Spara ihop till din första bostad!

Att köpa sin första egna bostad är något som många drömmer om. Men att spara de pengarna som behövs för en kontantinsats är svårt. Bostäder är inte direkt något som är billigt, speciellt inte i storstäderna. Vi tänkte i denna artikel ge lite tips när det kommer till att köpa och spara till en bostad!

Bolån

Bolån är något som i princip alla behöver när man ska köpa en dyrare bostad. Man får dock enbart låna upp till 85 % av bostadens värde. Resten kallas för kontantinsats och denna måste betalas ur din egna ficka. Du behöver alltså samla ihop 15% av lägenhetens värde själv. Kontantinsatsen varierar såklart beroende på hur mycket bostaden du vill köpa kostar. Du behöver ju självklart inte heller låna hela 85 % av bostadens kostnad om du känner att du kan spara ihop till mer. Det bästa är såklart att spara så mycket till kontantinsatsen som du kan så du har ett så litet lån som möjligt. Självklart är detta inte en enkel sak. Men det finns en del tips som kan hjälpa dig att påskynda ditt sparande!

Tips för att spara ihop snabbare till kontantinsatsen:

Sätt dina krav för bostaden
Fundera över och bestäm dig för vilken bostad du är ute efter. Är det viktigt att den ligger i centrum eller kan du tänka dig att bo lite utanför stan? Det är alltid billigare att köpa en lägenhet utanför stan än mitt i centrum vilket innebär att du lättare kan samla ihop 15% snabbt! Kan du tänka dig att bo med någon annan? Vipps så blev kostnaderna hälften!

Kalkylera
Gör en kalkyl över hur mycket du vill låna och hur mycket pengar du tänkt att spara till kontantinsats.

Sparkonto
Nu är det dags att öppna ett sparkonto! Vi rekommenderar att du först sparar ihop runt 10 000 kronor på ett separat sparkonto och sedan flyttar över dessa till ett fast räntekonto. Där kommer avkastningen blir mycket bättre. Ha även ett till sparkonto vid sidan av som du använder för att spara varje månad.

Lär dig leva snålare
För att sparandet ska gå smidigare så måste du minska dina levnadskostnader. Budgetera och se över vilka områden du har där du spara mer pengar i din vardag. Ett tips är att kolla genom abonnemang som går på autogiro eller småkostnader som take away kaffe eller lunch ute.

Sätt upp delmål
Som allt vi kämpar med så är det väldigt enkelt att ge upp när vi inte ser ljuset i tunneln. Vi rekommenderar dig därför att sätta upp mindre sparmål som delmål. Detta kommer göra att du finner motivation till att fortsätta när du ser att de går framåt.