Fler unga hamnar hos Kronofogden

En stor ökning

I år, 2018, visar statistik att det har skett en stor ökning när det kommer unga som hamnar hos Kronofogden. I perioden januari-oktober 2016 var det totalt 8 134 ungdomar mellan 18-20 år som hamnade hos Kronofogden. Detta var på grund av obetalda räkningar. I år under samma månader så är siffran betydligt högre, i år var det 9 845 personer som hamnade där.

Idag lever vi i ett konsumtionssamhälle där allt är mycket mer tillgängligt än innan. Det är mycket lättare att handla på nätet och ta saker på faktura – men även dom måste ju betalas.

Kronofogden har i en undersökning tittat på vilka typer av betalningar som står för de obetalda räkningarna bland ungdomar som är mellan 18 till 20 år. Undersökningen visar att körkort, shopping på nätet, olika skadestånd och mobilräkningar är det som sticker ut för de som är 18 år. För 19-åringar var det betalningar från trafikförsäkringsföreningen och kommunen som visades i undersökningen. Även gym-avgifter och studentmössor förekommer i undersökningen. För 20-åringar adderades el- och kreditkortsskulder till skuldlistan.

Idag går många ungdomar ut i vuxenlivet med mycket dåliga kunskaper om privatekonomi och därför med högre risk att bli skuldsatta. Det är viktigt att arbeta med att förebygga skuldsättning bland unga. Det kan exempelvis bli svårt för unga flytta hemifrån då det blir svårt att få ett hyreskontrakt men även ett banklån om man är skuldbelagd hos Kronofogden.

Få koll

Om du, precis som många andra, känner att du vill få koll på din ekonomi så kan du läs vår artikel här. Vi ger tips på appar som hjälper dig att spara och få koll på dina utgifter. För visst är det svårt för dem flesta att hålla koll på alla utgifter? Och om möjligen ännu svårare att lägga undan en slant månad? Idag finns det många appar som kan få dig på rätt väg när det kommer till din ekonomi!