Saknar du tjänstepension? Här kommer 3 bra tips!

tips tjänstepension

Saknar du, som 1 av 10 arbetande svenskar, tjänstepension i din anställning? Isåfall kan du i värsta fall förlora miljontals kronor när det är dags för pension! Tjänstepensionen får de som jobbar med kollektivavtal eller arbetar på ett företag där de erbjuder en fristående tjänstepensionslösning. Normalt brukar avsättningen göras varje månad från din lön och ligga på ungefär 4-5% av bruttolönen.

*Ett exempel är Malin. Hon är 30 år och kommer arbeta tills hon är 65. Hon har en månadslsön på 35000 kronor vilket innebär att det varje månad sätts in 1575 kronor till hennes tjänstepension. När det gått 35 år – när Malin tänkt sluta arbeta kan hon ha samlat ihop ett tjänstepensionskapital på 2 000 000 att leva på.

tips tjänstepensionIdag finns det flera personer med specifika yrken som riskerar att förlora om flera miljoner kronor i brist på tjänstepension. Det handlar oftast om yrken i form av egenföretagare och konsulter. De har ofta jobb i kortare perioder på olika ställen.

Till dig som saknar tjänstepension har vi skrivit ihop några tips för hur du ska tänka.

1. Skaffa en tjänstepension

Eftersom tjänstepensionen är så viktigt för din framtida ekonomi är det viktigt att prata om alla möjligheter hos din arbetsgivare för att få en sådan. Om du inte arbetar under ett kollektivavtal är det upp till dig och din arbetsgivare att förhandla om hur mycket som ska sättas in i pension varje månad. I kollektivavtalen ligger procenten på 4,5, det är en bra utgångspunkt för dig om du är osäker.

2. Om din arbetsgivaren inte vill

Om din arbetsgivare säger nej så kan du föreslå att du kompenseras genom en högre lön. Många arbetsgivare kan tycka att det är krångligt att administrera olika anställdas individuella tjänstepensioner och om du då istället får kompensation i form av lön kan du spara detta själv. Om du fortfarande får ett nej om detta från arbetsgivaren kan det vara läge att fundera över om du kanske ska byta arbetsplats. Det kan kännas svårt att byta från en trygg arbetsplats, men om du istället tänker på att ditt jobb innebär miljoner mindre i fickan vid pensionen kan det nog kännas rimligt att ta det i åtanke.

3. Spara själv

Även om du har tjänstepension eller om du inte har det är det även viktigt att spara privat till pensionen. Det blir ännu viktigare för dig som saknar tjänstepension.