Hem » Varning: Julen kan bli dyrare i år

Varning: Julen kan bli dyrare i år

Nu börjar årets bästa högtid närma sig – julafton. Det kan redan nu vara en klokt att börja spara till årets julafton. Höjda priser på både mat, el och bensin tillsammans med en svag krona kan göra julen dyrare för svenskarna i år. Adderat till detta så väntas dessutom Riksbanken höja räntan i december vilket gör kalaset dyrare.

I år har priserna på flera olika nödvändiga varor stigit rejält. Matkostnaderna har stigit med i snitt tre procent. Råvarukostnaderna har ökat medan den svenska kronan är svag. Detta har resulterat i dyrare importer från utlandet, som självklart påverkar priserna i butikerna. På grund av den värmebölja som drabbat Sverige så blev de foderbrist . Detta gjorde att djur behövde tvångsslaktas. Det betyder i sin tur att kött blev billigare medan spannmål blev dyrare.

Den svaga kronan

Att kronan är svag idag innebär inte bara högre livsmedelspriser. Varor såsom julklappar kommer också att vara dyrare. Det finns även fler dåliga nyheter som väntar… I år har även elpriset stigit med 13 % på och bensinpriset har stigit med 15%. Detta innebär att det kommer svida lite extra i plånboken för villaägare och de som kör mycket bil. Om elpriserna stiger ännu mer kommer det snart synas i räkningarna om det blir en kall vinter.

Högre ränta

Riksbanken bjuder också på en överraskning denna jul, men inte en sådan julklapp som snälla barn får… För i december eller februari så väntas Riksbanken höja reporäntan. Detta innebär att de rörliga bolåneräntorna förmodligen kommer att höjas perfekt i tid till dopparedagen. Det man kan vänta sig är att bolåneräntorna kommer höjas ungefär hälften av den som Riksbankens höjer.