundläggande kraven du bör hålla koll på är bl.a över 18 år, svensk medborgare och har fast inkomst. Mer om detta kan du läsa på vår dedikerade sida.

➡️ Hur mycket pengar kan jag låna utan UC 2024?

På vår sida kan du hitta snabblån på upp till 50 000 kr. Det kan dock vara en bättre idé att leta sig till långivare för bl.a privatlån om du ska göra ett större lån.