Undvik att bli fattigpensionär med dessa knep!

maxa-pension

Är du en av alla där ute som har ångest över din framtida pension? Om du börjar planera i tid och ser till att göra bra medvetna val i tid så kan du höja din pension rejält! Vi har samlat en hel del tips på hur du kan maxa dina pension och slippa onödig ångest.

Arbeta efter 65

Visst kan det kännas skönt att sluta arbeta? Men om du visste att pensionen höjs 7-8%  varje år du arbetar extra kanske du tänker om. Effekten blir större när det extra åren sker efter du fyllt 65.

Tjänstepension är viktigt

Vi har tidigare diskuterat i en artikel om vikten av tjänstepension. Men sammanfattningsvis så har tjänstepensionen, som du får från din arbetsgivare, en väldigt stor effekt på storleken på våra pensioner. Normalt brukar det göras en avsättning varje månad från din lön på ca. 4-5% av bruttolönen. Detta blir mycket pengar under ett helt arbetsliv! Läs mer i vår artikel om tjänstepension här.

Spara privat i tid

Även fast du får både inkomstpension och tjänstepension så kan du behöva komplettera denna med att spara privat. Det krävs inte stora summor varje månad för att komma upp i ett högre belopp.

Ta inte ut din pension för snabbt

Något som många gör fel är att ta ut tjänstepensionen under en alldeles för kort tidsperiod. Den som tar ut din tjänstepension under exempelvis fem år kommer antagligen kunna leva härligt under denna tid. Men genom att ta ut all pension under en kort tid så riskerar man att pengarna sedan tar slut. Det är bättre att ta ut pensionen under en längre tid så att man vet säkert att pengarna räcker.

Återbetalningsskyddet är en onödig kostnad

En försäkring som många har är återbetalningsskydd. Den innebär kort och gott att din familj får ta över din inbetalda pension om du skulle gå bort  innan dugår i pension. Som förälder eller för någon som är gift kan det tryggt att veta att dina penionspengar går till dina närstående. Men skyddet kostar pengar. Du får nämligen lägre pension varje månad för att betala denna försäkring. Närmar du dig pension och vet att dina närstående har det bra och skulle klara sig så behöver du inte detta skyddet.

Löneväxla – om du tjänar bra

Istället för att ta ut pengarna i lön kan löneväxling vara ett alternativ. Detta innebär att du sätter in lite extra pengar till tjänstepensionen och på såsätt sänker skatten.

Detta kan vara ett bra sparalternativ för den med lite högre inkomst som klarar sig bra på sin inkomst och inte vill betala hög statlig skatt. Tänk på att inte sänka din lön så mycket att inkomstpensionen blir lägre. Därför är det bara lönsamt att löneväxla om du tjänar mer än mer än ungefär 40 000 kronor.

De tuffa småbarnsåren

Åren med småbarn påverkar, utan att vi alltid tänker på det,  pensionen. Eftersom den ena föräldern kanske är föräldraledig längre eller vabbar mer kan denna personen få en mycket lägre pension. Detta ska då möjligtvis kompenserad genom privat sparande till denna förälder.