Hur bra koll har du på din pension?

koll på pension

Varje år tar vi emot ett oranget kuvert som påminner oss om att vi en dag ska lämna jobbet och gå i pension. Men hur tänker man då när det kommer till pension? Litar du på att din arbetsplats ska sköta pensionen eller har du sparat privat hela ditt liv? Har du koll på hur pensionen fungerar och hur du ska göra på bästa sätt? Annars kan du läsa vår artikel för att få de bästa tipsen för din pension!

Hur ser pensionen ut?

pension

Det finns tre olika delar av pensionen. Den första är allmänpension som kommer från den inkomst du haft och betalat skatt för. Den andra delen är tjänstepension som är en summa pengar du får från din arbetsplats varje månad – om din arbetsgivare väljer att ge dig detta. Den tredje och sista delen är det privata pensionssparandet. De två tidigare nämnda pensionerna kommer ungefär att utgöra 60% av din tidigare inkomst – därför kan det vara smart att spara privat till den dagen du slutar arbeta.

pensionTips för att förbättra din pension:

Det är aldrig för sent att börja spara till din pension! Här kommer några tips som hjälper dig att utöka kassan till dagen du blir pensionär:

Börja spara – Det är aldrig för sent! Varje slant du lyckas spara nu kommer du vara tacksam för sedan när du inte jobbar längre. Antagligen finns det en hel del områden du kan spara in på där du idag gör onödiga köp. Gör en budget och börja spara!

Tjänstepension – Tjänstepension från från jobbet är viktigt! Vi har tidigare skrivit en artikel om det här. Som sagt kan en tjänstepension göra stor skillnad, så se till att du får sådan från din arbetsgivare.

Arbeta några år till – Visste du att desto längre du arbetar ju bättre blir din pension? Så om du har orken kvar så rekommenderar vi att arbeta några år till! Du kan ju alltid gå ner i timmar. Du får ta ut din allmänna pension samtidigt som du fortsätter arbeta.

Det finns även bidrag, bostadstillägg och grundskydd man kan söka om man är en pensionär med låg eller ingen pension!