Vilken robot-investerare är bäst?

Avanza Auto, Nordnet Robosave eller Lysa?

Det har under senare år talats mycket om så kallade robotrådgivare, eller robot-investerare. Det är ett fenomen som först blivit populärt i USA med företag och tjänster såsom Betterment och Wealthfront, men som nu också kommit till Sverige. Både populära banker såsom Avanza och Nordnet, men även nykomlingar som Lysa, har släppt liknande tjänster på den svenska marknaden.

Tanken med dessa robot-investerare är att man ska slippa att ombalansera sitt innehav konstant, detta görs alltså automatiskt av tjänsten. Så t.ex. om man ämnar att investera 70% i aktiefonder och 30% i räntefonder så kommer ”roboten” att automatiskt hålla detta förhållande.

Som sagt så är de stora aktörerna just nu Avanza Auto, Nordnet Robosave och Lysa. Jag har testat samtliga och funnit att Lysa, i mitt tycke är den bästa tjänsten.

Avanza erbjuder en fantastisk mobilapp men själva tjänsten känns mest som ett sätt att försöka sälja 6 olika blandfonder. Inte så mycket ”robot” alltså.

Nordnet har väldigt bra förslag på sin portfölj men är också den dyraste i just denna jämförelse och faller därmed bort.

Lysa, som i mitt tycke är den klara vinnaren, erbjuder en bra och smart tjänst där man får svara på frågor för att komma fram till sin optimala portfölj. Deras avgifter är också lägst och ger därmed mest värde. Man får också tillgång till ett antal fonder som man annars, som privatinvesterare, inte skulle haft möjlighet att investera i. Enda minustecknet skulle vara bristen på mobilapp, men om detta inte är något större problem så rekommenderar jag verkligen Lysa om man söker ett väldigt passivt och smidigt sparande!