Har Du Koll På Din Ekonomiska Buffert?

Efter semestern kan det vara bra att de se över ens egna finanser. Många svenskar har nämligen väldigt lite sparat och detta visar sig nog ännu mer nu efter man haft semester och kanske varit i sparkontot och ”lånat” lite. Och att tänka extra noga är inte något de flesta vill göra, kanske på grund av oro, okunskap eller helt enkelt att man inte bryr sig tillräckligt mycket.

Håll koll på finanserna

Men det är bra för, i princip, alla att ha koll på sin egna ekonomi då det kan vara förödande om man inte vidtagit tillräckligt med åtgärder innan olyckan slår till. Vi rekommenderar alla att ha en s.k. buffert. Vad är en buffert då? Det handlar helt enkelt om en summa pengar som finns där som trygghet om något oväntat skulle hända, såsom att förlora jobbet, bli svårt sjuk, hamna i en olycka där man blir betalningsskyldig etc. Det är kort sagt en slags försäkring för framtiden och ens familj. Väldigt effektivt för att lätta på oron!

Tänk dock på att dessa pengar behöver vara väldigt lätta att komma åt, alltså: lås inte in dom i ett konto med bindningstid eller något annat finansiellt instrument som tar lång tid att likvideras. Var också säker på att ditt sparande inte omfattas av några begränsningar på uttag, desto smidigare desto bättre helt enkelt. Som alltid så rekommenderar vi starkt att vara säker på att kontot man sätter in pengar på är backat av statens insättningsgarantin. Man kan även argumentera för att använda sig av en kort räntefond då det innehar en väldigt låg risk jämfört med de flesta andra fonder.

Hur mycket?

Sedan kommer ju såklart kanske den största frågan när det gäller just buffert: Hur mycket pengar behöver faktiskt bestå av? Här finns det ju stor variation från fall till fall men man brukar säga att en barnfamilj behöver ungefär 4-5 månadslöner i bufferten då man ofta har stora utgifter i en större barnfamilj. Är man själv så kan man oftast klara sig på endast 2 månadslöner netto, då ens utgifter ofta inte är så stora och kan vanligtvis lätt dras ner om det skulle krisa. Tänk dock på att allt är ju såklart beroende på olika faktorer, såsom storleken, och då ökade kostnader, på boendet, bil etc.

Se över allt onödigt.

Som med allt annat sparande så behöver man ju, såklart, se över sina utgifter och om det finns något som skulle kunna ändras. Lättaste sättet att göra det kan vara med någon privatekonomi-app som Tink. Jag vet att några av storbankerna nu dock också erbjuder överblick över ens kostnader i sina egna appar. Annars kan man gå mer old-school och manuellt med ett kalkylark i Excel eller helt enkelt papper och penna. Detta hjälper dig att lätt se hur din konsumtion ser ut och vad som är essentiellt och vad som inte är. Här är det bra att avsätta pengar för nödvändigheter (hyra, mat), sparande och egna fickpengar som man kan göra vad man känner för. Det är också bra att se över vilka abonnemang man har då det kan finnas några som man inte tänker på men ändå betalar för varje månad. Försäkringar är också något som man kan hålla ett öga på och shoppa runt om det finns billigare och bättre eller helt enkelt säga upp något som man inte riktigt tycker behövs.

Sen så har vi ju de vanliga som att äta mindre ute, laga mat hemma, dricka kaffe på jobbet/hemma, etc. Sen så är det alltid smart att genast ha en del som går till spar så behöver man inte ens frästas att spendera det på något annat onödigt.

Att ha en ekonomisk buffert är något som verkligen kan minska ens oro i vardagen. Att om något skulle gå fel så finns det en livlina. Sedan så är det alltid utmärkt att lära sig att spara, oavsett om det är för en buffert eller för framtiden i stort. Skulle det ändå vara så att något händer utan att du hunnit bygga en buffert så finns det hjälp att få!