Veckans Spartips – Laga billigare mat!

Skär ner på matutgifterna:

Matkonsumtion är en en nödvändighet som ingen kommer undan. Utgifterna kan variera mycket beroende på hur man tänker när man handlar. Pengar springer lätt iväg på saker du inte ens lägger märke till och helt plötsligt är kostnaderna för mat mycket högre än de borde vara.

Planera maten

Innan du går till affären borde du planera. Skriv inköpslista och planera en vecka framåt vad du vill äta kommande veckan. På så sätt så köper du inte mer mat än du behöver utan vet att du kan använda de varor du köper till fler olika rätter. Genom att planera veckan så undviker du att småhandla i affären varje dag. Det leder ofta till att kostnaderna ökar.

Det finns vissa tidpunkter när det är både bra och mindre bra att handla för den som tänker på plånboken. Enligt en studie i Expressen är det ultimata för den som vill spara att handla efter jobbet. Då har du så mycket i huvet och tankarna från jobbet distraherar dig från det onödiga suget. Studien visar att du gör av med 15 procent mindre. Det sämsta tillfället att handla är när du är hungrig. Då slinker det gärna ner en extra godisbit i korgen och ögonen dras gärna mot chipshyllan – snacks är dyrt!

Frys in och gör matlådor

Med planering menas alla dagens mål, även lunch. Det blir alltid billigare att göra storkok. Det går alltid bra att frysa in portioner för den som söker mer variation och inte vill äta samma lunch som middagen dagen innan. Genom att ha med matlådor istället för att äta dyra restaurangluncher kan du spara många hundralappar per månad. Genom att ha med sig matlåda till jobbet sparar du minst 50 kronor per måltid. Per år blir  det blir 17 000 kr.

Förmånliga kundklubbar

Gå med i din affärs kortklubb! Där får du varje vecka erbjudanden på veckans billigaste varor och bonuscheckar. De hjälper dig även att handla efter säsong vilket drar ner priserna ordentligt. Testa även affärens “basic” sortiment istället för att köpa märkesvaror – oftas är innehållet de samma i budgetvarorna!