Vanliga (ekonomiska) misstag folk gör under julen

Julen är en högtid då de konsumeras som mest. Utöver julklappar och mat så har butikerna även olika erbjudanden ända fram till jul vilket gör att konsumtionen ökar. I och med att erbjudanden återfinns på sociala medier och i butiker så är det lätt att gå över styr när det kommer till shopping. Det är svårt att hålla i slantarna under jul, men vi ska försöka hjälpa er på vägen genom att visa de vanligaste misstagen folk gör.

Luras inte av erbjudanden

Bara för att något är på rea betyder det inte att du behöver köpa det. Den här högtiden är fylld med olika erbjudanden och det är lätt att falla i köpfällan. Genom att köpa massa saker på rea så kommer du antagligen spendera mer än du normalt skulle ha gjort. Du kommer antagligen mest onödiga saker som de egentligen inte behöver. För att inte hamna i denna fälla tycker vi att du ska skapa en budget och även en lista på saker du verkligen behöver innan du går ut på stan.

Budgetera lite extra

Under julen har vi många utgifter. Förutom presenter, mat osv så har vi även en hel del dold utgifter som vi glömmer av. Exempelvis så brukar elräkningen sticka iväg lite extra i januari för den extra belysningen. Även många andra event som sker innan jul kommer kosta dig pengar, så glöm inte att räkna in detta när du gör din budget.

Kredit-fällan

Enligt statistik så spenderar de med kreditkort 30% mer än om de hade handlar med kontanter. Detta är för att de med kontanter är mer medvetna om hur mycket de spenderar och har kvar eftersom de ser pengarna. När pengarna sedan är spenderade finns de ingen kredit att handla på. Så skaffa dig ett betalkort eller handla med kontanter för att vara säker på att du inte handlar över dina tillgångar.

Spendera för att hävda sig

Det finns många idag som vill bevisa sin framgång genom att spendera pengar. Låt inte pengar vara det som spelar roll när du köper presenter. Innan du köper en present ska du tänka på om paketet är något som personen verkligen vill ha och om du har råd. Julen ska inte handla om vem som köper dyrast presenter!