Spartips – Bank och Ekonomi

1. Samla lån och krediter

Idag är det ett stort antal personer som har alldeles för höga räntekostnader varje månad. Detta är på grund av att man har lån som är utspridda på flera banker. För att få en lägre ränta (och på så sätt spara pengar) kan du samla dina lån. Genom att ha färre lån får du även automatiskt en bättre kreditvärdighet vilket gör att du kan få en ännu lägre ränta när du förhandlar om nya lån.

2. Tänk på hur länge du lånar

Om du behöver ta ett privatlån för att konsumera något bra som kan en utdelning senare? Då ska du tänka på att lånet inte ska löpa över för lång tid. Ditt lån blir alltid dyrare desto längre återbetalningstiden är. Å andra sidan ska du alltid välja en återbetalningstakt som du klarar av. Påminnelseavgifter och straffräntor kan bli väldigt dyrt i längden.

3. Tänk dig för när du väljer bankkort

Beroende på hur du använder ditt kort så finns det olika avancerade varianter av bankkort. Om du är en person som bara använder sitt kort till att betala i butiker så behöver du absolut inte något avancerat kort. Välj då ett vanligt bankkort som är kostnadsfritt att använda i utlandet. Ett bra sätt att hålla koll på sina utgifter är att spärra kortet från kredit. Då kan du lättare ha koll på vad du kan spendera!

4. Du ska även samla försäkringarna

Samla = spara som vi lärde oss ovan. Precis som med lån så får du en bättre ränta om du slår ihop dina försäkringar i samma bolag.

5. Var inte lat när du ska låna pengar!

Jämför, jämför, jämför! Genom att jämföra olika långivare  och dem ge dig sina bästa erbjudanden så kan du hitta det lånet som passar dig bäst och kostar dig mist. Det finns idag sajter som hjälper dig att jämföra lån som endast behöver ta ut en kreditupplysning. Detta innebär att du kan behålla en hög kreditvärdighet. Så glöm inte att jämföra och ta inte första bästa.

6. Spara dina kvitton

Under en månad gör du hur många olika köp som helst. Tillslut blir det svårt att hålla koll. Genom att spara på alla kvitton du lyckats samla på dig och gå igenom dem i slutet av månaden så märker då vart onödiga pengar hamnar. Gör ett dokument där du dokumenterar varje utgift så kommer du snart veta hur så ska spendera dina pengar!

7. Budgetera Mera

När du blivit medveten om vad du lägger pengar på så är det dags att göra en budget. På så sätt kan du skapa ett sparmål och reglera din konsumtion på ett annat sätt. Idag finns det även appar som kan underlätta för dig i en budgetering.